در استان اصفهان جاذبه های گردشگری و اماکن تاریخی متعددی وجود دارد که بازدید از هریک از آن ها می تواند بسیار لذت بخش باشد. عبور زاینده رود از این منطقه موجب شده است، که روستاهای مختلفی شکل بگیرد که از جمله آن ها می توان به روستای دره بید اشاره نمود. نام این روستا که در شهرستان فریدن واقع شده، برگرفته از درخت های وحشی بید است. اگر می خواهید با روستای دره بید بیشتر آشنا شوید تا پایان با مجله مستر بلیط همراه باشید.
تاریخچه روستای دره بید
در گذشته این روستا در 8 کیلومتری شمال منطقه فعلی خود قرار داشت و مردم برای در امان ماندن از شر دشمنان در قلعه ای در این نقطه زندگی می کردند. این قلعه بر روی یک تپه ساخته شده بود و دره ای زیبا و سر سبز که پر از چشمه های خروشان بود در بالای روستا قرارداشت که از طریق لوله های سفالی به نام گنگ آب چشمه را به داخل روستا منتقل می کردند. به این ترتیب از دیرباز روستای دره بید دارای سیستم آب لوله کشی سالم و بهداشتی بود. به طور دقیق تر ساخت این روستا و آغاز زندگی مردم در آن مربوط به بعد از ورود اسلام به ایران است. به طوری که مردم پس از سکونت در آن به دین اسلام روی آوردند و تا زمان ولایت عهدی امام رضا (ع) در آنجا سکونت داشتند. چندین سال پیش تعدادی از سکه های ضرب شده و قبرهای قدیمی که متعلق به آن دوران هستند در این منطقه کشف شدند که نشان می دهد مسلمانان در این منطقه زندگی می کرده اند. حمله دشمنان به روستا موجب از بین رفتن آن شد و شرایط اقلیمی محیط موجب شد که ساکنین روستا به محل کنونی روستا کوچ کنند. همزمان با آمدن ساکنین روستا به محل جدید یک قنات نیز به منظور تامین آب مورد نیاز روستا حفر نمودند که سرچشمه آن در نزدیکی محل روستا قبلی قرار داشت.
در روستای دره بید فریدن عمارت بزرگ و هفت طبقه ای مشاهده می شود که متعلق به خوانین خراسان هستند. در واقع تعدادی از خوانین خراسان که اصالتا عرب بودند در زمان شاه عباس اول به روستای دره بید تبعید شدند و چون وضعیت مالی عالی داشتند شروع به ساخت این بنای مجلل نمودند. ساخت این بنای شیک و زیبا با استفاده از مصالحی مانند آجر و ساروج و بر اساس معماری دوره صفویه صورت گرفته است. در اطراف عمارت دیوارهای بلند و برجی ساخته شده بود تا دشمنان نتوانند به داخل آن راه یابند. تمامی مردم روستا در این عمارت زندگی می کردند. همین مهاجرت موجب شد که روستا رونق بگیرد و کشاورزی در این منطقه رشد چشمگیری داشته باشد. به طوری که روستای دره بید توانست به یکی از مهم ترین روستاهای این منطقه تبدیل شود و اکثر روستاهای اطراف خود را تحت حاکمیت داشته باشد.
این گسترش روستاهای تحت حاکمیت و افزایش قدرت حکومت محلی موجب شد که تصمیم بگیرند حتی برخی از مناطق اصفهان را نیز به تصرف خود در آورند و در همین راستا در زمان حکومت ضل سلطان قاجار به اصفهان حمله کردند اما قدرتمند و مجهز بودن حکومت اصفهان موجب شد نتوانند به اهداف خود دست یابند و مجبور به عقب نشینی شدند. به طوری که حکومت اصفهان با توپ و ارابه به روستای دره بید حمله کردند. از آثار این حمله می توان به آثار گلوله های سربی توپ ها بر روی ساختمان وسط قلعه اشاره نمود که بخش قابل توجهی از آن را تخریب نمود. به این ترتیب به مرور قدرت آن ها کاهش یافت تا اینکه در زمان پهلوی رضاخان حکومت های محلی را به طور کامل از بین بردند و ساکنین دره بید نتوانستند قدرتی از آن خود داشته باشند، در نتیجه به خوزستان و شیراز مهاجرت کردند و تنها تعداد کمی از آن خاندان به زندگی در روستا دره بید ادامه دادند. در حال حاضر همچنان یکی از نوادگان آن خاندان در روستا و بنایی که به جای مانده است زندگی می کند.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
روستای دره بید توسط درخت های وحشی بید احاطه شده است به همین دلیل نام دره بید را برای آن انتخاب کرده اند. این روستا طبیعتی زیبا و دیدنی دارد که سالانه گردشگران بسیاری را به سمت خود جذب می کند. از جمله جاذبه های دیدنی دره بید می توان به موارد زیر اشاره نمود.
-
دشت لاله های واژگون
در فصل بهار و اوایل ماه اردیبهشت دشت های این روستا مملو از گل های لاله واژگون می شود که زیبایی فوق العاده ای دارند. لاله های واژگون بسیار آسیب پذیر هستند و عمر کوتاهی دارند، به طوری که چیدن یک شاخه از آن ها می تواند به محیط زیست آسیب برساند.
-
گیاهان دارویی روستای دره بید
هر چند که این روستا به داشتن لاله های واژگون مشهور است اما گیاهان دارویی دیگری نیز در آن می رویند که اکثر ساکنین روستا با جمع آوری و فروش آن ها مایحتاج زندگی خود را تامین می کنند. از دیگر گونه های گیاهی که در این روستا می روید می توان به کنگر، تره، کما، شوید، کرفس و … اشاره نمود.
-
چشمه های روستای دره بید
در این منطقه چشمه های خروشان متعددی وجود دارد که از جمله آن ها می توان به چشمه سفید، چشمه روغنی، چشمه آقاخان اشاره نمود که دارای آبی زلال و گوارا هستند. طبیعت روستای دره بید بسیار زیبا است از این رو به شما پیشنهاد می کنیم که اگر با تهیه بلیط اتوبوس فریدن به این شهر سفر کردید حتما از دره بید بازدید نمایید.
شرایط بازدید روستای دره بید
بازدید از روستای دره بید در تمامی روزهای سال به صورت رایگان امکان پذیر است اما با توجه به شرایط آب و هوایی این منطقه اواخر فروردین تا اوایل تابستان بهترین زمان سفر به آنجا است.
آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف
روستای دره بید در استان اصفهان، شهرستان فریدن واقع شده است و گردشگران می توانند از طریق خودروهای شخصی خود و یا با استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی مانند تاکسی های برون شهری و مینی بوس ها به آن دسترسی داشته باشند. همچنین می توان با رزرو خودروهای اینترنتی مستر بلیط نیز سفری خاطره انگیز و راحت را به روستای دره بید تجربه نمود.
دیدگاهتان را بنویسید