اگر بخواهیم یکی از قدیمی ترین و باستانی ترین شهرهای ایران را نام ببریم، بدون شک اولین شهری که به ذهنمان می آید، شوش است. این شهر که در استان خوزستان قرار دارد، از سال های گذشته تا کنون از اهمیت بالایی برخوردار بوده است و در بسیاری از شعرها نام آن به گوش می رسد. در شوش بناهای تاریخی بسیاری وجود دارد که هر کدام پیشینه مخصوص به خود را دارند. مقبره دعبل خزایی یکی از این مکان های مهم در این شهر است که در این بخش از مجله مستر بلیط می خواهیم به معرفی آن بپردازیم. برای آشنا شدن با این بنای فرهنگی – تاریخی تا آخر با ما همراه باشید.
درباره مقبره دعبل خزایی
این آرامگاه، خانه ابدی دعبل خزایی، شاعر مشهور اهل بیت در دوران عباسی است. یکی از دلایل مهم بودن این مقبره، معماری خاص آن به شمار می رود، که علاوه بر یک مکان معنوی، جنبه فرهنگی و سنتی زیادی نیز به آن داده است. اگرچه به دلیل موقعیت قرارگیری اش، توجه زیادی به آن نمی شود.
تاریخچه مقبره دعبل خزایی
این شاعر شیعه که در سال 144 هجری شمسی در کوفه چشم به دنیا گشوده بود، هم زمان با امام محمد صادق بود. بیشتر افراد خانواده وی مانند برادر و پسرعمویش نیز شاعر بودند و به همین دلیل او نیز استعدادی در این زمینه داشت و از نوجوانی سرودن شعر را آغاز کرد. به دلیل توانمندی بالا و شیرینی سخنش، هارون الرشید نیز او را به دربار دعوت کرد تا برای او شعر بسراید. دعبل مدتی را در دربار به سرودن شعر برای هارون الرشید گذراند اما بعد از مدتی از آن جا خارج شد. بعد از آن، او که عاشق و شیفته اهل بیت بود، شروع به سرودن شعرهایی در مورد آنها کرد. بعد از آن دعبل به صورت مخفیانه هجویاتی درباره خلفای عباسی می سرود و به همین دلیل نیز همواره در حال سفر از شهری به شهر دیگر بود تا دست ماموران عباسی به او نرسد. اما سرانجام ایشان در سن ۹۸ توسط تیری زهرآگین به شهادت رسید. بعد از شهادت ایشان، یاران و طرفداران او جای آرامگاه واقعی او را نمی گفتند و در آن زمان 5 قبر برای او معرفی کرده بودند اما اسمی از شوش نبرده بودند. یاران او این کار را به دلیل عباسیان انجام می دادند چون نمی خواستند از طرف آنها، توهین و اهانتی به مقبره این شاعر بزرگ شود.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
گنبد این مقبره با سایر گنبدهای رایج، تفاوت دارد. وقتی وارد فضای درون ساختمان می شویم و از نمای پایین به درون گنبد نگاه می کنیم، می بینیم که به صورت هشت ضلعی های درهم، از پایین تا بالا کشیده شده است و نمای بسیار زیبایی ایجاد می کند. رو به روی ساختمان آرامگاه نیز یک حوض مستطیلی بلند وجود دارد که فضای این مکان را بسیار آرامبخش و زیبا می کند. برای بازدید از این مکان معنوی و فرهنگی زیبا می توانید به سایت معتبر مستر بلیط مراجعه کنید و بلیط اتوبوس یا قطار به مقصد شوش را خریداری کنید. در حیاط مقبره، درخت های نخل نیز وجود دارند و از این رو تصور زمان عباسیان و کوفه خیلی راحت تر خواهد بود. ترکیب این درختان با حوض پر آب وسط حیاط و نمای خاص زیبای ساختمان، جلوه ای منحصر به فرد را به وجود آورده اند. زمانی که وارد ساختمان می شویم، مانند سایر امامزاده ها، ضریحی را می بینیم که به زیبایی در وسط قرار گرفته است و می توان برای آرامش روح این شاعر بی نظیر، در کنار ضریح فتحه خواند. روی دیوارهای بالای ضریح و حتی نمای بیرونی ساختمان نیز اسم مبارکه الله، به زیبایی حکاکی شده است. کف مقبره نیز از سنگ زیبای مرمر کفپوش شده و با ترکیب تزئينات سنتی بنای ساختمان، ترکیب متناسب و زیبایی را ایجاد کرده است.
شرایط بازدید از مقبره دعبل خزایی
بازدید از این مقبره رایگان است و شما می توانید بدون پرداخت هیچگونه هزینه ای، به دیدار یکی از مشهورترین شاعران زمان عباسی بروید.
آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف
برای بازدید از این بنای زیبا می توانید با خرید بلیط اتوبوس شوش، به این شهر تاریخی سفر کنید. علاوه بر آن می توانید همزمان از سایر بناهای معروف این شهر کهن و باستانی مانند آرامگاه دانیال نبی (ع) نیز بازدید کنید و با تاریخ کهن آن بیشتر آشنا شوید.
آدرس آرامگاه دعبل خزایی : استان خوزستان، شوش، خیابان شهید دانش.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید