در لاهیجان هم مانند دیگر شهرهای ایران، مسجد های تاریخی و مهم بسیار زیادی وجود دارد که هر کدام از آن ها به علت های مختلفی بنا شده اند و کاربردهای گوناگونی دارند. یکی از این مسجد های بی نظیر، مسجد چهار پادشاهان است که در ادامه مطلب بیشتر درباره آن می پردازیم. مسجد چهار پادشاهان، محل دفن ۴ تن از پادشاهان کیایی بیه پیش است که هم اکنون به عنوان یک آثار تاریخی مهم از آن بازدید به عمل می آورند. این آثار تاریخی برای مردم ایران به خصوص مردم شهر لاهیجان، از اهمیت بالایی برخوردار است. اگر بلیط اتوبوس لاهیجان را خریداری کردید و به این شهر رفتید؛ حتما سری هم به مسجد پادشاهان بزنید و از معماری باشکوه آن لذت ببرید.
تاریخچه
این مکان در ابتدا مرقد سید خور کیا بود که در سال ۶۴۷ هجری قمری به قتل رسید و برای او بقعه ای متصل به مسجد ساختند. پس از گذشت ۴۴ سال، تقریبا در سال ۷۹۱ سید علی کیا فوت کرد و طرف چپ مزار سید خور کیا، حجره ای برای آن بنا کردند. پس از ۳۸ سال، رضا کیا فرزند علی کیا در گذشت و او را هم در کنار پدرش به خاک سپردند. در همان روز پادشاه گیلان سید رضی کیا رحلت کرد و وی را هم در همان حجره دفن کردند. تاریخچه ساخت مسجد پادشاهان به دوران صفوی بر می گردد و چون سید رضی کیا که پادشاه گیلان بود در این مکان دفن شده است و ۳ مرحوم دیگر از اولیای مشایخ دین بودند، نام پادشاهان را بر این مکان نهادند. جالب است بدانید؛ نسبت این اشخاص تا حدودی به امام چهارم شیعیان باز می گردد و به گونه ای زیارت کردن از مزار آن ها مستحب است. این اثر با ارزش با شماره ۳۲۲ در تاریخ ۱۳۱۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید و شما می توانید به راحتی برای بازدید از آن بلیط های تان را از سایت معتبر مستر بلیط رزرو کنید و به آن جا بروید.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
برای ورود به این بنا می توانید از دو طرف اقدام نمایید و اگر بخواهید از بنای اصلی وارد شوید؛ باید به طرف ضلع جنوبی حیاط بروید. در قسمت شمالی ساختمان، یک ایوان بزرگ با شش ستون که هر کدام از آن ها ارتفاعی حدود ۸۰ متر دارند، دیده می شود. تمام ستون های مسجد شاهان با استفاده از کاشی هایی که مربوط به دوره قاجاریه است، پوشیده شده اند. بنای اصلی مسجد به شکل مستطیل می باشد که چهار اتاق و ایوان در جهت شمالی آن قرار گرفته است. طول ایوان این مسجد ۷۵ متر و عرض آن ۳۴ متر است که در قسمت بالایی آن چند بیت شعر ترجیح بند محتشم کاشانی، به صورت گچ بری با خط نستعلیق نوشته شده است و بر روی دیوارها تصویرهایی از مراسمات مذهبی به چشم می خورد. اتاق ها و ایوان های این مسجد از سفال ساخته شده اند و ستون های آن نمایی سنگی دارند. در برخی دیگر از قسمت های مسجد ۴ پادشاهان، کاشی کاری های چند رنگ با نقش و نگارهای گل و بلبل به چشم می خورد که بسیار جذاب هستند. در تمام نقش های به کار رفته، از نمادهای مخصوص گیلان استفاده شده است و داخل بقعه فضایی تاریک دارد و به گفته افراد آن محل این امر بر حالت روحانی و عرفانی بیشتر آن مکان می افزاید. همان طور که در ابتدای مجله مستر بلیط ذکر شد، این مسجد به گونه ای برای افراد لاهیجان مقدس است و بیشتر افراد هر روز برای زیارت به آن جا می روند. بام مسجد شاهان به صورت سفالین می باشد و همین موجب شده است نمایی زیبا داشته باشد. صندوق های قبرها از جنس چوب هستند و به صورت خارق العاده ای منبت کاری، گره چینی و متبرک به آیات قرآنی شده اند. فضای بسیار دیدنی که در این محوطه ایجاد شده، برای اکثر افراد جالب و هر قسمتی از آن به گونه ای جذاب است.
شرایط بازدید
امکان بازدید از این مسجد برای عموم آزاد است و در هر ساعتی که بخواهید می توانید به صورت رایگان از آن بازدید نمایید و از قدمت و خلاقیتی که در آن جا موج می زند لذت ببرید.
آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف
مسجد چهار پادشاهان در لاهیجان، ابتدای خیابان کاشف، رو به روی مسجد جامع شهر لاهیجان و حمام گلشن قرار دارد و افراد علاقمند می توانند در هر شهری که باشند؛ بلیط اتوبوس لاهیجان را تهیه کنند و به آن جا مراجعه کنند.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید