قلعه دختر تاکستان

قلعه دختر تاکستان

تاکستان یکی از شهرستان های استان قزوین و از شهرهای تات نشین ایران است. مردم این ناحیه به زبان تاتی سخن می گویند، که یکی از زبان های بسیار قدیمی در ایران است. تاکستان در گذشته سیادن نامیده می شد و تاریخی کهن و با سابقه دارد. این سرزمین در گذشته زیر نظر حکومت مادها بود و به خاطر اینکه در نزدیکی پایتخت مادها، هگمتانه، قرار داشت از اهمیت و ارزش زیادی برخوردار  بود. با توجه به آثار باستانی و اشیایی که در این منطقه پیدا شده است، قدمت آن، به 7 هزار سال قبل تخمین زده می شود. این شهر بزرگ ترین شهر منطقه بود و جاده ابریشم نیز از این شهر عبور می کرد. این شهرستان بنا بر قدمت بالایی که دارد، آثار تاریخی و باستانی زیادی را در خود جای داده، یکی از آثار قلعه دختر است. در این مقاله از مجله مستر بلیط در مورد این بنا توضیحاتی را برای ما ارائه می کنیم.

معرفی  قلعه دختر تاکستان

معرفی  قلعه دختر تاکستان

شماری از قلعه های ایران «قلعه دختر» نام دارند و یا با نامی به همین معنا در زبان های رایج در ایران شناخته می شوند. تعداد زیادی  از این قلعه ها در ایران شناخته شده اند ولی تحقیقات کمی بر  روی آن ها صورت گرفته است. در مجموع، دست کم به چهل مورد از این قلعه ها در منابع مکتوب اشاره شده، اما احتمالاً تعداد آنها بسیار بیشتر از این بوده، که یا در جایی از آنها نامی به میان نیامده و یا نام آنها به فراموشی سپرده شده است. در مورد اینکه چرا این قلعه ها با نام قلعه دختر خوانده می شدند دو نظریه وجود دارد. یکی از نظریه ها دسترسی سخت به قلعه ها بوده است. نظریه دیگر، این قلعه ها را مربوط به آناهیتا الهه آب می داند و به کار بردن لفظ دختر برای این قلعه ها، مربوط به این ایزدبانو است. قلعه دختر تاکستان نیز یکی از این قلعه دختر هاست که در شهرستان تاکستان و در ۳  کیلومتری روستایی به نام آبکلو از بخش ضیاءآباد قرار دارد. بر اساس معماری و طرز ساخت این قلعه زمان ساخت آن را در دوران ساسانی می دانند. این قلعه در زبان محلی به نام قز قلعه شناخته می شود و با نام قلعه آناهیتا نیز شهرت دارد. این بنا را در با شماره 2141 در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسانده اند.

ساختار و محل قرار گیری قلعه دختر

ساختار و محل قرار گیری قلعه دختر

این قلعه بر روی کوه سنگی بزرگ ساخته شده است و برای ساخت آن از سنگ لاشه، آجر و ملاط گل استفاده کرده اند. این سازه از سه طرف به دره منتهی می شود که باعث بالا رفتن ایمنی آن شده است و تنها راهی که از طریق آن می توان به این بنا راه پیدا کرد در سمت جنوبی قلعه قرار دارد. در مسیری که به این قلعه می رسد آثاری از سکوهای مختلف دیده می شود که احتمالا پله هایی بودند که برای رسیدن به قلعه کاربرد داشته اند. در اطراف قلعه می توان آثار دیوار بلند و مستحکمی را مشاهده کرد که دارای قطری برابر با 3.60 متر است. این بنا در محلی ایجاد شده که از داخل آن می توان کلیه دشت قزوین را به راحتی دید. از ویژگی هایی که در ساختار این بنا مشخص است می توان به ترکیب سنگ لاشه با آجر، فرورفتگی‌ ها و برجستگی‌ های متوازن در سطح دیواره قلعه، تزئینات بسیار زیبا و مقرنس اشاره کرد.  جزرهای یک چهار تاقی  از بقایایی است از این بنا بر جای مانده و از سنگ و ساروج ساخته شده ولی از سقف آن چیزی باقی نمانده است. پایه‌های باقی‌مانده بسیار ضخیم  و بزرگ هستند و ابعادشان در حدود ۳ متر می شود و فاصله بین آنها حدود ۴ متر و هشتاد سانتی ‌متر است. ویژگی هایی که در این بنا مشخص شد از خصوصیات معماری دوره ساسانی است.

برای سفر به تاکستان روش های مختلفی پیش روی شماست ولی یکی از آنها استفاده از اتوبوس است. برای خرید بلیط اتوبوس، مستر بلیط گزینه ای سریع، مطمئن و امن به شمار می آید.

راه های دسترسی به قلعه دختر تاکستان

راه های دسترسی به قلعه دختر تاکستان

برای اینکه بتوانید از این مکان دیدن کنید  باید به نزدیکی روستای آبکلو بروید. برای سفر به این منطقه می توانید ابتدا به شهر تاکستان بروید سپس با استفاده از خودرو های حمل و نقل عمومی درون استانی خود را به این روستا برسانید. البته روش راحت تر استفاده از خودرو شخصی است.

بازدید  از قلعه دختر

برای دیدن این سازه نیازی به پرداخت هزینه نیست و به صورت رایگان می توانید به تماشای آن بروید.

اشتراک‌گذاری
Author image
ashja
ashja

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران

اولین نفری باشید که نظر می دهید