خرم آباد یکی از استان های کشور ایران، که جاذبه های تاریخی منحصر به فردی را درون خود جای داده، است. گردشگرانی که به آثار تاریخی علاقه دارند و به سفر در زمان گذشته علاقه مند هستند می توانند به قلعه تاریخی فلک الافلاک بروند و در آن جا از دیدنی های این قلعه لذت ببرند. یکی از بخش های این قلعه موزه آن است که به دو بخش مردم شناسی و باستان شناسی تقسیم می شود. این موزه دارای ویژگی های منحصر به فردی است که در ادامه با مطالعه مجله مستر بلیط می توانید با آن ها آشنا شوید.
معرفی موزه قلعه فلک الافلاک
تا اسم لرستان بر زبان می آید مطمئنا آبشارها و جویبارهای بی نظیری را تجسم خواهید کرد که تنها بخشی از دیدن های خرم آباد را تشکیل می دهند. قلعه فلک الافلاک در مرکز شهر خرم آباد واقع شده است که بناهای تاریخی و لوازم تاریخی فراوانی را می توان درون موزه آن مشاهده کرد. شما با رفتن به این موزه با تاریخ ایران در زمان های قدیم آشنا خواهید شد. در موزه مردم شناسایی نحوه زندگی پیشینیان را به نمایش گذاشته اند و در موزه باستان شناسایی آثاری را که کشف کرده اند، مربوط به صده های قبل می شوند، قابل مشاهده هستند.
تاریخچه موزه قلعه فلک الافلاک
قلعه فلک الافلاک که با اسم دوازده برجی هم شناخته می شود در نزدیکی رودخانه ای در خرم آباد قرار گرفته است. تاریخ بنا نهادن قلعه به زمان ساسانیان باز می گردد. این قلعه از سال 1347 شمسی به مکانی امنیتی و نظامی تبدیل شد بعد از آن در سال 1354 بخشی از آن را به موزه مردم شناسی و باستان شناسی تبدیل کردند که آثار زیادی را درون آن به نمایش گذاشتند. در سال 1374 آثاری کشف شده تاریخی را درون این موزه قرار دادند و در سال 1385 به دلیل نبودن امکانات مناسب آن را تعطیل کردند، اما در نهایت بعد از دو سال با بازسازی مجدد آن را بازگشایی کردند.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
این موزه تاریخی دارای دو بخش باستان شناسی و مردم شناسی است، باید بگوییم در موزه باستان شناسی 12 ویترین قرار دارد که در هر ویترین به طور میانگین حدود 50 اثر تاریخی را قرار داده اند. اشیای بی نظیری را از دوران پادشاهی های مختلف درون این ویترین می توان مشاهده کرد که مهمترین آن ها شی هایی بودند که از غار کلماکره کشف شدند و به دوره هخامنشیان و ما قبل از آن ها باز می گردد، همچنین اسناد و نامه های اداری زمان پهلوی را در این موزه می توان مشاهده کرد. موزه باستان شناسی بخش های بی نظیری را درون خود جای داده است که با مراجعه به سایت مستر بلیط می توانید بلیط مورد نیاز خود را تهیه کنید و برای بازدید از این موزه راهی سفر شوید. موزه مردم شناسی این قلعه به جایی برای آشنا شدن با فرهنگ دیرینه مردم تبدیل شده است و یکی از غنی ترین موزه ها در ایران به شمار می رود که در سال 1381 آن را راه اندازی کردند. این موزه از 12 سالن برخوردار است که هر کدام از سالن های آن صحنه های بی بدیلی را به نمایش گذاشته اند. در این موزه در مورد باورها و اعتقادات مردم خرم آباد می توان اطلاعات زیادی را به دست آورد. اعتقادات آن ها در باره چشم زخم، نحوه پوشش مردان و زنان، وسایل روشنایی سنتی، ابزارهای مورد نیاز کشاورزی در زمان های گذشته،آهنگران محلی، موسیقی، عکس هایی از منظره های طبیعی و زندگی مردم، نشان دادن شغل های سنتی، عکس هایی از زمان قاجار، گیوه بافی، برگزاری مراسم های سوگواری، سالن هایی برای نمایش فیلم، ویترین هایی مخصوص وسایل پذیرایی از مهمانان، غرفه هایی مخصوص بافت گلیم، جاجیم، سیاه چادر و …، آسیاب های آبی، وسایل مورد نیاز برای پخت نان و … همگی را می توان در این قلعه مشاهده کرد.
سالن های موزه قلعه فلک الافلاک
مشاغل بومی
سالن شغل ها و ظروف مورد استفاده در یکی از سالن های این موزه به نمایش ماکت هایی از شغل های سنتی پرداخته اند، شغل های مثل پیرمرد خراط باشی، سراج بافی، گیوه بافی، ورشو ساز، اشیایی که مربوط به سوارکاری می شوند، ظرف هایی که برای پذیرایی از میهمان در آن زمان مورد استفاده قرار می گرفت، وسایل که برای شکار مورد نیا بود و … را می توان در این سالن مشاهده کرد. عکس های زمان حکومت قاجاریان سالن دیگری که در این موزه وجود دارد معروف به مشاغل بومی است که عکس هایی را از زمان حکومت قاجاریان در این سالن قرار داده اند. این عکس ها به طایفه های لر نشین و عشایر زمان قاجار مربوط می شود که به وسیله عکاس آن زمان در تهران و دارالخلاقه در سال 1218 ثبت شده است. اصل این عکس ها را در کاخ سلطنتی گلستان می توان مشاهده کرد.
سالن مربوط به برگزاری مراسم عروسی
در هر زمان آیین های مختلفی برای برگزاری جشن عروسی وجود داشته است. در این سالن می توان نوای ساز و دهل را به گوش شنید و عروس و داماد را که با اسب های سفید تزئین شده اند قرار داده اند. مردان و زنانی را اطراف نوازندگان می توان مشاهده کرد که همگی در حال رقصیدن هستند، این ماکت ها نمونه هایی از عروسی را در زمان قدیم به نمایش گذاشته اند. مراسمات عروسی یکی از مراسماتی به شمار می رود که تمامی افراد علاقه دارند در مورد آن اطلاعاتی را به دست آورند، بنابراین می توانید برای مشاهده تاریخ این مراسمات راهی موزه باستان شناسی شوید.
گالری عکس
سالنی وجود دارد که به نمایش عکس های مختلف از طبیعت و زندگی مردم پرداخته است، با نگاه کردن به این عکس های می توان چهره بومی استان خرم آباد و جاذبه های طبیعی و زندگی کردن در دل طبیعت را مشاهده کرد.
سالن مربوط به نمایش فیلم
سالنی را برای به نمایش گذاشتن زندگی مردم آن زمان قرار داده اند که بازدید کنندگان می توانند چند دقیقه را در این سالن بنشینند و با تاریخ و فرهنگ این استان آشنا شوند.
سالن برگزاری مراسم سوگواری
مراسم سوگواری مردمان لر نشین در زمان های قدیم بسیار متفاوت با امروز بوده است. در این سالن می توانید نوایی غمناک از برگزاری آوای سوگواری را بشنوید و صحنه هایی از پلاس پوشیدن مردان و زنانی که گیس های خود را بریده اند، کتل کردن اسب ها و … را مشاهده نمایید، این صحنه ها بخشی هایی از شاهنامه را می تواند تداعی نماید. نقش هایی را بر سنگ هایی ایجاد کرده اند که قبرها را به نمایش گذاشته است و قسمت های دیگری از مراسمات سوگواری را می توانید در این سالن مشاهده نمایید.
سالن عشایر نشین
استان لرستان افراد عشایر زیادی را دارد، در یکی از سالن های موزه سیاه چادرهایی را به نمایش گذاشته اند که از سیاه چادرهای واقعی کوچکتر است و نمونه ای از زندگی چادرنشینان را بازگو می کند. در سالن عشایر فعالیت هایی را نشان می دهند که زنان عشایر مشغول به انجام آن ها هستند، به عنوان مثال زنی را می توان دید که در حال آوردن مشک آب است، زنی که در حال سبد بافی است، زنانی که در حال خواباندن کودکان، تهیه خوراک، نخ ریسی، جمع کردن هیزم و … هستند. همگی فعالیت های زنان عشایر را باز گو می کند.
سالن بافته های سنتی
در این استان وسایل سنتی زیادی را بافته اند که در سالن بافته های مویی آن را با نشان دادن مرد موتابی که در حال موتابی است، زنان عشایری که در حال بافتن سیاه چادر، گلیم، قالی و جاجیم هستند را نمایش می دهد.
سالن موسیقی
از زمان گذشته تا به امروز موسیقی لری به عنوان بخشی جدا ناپذیر از زندگی مردمان این سرزمین به شمار می رود. قدیمی ترین آواهای لری و مویه ها، هوره ها و نواهای شادی را می توانید در این سالن مشاهده نمایید. در این سالن می توان مجموعه ای از سازها ماند سورنا، دوزله، دهل، کمانچه، تنبور، سازهای کوبه ای، کرنا و … را مشاهده کرد. همچنین پیکر استاد شامیرزاد مرادی را که سرنا نواز مشهور لرستانی بود می توان در این مجموعه مشاهده کرد.
سالن پختن نان
نان به عنوان اصلی ترین خوراک بشر شناخته می شود که از گذشته تا به امروز به روش های مختلفی مشغول پختن آن هستند. در این سالن می توان به مشاهده آسیاب های آبی پرداخت، همچنین آسیاب های دستی مثل دس یر و دس هر که برای خرد کردن غلات از آن استفاده می کردند را به نمایش گذاشته اند و زنان دیگری را می توان دید که در حال تهیه نان محلی هستند.
سالن وسایل شکار
شکار در گذشته به عنوان منبعی برای تهیه خوراک و غذای مورد نیاز مورد استفاده قرار می گرفت. در این سالن می توان شکار کبک را با دیجومه مشاهده کرد.
شرایط بازدید از موزه قلعه فلک الافلاک
موزه ها جز اثرها و جاذبه هایی هستند که برای بازدید از آن ها شرایط خاصی وجود دارد. موزه قلعه فلک الافلاک در ساعات خاصی آماده پذیرش گردشگران و مسافران است، همچنین زمانی که وارد این موزه می شوید باید بهای بلیط ورودی را پرداخت نماید و از دست زدن به اشیاهای با ارزش آن خود داری نمایید.
آدرس و مسیر دسترسی
برای بازدید از موزه باستان شناسی خرم آباد باید راهی این شهر پر از جاذبه شوید. برای سفر به خرم آباد می توانید از وسیله های مختلفی استفاده نمایید. بسیاری از افراد ممکن است سفر با اتوبوس را ترجیح دهند چرا که در هنگام سفر دیگر مشکل جای پارک برای ماشین را نخواهند داشت، بنابراین می توانید بلیط اتوبوس خرم آباد را تهیه نمایید و سفر خود را به این مقصد آغاز نمایید. فرقی ندارد شما با وسیله نقلیه عمومی راهی سفر شوید یا با ماشین های شخصی در هر صورت باید در استان خرم آباد خیابان امام و دوازده برجی را بیابید، در این خیابان می توان قلعه فلک الافلاک را مشاهده کرد، موزه باستان شناسی دقیقا داخل قلعه قرار گرفته است.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید