مجتمع سوارکاری گنبد کاووس

مجتمع سوارکاری گنبد کاووس

گنبد کاووس به عنوان مرکز منطقه وسیع ترکمن صحرا شناخته می شود؛ یکی از دیدنی ترین شهرهای ایران است. عموما زمانی که از شمال، صحبت می کنیم؛ طبیعت زیبا و آب و هوای عالی به خاطرمان می آید. این شهر نیز با همین خصوصیات معرفی می شود. سالانه شمار زیادی از گردشگران از دور و نزدیک به آن جا سفر می کنند تا تعطیلاتی لذت بخش را رقم بزنند. یکی از دیگر ویژگی هایی که با نام منطقه پیوند خورده؛ وجود اسب های اصیل ترکمن و مسابقات اسب دوانی است که در مواقع مختلف برگزار می شوند. قدمت این قبیل جشن ها و مسابقه ها به صدها سال پیش می رسد اما امروزه با تاسیس مجتمع های مخصوص رونق تازه ای یافته اند و با برنامه ریزی بهتری انجام می شوند. در گنبد کاووس هم یکی از همین مکان ها وجود دارد که به نوعی جزو جاذبه های ویژه و تماشایی شهر هم به شمار می آید. در ادامه این مطلب از مجله مستر بلیط به معرفی کامل تر مجموعه نام برده خواهیم پرداخت؛ همراه ما باشید.

تاریخچه مجتمع سوارکاری گنبد کاووس

تاریخچه مجتمع سوارکاری گنبد کاووس

مجتمع سوارکاری واقع در گنبد کاووس، نخستین بار در سال 1340 شمسی پی ریزی شد. منتهی 12 سال به طول انجامید تا به شکل و ظاهر امروزی اش برسد. در 1352، مجموعه با احداث ساختمان مرکزی، کامل شد و به بهره برداری رسید. هدف از ساخت چنین فضایی، نگهداری و پرورش اسب هایی با نژاد خالص ترکمن بود تا بعدها در مسابقات حضور یابند. بعد از وقوع انقلاب اسلامی 1357، سازمان تربیت بدنی کشور سرپرستی و نگهداری از آن را بر عهده گرفت. از اردیبهشت سال 1395 تصمیم گرفته شد تا این مکان در لیست آثار ملی ایران قرار بگیرد. در حال حاضر شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی، وابسته به وزارت ورزش و جوانان کشور، به نوعی مالک مجتمع محسوب می شود. مدریت آن نیز بر عهده فدراسیون سوارکاری ایران است. در 1398، تصمیم گیری بخش دولتی این بود که مجتمع را به مالکیت خصوصی واگذار کنند. هرچند هنوز این اتفاق به وقوع نپیوسته است، اما احتمالا در آینده نزدیک شاهد آن باشیم.

پیشینه اسب دوانی و پرورش اسب ترکمن در ایران

پیشینه اسب دوانی و پرورش اسب ترکمن در ایران

اسب دوانی یکی از قدیمی ترین ورزش های تاریخ به شمار می رود که عمر آن تقریبا به دوره یونان باستان باز می گردد. شواهد و منابع اثبات کرده اند که در تمدن های کهنی مثل، بین النهرین، مصر، بابل و سوریه در مواقع مختلف و در جشن ها، عمدتاً کورس هایی این چنینی برگزار می کردند. بررسی های پیوسته مورخان و باستان شناسان در ایران هم حکایت از آن داشته است که از دوره حیات قوم سکاها و پس از آن هخامنشیان و اشکانیان، برای مسابقات اسب سواری و پرورش نژاد ترکمن اهمیت فوق العاده ای قائل بودند. از این نژاد از همان ابتدا به عنوان یکی از مهم ترین و اصیل ترین ها یاد می شد. جالب است بدانید در برخی اسناد، نویسنده اعتقاد داشته که بوکفالوس اسب مشهور اسکندر کبیر، هم ترکمن بود.

ویژگی های شاخص اسب ترکمن

پرورش این اسب ها از عمده فعالیت هایی است که درون مجتمع سوارکاری گنبد کاووس انجام می شود. وجود برخی خصوصیات، نژاد آن را از سایر انواع متمایز می کند. قد حداقل 150 و حداکثر 160 سانتی متری، بدن کشیده و عضلانی، گوش های بلند، صورت لاغر و استخوانی، گردن بلند و یال مرتب، کوتاه و کم پشت از بارز ترین ویژگی های آن ها است. از لحاظ رنگ هم تنوع زیادی در این نژاد دیده می شود. موهای بدن شان هم عمدتاً در مقایسه با سایر گونه ها کوتاه تر به نظر می رسد. اسب های ترکمن به قدرت بدنی و استقامت بالای خود شهرت دارند. بازدید از شهر گنبد و این مجموعه شگفت انگیز آن، گزینه ای است که مستر بلیط توصیه می کند به هیچ عنوان از آن غافل نشوید. تماشای زیبا ترین اسب های موجود در ایران، بی شک تجربه به تجربه به یادماندنی تبدیل خواهد شد.

ویژگی های شاخص اسب ترکمن

معرفی بخش های مختلف مجتمع سوارکاری گنبد کاووس

وسعت این محوطه به 120 هکتار می رسد و جزء بزرگ ترین ها در نوع خود محسوب می شود. چند ویلا، سوئیت مجهز، استخر، دو اصطبل مجزا، فضای سبز و پارکینگ از جمله قسمت های مهم آن هستند. همچنین یک زمین کشاورزی نیز در مجموعه واقع شده است تا علوفه مورد نیاز اسب ها را تامین کند. مهم ترین بخش هم که حدود بیش از 30 هکتار از کل مساحت فضا را به خود اختصاص داده، میدان و پیست اسب دوانی است. بنای اصلی را در سه طبقه ساخته اند، اتاق های مخصوص سوارکاران، فضای آموزشی، بخش امور اداری و مالی و همچنین قسمت پیش بینی نتایج در همین محدوده واقع شده اند. جایگاه تماشاگران درست در جوار پیست، به راحتی حداقل 7 هزار نفر را در خود جای می دهد. تماشای کورس های تابستانه و پاییزه در گنبد، تفریح و سرگرمی دائمی بسیاری از اهالی شهر و همین طور مناطق اطراف است. بنابراین به هیچ عنوان آن را در روزهای مختلف سال، به خصوص آخر هفته ها خالی از جمعیت نمی بینید.

شرایط بازدید از مجتمع سوارکاری گنبد کاووس

شرایط بازدید از مجتمع سوارکاری گنبد کاووس

فصول تابستان و پاییز بهترین اوقات سال برای سفر به گنبد و همین طور بازدید از این جاذبه شاخص آن هستند. اغلب رقابت های جدی و مهم بین چابک سواران در همین زمان ها برگزار می شوند. خیابان های منتهی به مجتمع، عمدتاً با ترافیک بالایی همراه هستند اما مطمئنا ارزش صبر و تحمل شما را خواهد داشت. به طور متوسط برای دیدن کورس ها و یا بخش های مختلف مجموعه نهایتا به سه ساعت زمان نیاز دارید.

آدرس و راه های دسترسی با وسایل مختلف

از مبدا تهران تا گنبد کاووس بیش از 7 ساعت راه در پیش است. به جزء استفاده از خودرو شخصی، اتوبوس بهترین روش دسترسی به آن محسوب می شود. مگر اینکه مایل باشید بلیط هواپیما رشت را بخرید و سپس فاصله بین دو شهر را با تاکسی های اینرنتی طی کنید. برای تماشای اسب های اصیل و زیبای ترکمن و مسابقات هیجان انگیز میان آن ها تنها به یک بلیط اتوبوس نیاز دارید تا سریع و آسان به آن جا برسید.

آدرس: استان گلستان، گنبد کاووس، حوالی بلوار معلم.

اشتراک‌گذاری
Author image
ashja
ashja

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران

اولین نفری باشید که نظر می دهید