امروزه مردم برای پر کردن اوقات فراغتشان فعالیت های گوناگونی را انجام می دهند که یکی از آنها گردشگری و سفر به شمار می رود. یكی از اشكال مختلف گردشگری، توریسم طبیعی یا گردش در طبیعت است. که به عنوان یكی از شیوه های استفاده و حفاظت از جاذبه های طبیعی و هم راه حلی برای پایداری پتانسیل ها به شمار می آید. در حقیقت، توریسمی بر پایه پایداری محیط زیست با تمرکز اولیه بر تجربهی محیط های طبیعی است. صنعتی که با گسترش قلمروهای خود در قرن گذشته و حال می تواند باوجود پتانسیل های متنوع و جذاب سرزمین ایران از جایگاهی خاص برخوردار گردد. در سفر به طبیعت از جاذبه های مختلفی دیدار می شود که مناطق حفاظت شده از آن جمله هستند. مناطق حفاظت شده ، كاركردهای گوناگون دارند: مكانی جهت حفظ سرمايه های ژنتيكی و اكولوژيكی، مأمنی برای پژوهش های علمی، كانونی برای آموزش و تربيت افراد، آزمايشگاهی طبيعی به منظور بررسی های محيط زيستی، الگویی جهت مقايسه تطبيقی با مناطقی كه مورد تخريب واقع شده اند و مكانی برای افزايش آگاهی ها و مشاركت های مردم در حفظ محيط زيست هستند. در ایران مناطق حفاظت شده زیادی دیده می شود که یکی از آنها منطقه حفاظت شده چاه کومه در شهرستان زرند به شمار می رود.
معرفی منطقه حفاظت شده چاه کومه
زرند از جمله شهرستان های استان کرمان به شمار می رود که در 80 کیلومتری شهر کرمان قرار گرفته است. این شهرستان در نداول محلی زرآوند، به معنای مکان زر، نیز نامیده می شود. به نظر می رسد حاصلخیزی منطقه و کوهستان های اطراف آن دلیل این نام گذاری بوده ست. همچنین در منطقه ای که زرند در آن واقع شده، در گذشته، رودها و مسیل های فراوان و پر آب جریان داشت، از این رو آنجا به زارند نیز شهرت داشته است. این شهرستان دارای جاذبه های گردشگری متنوعی و بی شماری است که یکی از آنها، منطقه حفاظت شده چاه کومه به شمار می رود. در این بخش از مجله مستر بلیط اطلاعاتی را که گردآوری کرده ایم در اختیار شما قرار می دهیم پس برای آشنایی بیشتر با این محوطه این مطلب را تا انتها دنبال کنید. این منطقه در شهرستان های زرند و کوهبنان واقع و در آبان ماه سال ۱۳۸۸ نقشه منطقه به همراه منابع آبی منطقه توسط واحد محیط طبیعی و GIS اداره کل تهیه شده است. این منطقه، در شمال غرب شهر زرند و جنوب غربی شهر کوهبنان قرار دارد که از شمال به روستای فتح آباد، از غرب به دشت اسوند، از جنوب به روستای شبجره و از شرق به جاده خاکی شبجره – فتح آباد محدود می شود.
ساختار و بخش های مختلف منطقه
این منطقه دارای آب و هوایی گرم و خشک است و دارای رشته کوه های ساردوئیه، هزار دین، گیوران، گلواشتر و آسیا است و همچنین مناطق دشتی، مثل دشت اسوند و مگس آب نیز در این محوطه واقع شده اند. در ادامه شما را با پوشش گیاهی و گونه های جانوری آن آشنا می کنیم. مستر بلیط ارائه دهنده بلیط های مختلف سفر به این منطقه است پس اگر خواستید به این محوطه سفر کنید می توانید از آن کمک بگیرید.
پوشش گیاهی
پوشش گیاهی منطقه از نوع بوته ای (گیاهان یکساله)، درختچه و درختی است. گیاهان یکساله ای که در این منطقه دیده می شوند شامل آلاله، آویشن، درمنه و … می شوند. افدرا (هوم)، کهکم، پسته وحشی (بنه)، ِتربیت، تنگس، قیچ، بادام وحشی، ارس و … از جمله درختچه و درخت هایی هستند که در این منطقه رشد می کنند.
گونه های جانوری
همیشه مناطق حفاظت شده مأمن و محل زندگی جاندارن بسیاری هستند، و این منطقه نیز از این قضیه مستثنی نیست و در آن جانداران بسیاری رشد می کنند. کل و بز، قوچ و میش، پلنگ، گرگ، شغال، روباه، تشی، خرگوش و … از جمله حیواناتی محسوب می شوند که در این ناحیه زندگی می کنند. علاوه بر این پرندگان بسیاری در این محوطه دیده می شوند که شامل کبک، تیهو، انواع کوکر، کبوتر وحشی، عقاب صحرائی، سارگپه، شاهین، دلیجه و … می شوند.
راه های دسترسی به منطقه حفاظت شده
برای دیدار از این منطقه باید راهی شهرستان زرند شوید و برای این سفر می توانید از اتوبوس استفاده کنید و بلیط اتوبوس زرند را به صورت آنلاین خریداری کنید و خود را به این محوطه برسانید. وسایل نقلیه ای که در شهر زرند وجود دارند می توانند در رسیدن شما به این مکان کمک موثری باشند.
بازدید از منطقه حفاظت شده چاه کومه
از آنجایی که این منطقه،حفاظت شده است پس نمی توانید در آن اطراق کنید و تنها می توانید به گشت و گذار بپردازید. همچنین در صورت آسیب زدن به جانداران و یا گیاهان منطقه به صورت قانونی با شما برخورد می شود.
دیدگاهتان را بنویسید