فرق خلبان جنگی با مسافربری چیست؟ در این مقاله قصد داریم تا این موضوع را باهم بررسی کنیم. پس در ادامه همراه ما باشید.
آیا تاکنون برایتان این سؤال پیش آمده است که فرق خلبان جنگی با خلبان هواپیمای مسافربری چیست؟ درست است که هر دو خلبان هستند، اما خلبان جنگنده قدرت مانور بسیار بالایی در پرواز دارد، در صورتی که خلبان مسافربری باید طبق اصول در مسیر پرواز حرکت کند. علاوه بر این، محیط پرواز و قابلیتهای هواپیماهای جنگنده و مسافربری با یکدیگر متفاوت هستند. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا به طور کامل با تفاوتهای خلبان جنگنده و مسافربری آشنا شویم.
فرق خلبان جنگی با مسافربری چیست؟
همان طور که گفته شد، خلبان جنگنده با خلبان هواپیماهای مسافربری تفاوت دارد. در زیر به تفاوتهای این دو مهارت اشاره شده است.
- اولین تفاوت خلبان جنگنده و مسافربری در نوع هواپیمای آنهاست. در واقع سرعت هواپیماهای جنگنده در مقایسه با هواپیماهای باربری و مسافربری بسیار بالا بوده و مانورپذیری زیادی دارند.
- خلبان جنگنده هنگام پرواز با هواپیماهای جنگی قدرت مانور زیادی داشته و میتواند همه را شگفتزده کند، اما خلبان مسافربری به هیچ عنوان اجازه مانور و حرکات ویژه با هواپیما را ندارد و تنها باید طبق شرایط پرواز در مسیر حرکت کند.
- تفاوت دیگر به محیط پرواز و قابلیتهای هواپیماهای جنگنده و مسافربری مرتبط است. خلبان جنگنده با هواپیمای جنگی میتواند در ارتفاع بسیار بالا پرواز کند. در واقع هواپیمای جنگنده برای سرعتهای فراصوت طراحی شدهاند، اما خلبانان مسافربری هنگام پرواز باید سرعت و ارتفاع مناسب را حفظ کنند تا برای مسافرها مشکلی پیش نیاید.
- تفاوت دیگر آنها در حمل سلاح است. خلبان جنگنده با هواپیمای جنگی امکان حمل سلاح را دارد، اما خلبان مسافربری به هیچ عنوان در هواپیما نباید سلاح سرد و گرم به همراه داشته باشد.
- خلبان جنگنده با هواپیمای جنگی میتواند به هواپیماهای دیگر در آسمان حمله کند، اما خلبان مسافربری حتما باید هوش و حواس خود را جمع کرده تا مشکلی در پرواز و مسافرین پیش نیاید و امکان حمله به هواپیماهای دیگر را ندارد.
- خلبان جنگی امکان فرود بر روی آب با هواپیما را دارد، اما خلبان مسافربری حتما باید در مسیر ویژه و مشخص شده از طرف فرودگاه فرود بیاید.
به طور کلی میتوان گفت که شرایط خلبان جنگی با خلبان مسافربری بسیار متفاوت است. در واقع خلبانان جنگنده در مقایسه با خلبانان مسافربری در خطر بیشتری هستند؛ چرا که همیشه در مانور و ماموریتهای ویژه بوده و با سانحههای بیشتری مواجه میشوند. اما خلبانان مسافربری در خطر کمتری هستند و امنیت پرواز آنها بالاتر است.
چگونه خلبان جنگنده شویم؟
اگر دلتان می خواهد یک خلبان جنگنده شوید، باید یک سری مراحل را پشت سر بگذارید. این مراحل به ترتیب عبارتند از:
- شرکت در آزمون: برای خلبان جنگنده شدن، ابتدا باید در آزمون ورودی ارتش جمهوری اسلامی ایران شرکت کنید. این آزمون هر سال در آذرماه برگزار میشود. برای ثبتنام در آزمون تنها کافیست از طریق سایت گزینش اجا اقدام کنید.
- انجام دادن تستهای پزشکی: سلامت بدنی و جسمی خلبان جنگنده از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. سلامت بینایی جزو مهمترین تستهای پزشکی برای خلبان جنگنده به حساب میآید. در واقع چشمها باید در سلامت کامل بوده و فرد از دید 10 و 10 برخوردار باشد.
تناسب اندام از دیگر تستهای پزشکی در خلبان جنگنده است. افراد بیش از حد لاغر یا بیش از حد چاق در تستهای پزشکی خلبان جنگنده به هیچ عنوان قبول نمیشوند. از دیگر تستهای پزشکی برای خلبان جنگنده میتوان به تست سلامت گوش، حلق و بینی، مغز و اعصاب، قلب و عروق، دهان و دندان، آزمایش خون و ادرار اشاره کرد. - قبول شدن در آزمون کتبی و مصاحبه عقیدتی: بعد از انجام دادن تستهای پزشکی، نوبت به قبول شدن در آزمون کتبی و مصاحبه عقیدتی و سیاسی میرسد. در این آزمون یک سری سوالات سیاسی و مذهبی از افراد پرسیده میشود.
در نهایت فرد بعد از قبول شدن در تمامی این مراحل، میتواند وارد دورههای آموزشی خلبان جنگنده شود تا به طور کامل خلبانی و مهارت پرواز کردن را یاد بگیرد.
چگونه خلبان مسافربری شویم؟
اگر خیلی علاقه به دنیای خلبانان جنگنده ندارید، اما عاشق خلبانی هستید، اصلا جای نگرانی نیست، شما میتوانید وارد دنیای خلبانان مسافربری شوید. اگر رشته تحصیلیتان خلبانی نیست، میتوانید در کلاسهای تئوری خلبانی شرکت کنید. این کلاسهای تئوری توسط آموزشگاههای معتبر و حرفهای زیر نظر سازمان هواپیمایی کشور برگزار میشوند. برای شرکت در این کلاسها باید یک سری شرایط خاصی داشته باشید. این شرایط عبارتند از:
- داشتن مدرک دیپلم
- داشتن سن بالاتر از 18 سال
- مشخص بودن وضعیت خدمت یا معافیت تحصیلی
- انجام دادن معاینات و تستهای پزشکی از جمله معاینات مرتبط با چشم، گوش، حلق، قلب، دهان و دندان و تست ورزش
- عدم داشتن سوءپیشینه و اعتیاد
- تدین به یکی از ادیان رسمی کشور
در دورههای تئوری خلبانی، فرد با مهارتهایی همچون دانش عملی، مهارت پرواز با یک وسیله پرنده، توانایی صحبت کردن و فهمیدن زبان مورد نیاز در مکالمات رادیویی آشنا میشود.
در نهایت فرد بعد از گذراندن دورههای تئوری خلبانی وارد دورههای عملی شده که 50 ساعت پرواز آموزشی را به همراه یک خلبان به صورت مستقل یاد میگیرد. دورههای عملی خلبانی با هواپیماهای سبکی همچون پایپر، تکنام و سسنام انجام میپذیرد.
برای گذراندن دورههای آموزشی خلبانی هم میتوانید به مراکز معتبر خلبانی همچون مرکز آموزش خلبانی ایران، مرکز آرتا کیش، مرکز آموزش مجازی فنون هوایی، مرکز آموزش هوانوردی پارسیس و مرکز آموزشی خلبانی معراج مراجعه کنید.
مهارت های خلبان جنگی با مسافربری
درست است که خلبانهای جنگی با خلبانهای مسافرتی تفاوتهایی دارند، اما هر دوی این خلبانان باید دارای مهارتها و ویژگیهای خاصی باشند. برخی از مهمترین مهارتهای خلبانان عبارتند از:
- داشتن ارتباطات خوب و واضح
- مهارت کار تیمی و فنی
- آگاهی از وضعیت و موقعیت شناسی
- قاطعیت و مهارت تفکر سریع
- حفظ خونسردی و آرام ماندن
- توانایی درک اطلاعات فنی
- توانایی رهبری
- داشتن مهارتهای خلاقانه ترکیبی
- قابلیت کنترل در شرایط سخت
- داشتن مدیریت زمان
- قدرت ریسکپذیری بسیار بالا
- مسئولیتپذیری بسیار بالا
- مهارت تفکر انتقادی
- داشتن نظم و انضباط بسیار بالا
در این مقاله به فرق خلبان جنگی با مسافرتی و اینکه برای یک خلبان خوب بودن باید دارای چه ویژگیها و چه مهارتهایی بود، اشاره شد. اگر شما تجربه خلبانی داشته یا در مورد تفاوت خلبان جنگنده و مسافربری اطلاعاتی دارید، لطفا اطلاعات و تجربیات خود را با ما و سایر مخاطبان مستر بلیط به اشتراک بگذارید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید