یکی از گونه های سفر زیارت به شمار می رود که از دوران های گذشته همیشه رواج داشته است و شاید بتوان آن را یکی از قدیمی ترین اشکال سفر دانست. انسان به طور فطری دوستدار محبت است. از این رو، به افراد خاصی علاقه مند می شود و به آنها عشق می ورزد. گاه این عشق و علاقه، در نبود آن افراد نیز از بین نمی رود و به صورت های گوناگون مانند حفظ آثار و مکتوبات و حفظ مکان زندگی نمایان می شود. زیارت فیزیکی از جلوه های عشق و محبت انسان به دیگران است. زیارت، یکی از مهم ترین آموزه های معنوی اسلام است که در فرهنگ اسلام به ویژه تشیع، جلوه ای خاص دارد. زیارت اماکن متبرکه نشان از ارادت و احترام ویژه زائر در حق آنان و بهره گیری از فیوضات معنوی آن بزرگواران است؛ زیرا بار سفر بستن و تحمل سختی ها و گرفتار یهای سفر نشان م یدهد عشق و محبت خالصانه، وجود زائر را فراگرفته و او را مشتاق زیارت انسانی کامل کرده است. ایران یکی از کشورهایی محسوب می شود که زیارت در آن بسیار رایج است و افراد زیادی سالانه این نوع از سفر را انجام می دهند. یکی از مراکز زیارتی ایران بقعه امامزاده حسن روتوند اسلام آباد غرب نام دارد.
معرفی بقعه امامزاده حسن روتوند
یکی از شهرستان ها شناخته شده در استان کرمانشاه اسلام آباد غرب محسوب می شود که مرکز آن شهر اسلام آباد غرب است. این شهر به لحاظ جمعیت دومین شهر استان کرمانشاه بعد از شهر کرمانشاه به شمار می آید که به پایتخت جنگل های بلوط ایران نیز معروف است. شهر کنونی اسلامآباد غرب در دوران مختلف تاریخی نام های متعددی داشته و بارها توسط حاکمان مختلف تغییر نام داده است. در الواح به دست آمده از تپهٔ چیاگاوانه، به دفعات از شهری به نام پالوم نام برده شده است که گمان میرود نام قدیم شهر اسلامآباد بوده باشد. در این شهرستان می توانید جاذبه های گردشگری متنوعی را شاهد باشید که یکی از آنها بقعه امامزاده حسن روتوند به شمار می رود. در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد این جاذبه اطلاعاتی را در اختیار شما قرار می دهیم. بقعه این امامزاده در منطقهی هرسم در فاصلهی 40 کیلومتری اسلام آباد غرب و 11 کیلومتری بخش حمیل بر بالای تپه ای قرار دارد که حدود 275 متر از سطح جاده آسفالته ارتفاع دارد. این امامزاده در نزدیکی روستای روتوند واقع است و در دامنه تپه ای که بقعه ی امامزاده واقع شده است گورستانی است که مردم منطقه ی هرسم اموات خود را در این گورستان به خاک می سپارند.
تاریخچه امامزاده حسن (ع)
در مورد نسب و شجره این امامزاده آیت لله مرعشی این چنین نوشته است: «بسمه تعالی بعرض عالی می رساند راجع به امامزاده محمد مدفون در هلیلان سابقاً هم مرحوم مبرور فاضل ارجمند آقای سردار کابلی طاب ثراه از حقیر خواسته بود و حقیر آنچه در مدارک موجود نزد خود تفحص کردم چیزی نیافتم از ایشان و هم چنین از سرکار عالی خجلم از بی اطلاعی خود و راجع به امامزاده حسن در هرسم بعرض می رسد چند امامزاده در کتاب منتقله اسم می برد که در هرسم مدفون هستند. 1) حمزه ابوالقاسم بن علی طعنه بن حمزه بن محمد بن عبدالرحمان الشجری ابن القاسم بن حمزه البطحانی، که از اولاد حسن بن زید بن امام حسن مجتبی (علیه السلام) است (در بین اهالی معروف به امام زاده حسن ( علیه السلام ) است که ظاهراً این شهرت به دلیل نسب شریف ایشان است) و …. ».
معماری بقعه امامزاده
ساختمان اولیه این بنا به 200 سال پیش بر می گردد که البته در سال های اخیر بازسازی شده است. پلان بنا به صورت مربع شکل با ابعد 28 در 28 متر و مساحت کل محوطه در حدود 1000 متر مربع است. بر روی مرقد ضریحی مشبک به طول 3 متر و عرض 2 متر و ارتفاع 2.5 متر از جنس فلز آب طلا کاری شده قرار دارد. در چهار طرف ضریح رواق دیده می شود، همچنین بخش زنانه و مردانه هم با دیوار چوبی تقسیم شده است. کف بقعه و ازاره ی حرم تا حدود یک متر و نیم از سنگ مرمر سبز تزئین یافته و بالاتر از آن تا زیر طاق و همچنین سقف بقعه با آئینه کاری تزیین شده است. بر روی سقف بنا و دقیقا بر روی ضریح گنبدی دو پوش قرار دارد که با ایزوبام به رنگ آلومینیوم پوسته بیرونی آن پوشیده شده است. در زیر گنبد از داخل تزئیناتی وجود دارد که شامل آئینه کاری رنگی می شود و بر ازاره ی زیر گنبد آیات قرآنی چهار قل با زمینه ی سبز و برخی از اسماء حسنی الهی و همچنین نام های مبارک چهارده معصوم (علیهم السلام) نوشته و نقش بسته است.
در مقابل بنا و ضلع شمالی آن ایوانی با ارتفاع 8 متر قرار دارد که درب ورودی با عرض 10 متر نیز در همین قسمت دیده می شود. این ایوان از دو طرف شرقی و غربی با ده پله پائین تر به دو طرف شرقی و غربی ایوان متصل می گردد و دو باب بالکن با ابعاد حدود 6×5 در ضلع شرقی و غربی ایوان قرار دارد که با آجرنما و کاشی هفت رنگ تزئین و سقف ایوان به طرز زیبایی کاشی شده است. دو گلدسته در دو طرف ایوان وجود دارد که از داخل مجوف و با پله آهنی با مأذنه راه دارد. نمای گلدسته ها با کاشی فیروزه ای گل و بوته تزئین شده اند. نمای بیرونی (دور تا دور) آجر 5 سانت اصفهان با کتیبه های کاشی کاری شده و آیاتی از قرآن در آن به کار رفته است. در اضلاع شرقی و غربی و جنوبی این بنا زائر سرایی وجود دارد که دارای 14 باب اتاق است.
راه های دسترسی به بقعه امامزاده حسن
همانطور که در بخش های قبلی توضیح دادیم این امامزاده در شهرستان اسلام آباد غرب قرار دارد، پس برای زیارت از این مکان باید بلیط اتوبوس اسلام آباد غرب را از مستر بلیط به صورت آنلاین تهیه کنید. پس از آن خود را به روستای روتوند برسانید.
بازدید از بقعه امامزاده حسن روتوند
برای زیارت این مکان نیازی نیست هزینه ای بپردازید همیچنین در این محوطه امکانات رفاهی کاملی برای زوار وجود دارد پس از این لحاظ مشکلی نخواهید داشت. از آنجایی که این بنا بر روی تپه ای قرار دارد از چشم اندازی بی نظیری برخوردار است.
نظرات کاربران
Pesare ahvazi
29 اسفند 1400 در 02:57برای اقامت مسافر عالیه چشم اندازش زیباس و محل آروم و معنوی داره
فقط کاش شماره تماس دفتر امام زاده رو هم تو سایت میزاشتن
من دوسه بار ایام عید چند سال پیش رفته بودم
Notice: Undefined offset: 0 in /home/mag/domains/mag.mrbilit.com/public_html/mag/wp-includes/comment.php on line 912
Notice: Trying to get property 'comment_type' of non-object in /home/mag/domains/mag.mrbilit.com/public_html/mag/wp-includes/comment.php on line 912
جلال ترابی
16 فروردین 1401 در 10:17سلام
ممنونیم از تجربه ای که باما به اشتراک گذاشتید
ف نوروزی
4 دی 1403 در 06:12واقعا معجزه داره قربون بزرگی و عظمتش برم
Notice: Undefined offset: 0 in /home/mag/domains/mag.mrbilit.com/public_html/mag/wp-includes/comment.php on line 912
Notice: Trying to get property 'comment_type' of non-object in /home/mag/domains/mag.mrbilit.com/public_html/mag/wp-includes/comment.php on line 912
فاطمه امیری
22 دی 1403 در 11:48سپاس از همراهی شما.