قلعه های تاریخی از جمله آثار تاریخی با ارزشی هستند که در بسیاری از کشورها و شهرها یافت می شوند و سالانه گردشگران بسیاری را به سمت خود می کشاندند. معماری خاص قلعه ها یکی از قسمت های جذاب آنها هستند، ویژگی دیگری که آنها را دوست داشتنی می کند، تاریخی است که پشت هر از آنها وجود دارد.
با سر زدن به این قلعه ها می توان با رسومی که در گذشته در منطقه آنها بر قرار بود آشنا شوید. قلعه ها کاربری های مختلفی داشتند ولی اصل کاربری آن ها کاربری نظامی بود که جهت حفاظت از مردم و راه ها و شهرها ایجاد می شدند. برخی از قلعه های قدیمی جهت سکونت مردم یک شهر ایجاد می شدند و از آنها در برابر دشمنان حفاظت می کردند.
قلعه هایی نیز وجود داشتند که در میانه راه ها ساخته می شدند که امنیت کاروان های گذری از آن مسیر را تامین می کردند. در کشور ما ایران انواع مختلفی از قلعه ها را می توانید در جای جای آن ببنید و از تماشای آن ها به اوج لذت و هیجان برسید. قلعه تپه ابهر که در نزدیکی شهرستان ابهر قرار دارد، امروزه به عنوان یکی از آثار تاریخی میزبان گردشگران این شهر است.
معرفی قلعه تپه ابهر
یکی از مناطق جالب توجه، که قدمت بالایی هم دارند، تپه های تاریخی هستند. این محل ها زمانی محل زندگی مردمان گذشته بودند که بر اثر اتفاقات گوناگون، مثل زلزله، سیل، آتش سوزی و یا حمله دشمنان، به طور کامل تخریب شدند و از آنها تنها تلی از خاک باقی مانده است. امروزه با کاوش در این مکان ها به اطلاعات جالبی در مورد مردم ساکن در آنها بر می خورند. حتی ساختمان هایی از دل آنها بیرون آمده که بسیار جالب و مورد توجه هستند.
قلعه تپه ابهر یکی از این اماکن است که در نزدیکی شهر ابهر استان زنجان قرار دارد و تاریخ ساخت آن مربوط به دوران پس از اسلام در ایران می رسد. این قلعه تاریخی در لیست آثار ملی ایران جای گرفته که این موضوع نشان دهنده اهمیت بالای آن است. قلعه تپه ابهر به عنوان بزرگترین مکان باستانی در اطراف حوضچه آبریز ابهر رود شناخته می شود که بر روی برآمدگی کم ارتفاعی در کناره جنوبی این رود واقع شده است.
طبق تحقیقاتی که در سال ۱۳۹۰ توسط کارشناسان صورت گرفته، آثاری از دوران اشکانی، اسلامی و احتمالا ساسانی و عصر مفرغ (عصر برنز) در آن پیدا شده است. اشیا مختلفی در این محل پیدا کرده اند که تاریخ هر یک از آنها به دوره ای خاص تعلق دارد. از این میان می توان به سفال های خاکستری، که احتمالا مربوط به دوران عصر آهن، سفال قرمز و سفال با نقش کنده ظریف از دوران برنز اشاره کرد.
ساختار قلعه تپه ابهر
در این محل توانستند بقایای یک قلعه را پیدا کنند ولی متاسفانه به علت عمق تخریب مساحت و مشخصات زیادی در مورد آن پیدا نکره اند. این قلعه در لایه سوم این تپه قرار دارد که برخی آن را قلعه فتحعلی شاه قاجار می دانند که متعلق به سوگلی او بوده است. علاوه بر قلعه بقایایی از خانه های قدیمی نیز در این مکان به چشم خورده است.
راه های دسترسی به قلعه تپه ابهر
این محل در حاشیه شرقی شهر ابهر قرار دارد بنابراین اگر تصمیم به دیدار از این بنا را داشته باشید باید به خیابان خلیل طهماسبی، روبروی شبکه بهداشتی بروید. با استفاده از وسایل حمل و نقل درون شهری هم می توانید این کار را انجام دهید زیرا قرار گیری این بنا در شهر کار دسترسی به آن را آسان کرده است.
شرایط بازدید
بازدید از این مکان به صورت رایگان و در ساعات اداری امکان پذیر است. بهتر است در زمان بازدید از آن کفش مناسب جهت پیاده روی به پا داشته باشید تا مشکلی بابت دیدن آن پیدا نکنید. پیشنهاد مجله مستر بلیط به شما این است که در هنگام سفر به ابهر این مکان تاریخی را از یاد نبرید و حتما به تماشای آن بروید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید