کاروانسراها مکان هایی هستندکه در بین راه ها برای ارائه خدمات به مسافران و کاروان ها احداث می شدند. این سازه ها جزء خدمات رفاهی در زمان خود محسوب می شدند و از آنجایی که ایران در مسیر جاده ابریشم قرار داشت و تعداد زیادی کاروان از این مسیر عبور می کرد از این نوع بنا به وفور در ایران پیدا می شود. بر اساس شواهد مستند تاريخى، ايران از پيشگامان احداث راه و جاده، سامانه هاى ارتباطات و خبررسانى، و كاروانسرا و امثال آن بوده است.
پيشاهنگى و ديرينگى ايران در بهره مندى از سنت هاى كهن سكونت، ساخت و ساز، رشد، توسعه و تكامل روزافزون و تدريجى معمارى، يادگارهايى زيبا و منحصر به فرد در اين سرزمين به جا گذاشته است. كاروانسراهاى ايران كه از مهم ترين دستاوردهاى معمارى اين سرزمين به شمار می روند، در شرايط و وضعيت هاى متفاوت اقليمى، بازرگانى و…، سبك ها و ويژگی هاى متنوعى داشته اند.
معماران، بنّاها و استادكارانى كه در ادوار مختلف و با توجه به نيازهاى گوناگون با علاقهى فراوان در طريق تحول، تكامل زيبايى و گسترش كاروانسراها به جان و عشق كوشيده اند، واقفان و بانيان، كاروانسراداران و ساربان هر كدام به گونه اى در آفرينش اين شاهكارها نقش داشته اند. یکی از کاروانسراهای ایران که در بخش کویری کشور ساخته شده است کاروانسرای ده نمک است که در این بخش مجله مستر بلیط به آن می پردازیم.
معرفی کاروانسرای ده نمک
کاروانسرای ده نمک یا شاه عباسی از کارونسرا هایی است که در دوران صفوی و در شهرستان آرادان روستای ده نمک بنا شد. این بنا امروزه بعد از ترمیمی که بر روی آن صورت گرفت به یکی از اقامتگاه های بوم گردی این شهرستان تبدیل شده است و در سال 1353 در لیست آثار ملی ایران جای گرفت. در ساختار این بنا می توانید کلیه جزئیات معماری دوران صفوی را مشاهده کنید.
این کاروانسرا از جمله کاروانسراهایی است که در مسیر جاده ابریشم در ایران قدیم ساخته شد و یکی از مهم ترین کاروانسراهای آن دوران محسوب می شود. قرار گیری این کاروانسرا در ناحیه کویری سبب شده تا در شب آسمانی زیبا و پر ستاره داشته باشد که بازدید کنندگان بسیاری را، به خاطر این ویژگی، به سوی خود جذب می کند.
معماری کاروانسرای ده نمک
این کاروانسرا همچون دیگر کارونسراهای دوران صفوی از حیاط مرکزی تشکیل شده است که حجره های گوناگونی در سراسر آن بنا کرده اند و با پلان مربع شکل دارای مساحتی برابر با 4000 متر مربع است. این کاروانسرا از نوع کارونسراهای چهار ایوانی است و 24 حجره در سرتا سر آن وجود دارد.
در چهار گوش این کاروانسرا چهار برج دیده بانی تعبیه شده است که جهت بالا بردن امنیت بودند. این کاروانسرا مانند دیگر کاروانسراها دارای شاهنشین است که در قسمت جنوبی قرار آن دارد. دور تا دور حجره های راهروئی وجود دارد که در گذشته به عنوان اصطبل کاربرد داشتند. در سردر بنا کتیبه ای وجود داشت که متاسفانه توسط سارقان و سودجویان به سرقت برده شد.
برای سفر به آرادان می توانید از اتوبوس استفاده کنید و خود را به مقصد برسانید، زمانی که تصمیم به سفر کردن گرفتید می توانید بلیط اتوبوس سفرتان را از مستر بلیط و به صورت آنلاین تهیه کنید.
راه های دسترسی به کاروانسرای ده نمک
برای اینکه زمانی را در این بنا بگذرانید باید به روستای ده نمک شهرستان آرادان که در فاصله 25 کیلومتری از مرکز شهرستان، آرادان، قرار دارد سفر کنید.
شرایط بازدید
از آنجایی کهکاروانسرای ده نمک این کاروانسرا امروزه تبدیل به یکی از اقامتگاه های بومگردی شده است پس می توانید شبی را در این مکان بگذرانید و از زیبائی آسمان شب در این بنا لذت ببرید و لحظات خوشی در کنار همراهانتان داشته باشید.
دیدگاهتان را بنویسید