استان خوزستان علاوه بر قدمت بسیار طولانی، مکان های طبیعی و جاذبه های گردشگری بی شماری نیز در خود جای داده است. بیایید با هم گشت و گذاری در این استان زیبا داشته باشیم و با آبشار شوی رویایی آشنا شویم. یک بار دیگر با مجله مستر بلیط به خانه های شما آمده ایم، تا یکی دیگر از زیبا ترین جاذبه های ایران پر افتخارمان را به حضورتان معرفی نماییم. شهرستان دزفول در استان خوزستان، شهری کهن با سابقه تاریخی فراوان که در قسمت جنوب غربی کشور قرار گرفته، با استان لرستان، شهرستان اندیمشک و چهارمحال بختیاری همجوار است. روستای شوی در بخش شیهون از شهر دزفول آبشاری خارق العاده و منحصر به فرد دارد، که با نام آبشار شوی شهرت پیدا کرده است. برای کسانی که به گردش در دل طبیعت و نشستن کنار رودخانه و محیط های سرسبز علاقه وافری دارند، قطعا آبشار شوی ایده آل ترین مکان به شمار می رود. این آبشار بی نظیر و ده ها جاذبه گردشگری دوست داشتنی هر ساله هزاران مسافر را برای خرید بلیط اتوبوس دزفول و سفر به استان پرافتخار خوزستان ترغیب می نماید.
درباره آبشار شوی
ایرانیان از دیرباز به گشت و گذار و تفریح در جوار رودخانه، دریا و یا هر محلی که از طراوت برخوردار باشد، تمایل زیادی نشان داده اند. ارتفاع 85 متری آبشار شوی و پهنایی برابر با 70 متر از آن تصویری فوق العاده را به تصویر می کشد. تنوع گیاهی دیدنی اطرافش متشکل از درختان افرا، زبان گنجشک، بلوط، کیکم، انجیر، بید و مو دیواره ای سرسبز را در حاشیه آبشار تنیده، که همچون لباسی مخملین بر تن روستای شوی دلبری می نماید. تا قبل از تقسیمات کشوری در دهه 80 شمسی آبشار شوی از توابع استان لرستان به شمار می رفت و پس از آن به بخشی از استان خوزستان بدل گردید، اما هنوز هم مردم لرستان آبشار را جزئی از زیبایی های منطقه خود می دانند. تنوع جانوری موجود در فضای دلنشین آبشار نیز با گونه هایی همچون سمندر، کل، بز، خرس و پلنگ می تواند بر جذابیت این خطه بیافزاید. ارتفاعات زاگرس با چشمه های جوشان اش یکی از منابع تامین کننده آب آبشارهای استان های خوزستان و لرستان است. گل گاو زبان، بابونه، ختمی و سیاووشان، از جمله گیاهان دارویی بسیار مفید در حواشی آبشار شوی هستند، که با خواص فراوان در جهت درمان امراضی مانند، زردی، سنگ کلیه، آفت های دهان، یرقان، شوره سر، گرفتگی عروق و سر دردهای میگرنی به کار می رود. معمولا آبشارهای خطه غرب و جنوب کشور به صورت جفتی و دوقلو هستند، آبشار شوی نیز یک قل زیبا به نام آبشار سنگ مار دارد که حدودا فاصله ای 5 کیلومتری با یکدیگر دارند.
طبیعت رویایی که حدفاصل دو آبشار قرار گرفته نیز در جای خود همچون تکه ای از بهشت است، و شهرت و محبوبیتی شایسته برای روستای شوی به ارمغان می آورد. شوی در لغت به معنی لطیف، و ابریشمی است. جاده منتهی به این منطقه کمی سخت است، که یکی از عوامل ماندگاری و بکر ماندن آبشار ها محسوب می گردد. در سال 1393 آبشارشوی به عنوان نخستین اثر ملی – طبیعی استان خوزستان به ثبت رسید و به عنوان بزرگ ترین آبشار طبیعی خاورمیانه مهر تاییدی بر دیرینگی و افتخار این مرز و بوم کوبید. وقتی با قطار از مسیر تهران به جنوب به کوه های «سالن کوه» و «چورویک» می رسید، که نمایی از نیاگارای ایران چشم هر بیننده ای را به خود خیره می گرداند، و مرز دو استان خوزستان و لرستان را به زیباترین شکل ممکن آذین می بخشد. آبشار شوی دزفول از ارتفاعات کوه تا پایین دامنه که به جنگلی کوچک و استخری طبیعی و بزرگ منتهی می شود، با سیستم پلکانی بسیار منحصر به فرد مسیری رویایی را ایجاد نموده است، و به رودخانه ای خروشان پر از ماهی های قزل آلا و آزاد می ریزد. آبشار در فصل های پر بارش از بیشترین حجم آب برخوردار بوده ولی در فصل های کم بارش نیز از جذابیتش چیزی کم نمی شود. افرادی که به مهارت های کوه نوردی و ابزار لازمش احاطه دارند، معمولا از دیواره آبشار به بالا صعود می کنند و به غاری بسیار بزرگ که در انبوهی از گیاهان و درختان مستتر گردیده می رسند. درختانی سرسبز که همیشه با سخاوت و دست و دلبازی آبشار سیراب و با طراوت بوده است تا لذت یک گردش خارق العاده را برای مسافران و بازدید کنندگان دوچندان سازد.
معرفی بخش های مختلف
وجود جاذبه های طبیعی در اطراف آبشار شوی
زمانی که به سمت آبشار شوی حرکت می کنید در میانه راه آنقدر طبیعت بکر و خیره کننده خواهید دید که برای گردش در این منطقه بهشتی باید چند روز وقت بگذارید. از جمله مناطق زیبایی که نباید از دست بدهید، روستاهای لیوس و نورآباد هستند، که با باغ های انار و معماری های شگفت انگیز می توانند برای ساعت ها اوقات دلپذیر و به یاد ماندنی را در خاطرات شیرین تان به ثبت برساند. در جوار آبشارها چندین استخر کوچک و بزرگ برای تفریح و آب تنی مسافران ساخته شده، که در نوع خود بی نظیر هستند. از سویی دیگر محیط آن جا برای اقامت خانواده ها و یا نصب چادر بسیار مناسب است و شما به راحتی قادر خواهید بود منزلی پر از صفا و صمیمیت را از روستاییان مهمان نواز اجاره نمایید. تصور کنید، صبحی دلنشین با خنکای نسیم و عطر نان تازه چه نشاط و سرزندگی تکرار نشدنی برای تان به ارمغان می آورد. صبحانه ای مقوی با سرشیر، شیر، کره و عسل طبیعی به همراه یک قوری چای آتیشی، لذتی وصف نشدنی دارد و می تواند تا ماه ها انرژی پایان ناپذیر را به زندگی شما تزریق نماید.
چشم اندازی زیبا و مناسب برای عکاسی
به طور قطع با توصیفاتی که از زیبایی و مناظر بکر آبشار و روستاهای همجوارش برای تان بیان نمودیم، ذوق و اشتیاق فراوانی برای گرفتن عکس های یادگاری یا هنری را به همراه خواهد آورد. اگر به هنر عکاسی علاقه مندید، این منطقه می تواند بهترین تابلوهای طبیعت را در اختیار شما قرار می دهد. فشار آبی که از ارتفاع به پایین پرتاب می شود، و قطرات روشنش را به اطراف می پراکند، یکی از جلوه های ویژه عکاسی را به صورت رایگان فراهم آورده است و با کمی سلیقه به خرج دادن، تصاویری منحصر به فرد را در لنز دوربین خلق می نمایند. برخی از گردشگران با قرار گرفتن زیر آبشار نیز عکس های بسیار زیبایی را به تصویر می کشند، نکته جالب دیگر تلفیق جنگل و آبشار است، که همچون پوستری حرفه ای کادری رویایی را برای ثبت عکسی خیره کننده در اختیار شما می گذارد. برای سفر به دزفول می توانید بلیط هواپیمای دزفول را تهیه کنید و اقدام به سفر نمائید.
پوشش گیاهی بسیار متنوع
پیش تر هم گفتیم که پوشش گیاهی این منطقه همچون حریری سبز خود را بر تنه آبشار و روستای اطرافش کشیده تا فضایی چشم نواز از درختان بید، انجیر، مو، زبان گنجشک، بلوط، کیکم و افرا را پدید آورد. اقوام مهمان نواز و با محبت بختیاری و لر زبان در این محدوده زندگی می نمایند و همواره از گردشگران و مسافران به بهترین شکل استقبال می کنند. آنان با استفاده از گیاهان دارویی این خطه انواع عسل های پر خاصیت و دمنوش های طبیعی را به توریست ها عرضه می دارند. اگر قادر به پیدا کردن این گیاهان دارویی نیستید می توانید از مردم بومی روستا کمک بگیرید و یا از آن ها مقداری بخرید، چراکه آن ها خودشان بر دل طبیعت می زنند و ساعت ها به دنبال این گیاهان می گردند و آن ها را به خانه می آورند با روش هایی خاص خشک و بسته بندی می کنند و زحمت فراوانی برایش می کشند.
چرا نام آبشار شوی؟
شوی در گویش لری به معنای لطافت و تازگی یا ابریشمی است، و مردم این روستا به دلیل نمای دلنشین از آبشار و شفافیتی که از تابش خورشید بر قطرات زیبایش ایجاد می گردد، نام شوی را بر آن نهاده اند. البته نام تله زنگ نیز در برخی اسناد در مورد این آبشار به چشم می خورد که شاید به دلیل ایستگاه قطاری که در نزدیکی روستاوجود دارد، باشد.
مسیرهای مخصوص پیاده روی برای عاشقان تفریحات ورزشی
مسیر روستا تا آبشار کمی ناهموار است و نمی توان با ماشین آن را پیمود، اما از آن جا که در تمام طول راه درختان انبوه، زمینی سرسبز و رودخانه ای خروشان به همراه صدایی دلنشین از پرندگان، به چشم می خورد، جاده ای رمانتیک و پرانرژی را برای یک پیاده روی عاشقانه فراهم می آورد. ساعات اولیه صبح با خنکای نسیم بهترین موقع برای شروع قدم زدن های جذاب و خاطره انگیز است، تا به گرمای نزدیک به ظهر برخورد ننمایید. فراموش نکنید که تونل در واقع محل عبور قطار است و نباید از داخل آن اقدام به پیاده روی کنید، زیرا صدای رودخانه خروشان اجازه شنیدن صدای نزدیک شدن قطار را نمی دهد. هیجان رد شدن از پل معلقی به نام زنگ نیز در جای خود بی نظیر است.
بازدید و اقامت در روستای شوی
روستای سرسبز و رویایی شوی همچون نگینی درخشان بر تارک استان خوزستان بخصوص شهرستان دزفول می درخشد و همواره به عنوان یکی از بهترین مناطق گردشگری در نزد مسافران محبوبیت خاصی داشته است. مردم مهمان نواز روستا در جوار منازلشان و یا بخشی از خانه خود را برای اقامت گردشگران مهیا نموده و به آن ها اجاره می دهند و از این راه به امرار معاش می پردازند. زندگی در منازل روستایی با صفا و صمیمیتی که هرگز نمی توان در هیچ جای دنیا یافت، ساعات فراموش نشدنی را برای شما به ارمغان می آورد. علاوه بر مسافران هر ساله جمع کثیری از کوهنوردان برای صعود از صخره های ستبر و جذاب آبشار شوی به این منطقه سفر می کنند. طی چند سال اخیر نیز گروهی از مستند سازان و کارشناسان حیات وحش برای بررسی و تحقیق بر زندگی سمندر آسیایی به روستا شوی رفته و تصاویر نابی از این طبیعت خارق العاده به همراه گونه های جانوری خاصش به ثبت رسانده اند.
چه زمانی از آبشار شوی بازدید کنیم؟
قبل از هر چیزی همه ما می دانیم که خوزستان به هوای گرمش شهرت دارد و همین به ما می گوید، بهترین زمان برای بازدید از آبشار شوی اواخر زمستان تا اواسط بهار خواهد بود. در این محدوده زمانی شرایط آب و هوایی خیلی دلپذیری از شهرستان دزفول شاهد هستیم. فصل تابستان هوا در اوج حرارت خود قرار گرفته است و وجود حشرات موذی می تواند برای مسافران آزار دهنده باشد. پس برای ثبت رویایی ترین خاطرات پایان زمستان و بهار را برای سفری فراموش نشدنی در نظر بگیرید. به یاد باشید که منطقه وهستانی شب هایی سرد نیز خواهد داشت، پس لباس های گرم را در چمدان خود بگذارید.
شرایط بازدید
در این منطقه رویایی برای بازدید یا اقامت هیچ هزینه ای را از شما دریافت نمی شود و تمام مدت سال و ایام هفته می توانید، برای گردش به این روستای زیبا و آبشار خارق العاده اش سفر نمایید. اما اگر قصد دارید یک شب یا بیشتر را در این محدوده سپری کنید، حتما از اقامتگاه بوم گردی استفاده نموده و از چارد زدن و کمپینگ در فضای باز اطراف آبشار خود داری کنید، زیرا ممکن است بوی غذا و خوراکی های برجا مانده از شما حیوانات وحشی را به سوی محل اسکان تان بکشاند.
آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف
یکی از بهترین مسیرهای منتهی به آبشار شوی استفاده از قطار تهران – اهواز است، و شما باید با رسیدن به ایستگاه تله زنگ از قطار پیاده و باقی مسیر را با کمی پیاده روی به منطقه بهشتی آبشار وارد شوید. از سویی دیگر منطقه سردشت در شهرستان دزفول نیز می تواند شما را به سوی آبشار رهنمون شود، البته این مسیر نیز کمی پیاده روی در پی خواهد داشت. پوشیدن کفش مناسب، استفاده از کرم های ضد آفتاب، برداشتن آذوقه و آب و سبک سفر کردن، از جمله فاکتورهای مهم برای داشتن یک پیاده روی دلنشین است. در قسمت غربی دزفول حد فاصل 130 کیلومتری، روستایی به نام سرتنگ وجود دارد، که به آبشار شوی منتهی می گردد. در این روستا پارکینگ های محلی برای گذاشتن اتومبیل شما در نظر گرفته شده است و شما با خیال راحت می توانید به سوی آبشار حرکت کنید. اگر به دنبال مطالب یا اطلاعات بیشتری هستید، کافی است سری به سایت مستر بلیط بزنید، تا هر آنچه برای یک سفر خاطره انگیز نیاز دارید را به شما بگوید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید