در فرهنگ ایرانی، مکان های متبرکه و قبور شخصیت های بزرگ اجتماعی، سیاسی و فرهنگی از دیرباز تا کنون از احترام خاصی در میان مردم برخوردار بوده است. آنچه به جایگاه قبور متبرکه، بیش از پیش اهمیت بخشید، ورود اسلام به ایران بود که بسیاری از ارزش ها و مبانی اعتقادی مردم را مستحکم و به خود پایبند نمود. گرایش فرهنگی مردم این سرزمین به دین اسلام از یک طرف، و گرایشش اعتقادی و احترام اکثریت مردم ایران به امام علی و فرزندانش از طرف دیگر باعث شد تا مهاجرت نسل های بعدی آن حضرات به سمت سرزمین های ایران، که برتی آنها در ککم یک پناهگاه امن در مقابل کینه عباسیان و امویان تلقی می شد، با ابراز محبت و حسن رفتار مردم آن مواجه شد. از زمان صفویان به بعد که تشیع به عنوان مذهب رسمی ایران اعلام شد، مردم ایران به منظور ادای احترام به اولاد امام معصوم (ع)، حفظ و نگهداری از قبور آنان را به عنوان یک وظیفه دیی و مذهبی برای خود تلقی می کردند. همین موضوعات باعث شد که در سراسر ایران بتوان امامزادگان بیشماری را یافت. امامزاده سید صلاح الدین محمد (ع) یکی از امامزادگان ایران به شمار می رود که در شهرستان آبدانان استان ایلام قرار دارد.
معرفی امامزاده سید صلاح الدین محمد (ع)
شهرستان آبدانان یکی از شهرستان های استان ایلام به شمار می رود که سالانه افراد زیادی برای سفر به این شهرستان می روند. آبدانان از شمال شرقی با شهرستان دره شهر، از شمال با بخش میمه شهرستان دهلران، از غرب با شهرستان دهلران و از جنوب با شهرستان اندیمشک همسایه است. این شهرستان دارای جاذبه های گردشگری رنگارنگی است که از جمله آنها می توان سه آبشار زیبای ماهوته، خروزان و تختان جولیان، چم کبود، امامزاده سید صلاح الدین محمد، پشت قلعه آبدانان، دریاچه دوقلو سیاه گاو و روستای انجیره را نام برد. در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد یکی از این جاذبه های گردشگری با شا صحب می کنیم، که با نام امامزاده سید صلاح الدین محمد (ع) شناخته می شود. بقعۀ امامزاده سیدصلاح الدین محمد (ع) در جنوب شرقی شهر آبدانان بر روی تپه ای ساخته شده است. تاریخ ساخت بنا با توجه به گنبدهای مشابه خود به سدۀ اول هجری قمری مربوط می رسد، اطراف این بقعه قبرستان قدیمی وجود دارد، که هم اکنون نیز به عنوان قبرستان شهر آبدانان مورد استفاده قرار می گیرد. این اثر در تاریخ 17 اسفند 1381 با شماره ثبت 7975 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
معماری بنای امامزاده سید صلاح الدین
امامزاده پلانی تقریبا مربع شکل دارد که در جهت شمالی – جنوبی به عرض 35/23 متر و جهت شرقی – غربی به طول 61/23 متر ساخته شده است. گنبد این بنا دوپوش و دارای گنبد مضرس (ارُچین) بیرونی به ارتفاع بیش از 25/1 متر و آهیانه است. پلان آن در طول زمان دچار تغییراتی شده است. بقعه از دو قسمت بدنۀ قدیمی و جدید تشکیل شده است و با توجه به پلان قدیمی به دست آمده از این بنا می توان گفت بنا ابتدا یک چهارطاقی بوده است که با توجه به بناهای قدیمی موجود در منطقه به دورۀ ساسانیان بر می گردد. گنبد مُضرس (ارُچین) این بنا پلان کثیر الاضلاع دارد، در این نوع گنبدهای کثیر الاضلاع، منتظم به هر زینه از گنبد مقطعی، با قاعدۀ کثیر الاضلاع که در سر تا سر گنبد تکرار شده است. علاوه بر عوامل ساز های برافراشته بودن گنبد در جهت خلق جلوۀ تأثیرگذار بر منظر بصری، به منصه ظهور رساندن ارزش و جایگاه اجتماعی آن را نیز می رساند. بنا از دو قسمت رویۀ گنبد بعد از ترمیم با رنگ و عایق نانو کشیده شده است، تا از خسارت ناشی از نفوذ رطوبت به بدنه داخلی گنبد جلوگیری شود.
راه های دسترسی به امامزاده سید صلاح الدین
برای اینکه بتوانید از نزدیک این بقعه را ببنید باید به شهر آبدانان سفر کنید و برای این کار می توانید بلیط اتوبوس آبدانان را از مستر بلیط به صورت آنلاین خریداری کنید و خود را به این محل برسانید. از آنجایی که امامزاده در داخل شهر قرار دارد دسترسی به آن کار آسانی است و می توانید با تاکسی های موجود در شهر هم به این مکان بروید.
بازدید از امامزاده سید صلاح الدین محمد (ع)
برای زیارت امامزاده نیازی نیست هزینه ای پرداخته شود و می توانید به صورت کاملا رایگان به زیارت آن بروید. بهتر است در زمان اذان به این محل بروید تا نماز خود را نیز در این مکان بخوانید. اگر دوست دارید که زمان بیشتر و در آرامش کامل از آن زیارت کنید بهتر است در ایامی به غیر ایام خاص به آنجا سفر کنید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید