روستای صلوات آباد یکی از روستاهای شهرستان بیجار در استان کردستان است. این روستا علاوه بر طبیعت زیبایی که دارد دارای آثار تاریخی بسیاری است که از قدمت زیاد آن سرچشمه می گیرد. این روستا در منطقه ای کوهستانی قرار دارد به همین دلیل دارای آب و هوائی خنک در تابستان و زمستان های سرد است. معماری این روستا و خانه های موجود در آن بر گرفته از موقعیت جغرافیایی آن است و در ساخت خانه ها بیشتر از سنگ، خشت و گل استفاده کرده اند. این روستا قدمت بالایی دارد که باعث شده است که در اینجا آثار تاریخی متفاوتی به چشم بخورد که شامل قلعه قدیمی، برج و باروی قلعه و … می شود. یکی دیگر از آثار تاریخی آن پل صلوات آباد است که در این بخش از مجله مستر بلیط اطلاعاتی در مورد آن برای شما جمع آوری کرده ایم که در اختیارتان قرار می دهیم. پس اگر تصمیم دارید زمانی به این منطقه سفر یا اینکه به موضوعات تاریخی علاقمندید شما را به خواندن ادامه این مطلب دعوت می کنیم.
معرفی پل صلوات آباد
یکی از راه های ارتباطی اصلی در سراسر جهان پل ها بودند، به همین خاطر از اهمیت زیادی برخوردارند. پل ها مسیری را برای افراد هموار کردند که شاید زمانی عبور از روی آنها به راحتی امکان پذیر نبود. از دیرباز رودخانه ها موانع بزرگ و عدیده ای بر سر راه های کاران رو و روابط انسانی بودند. با گسترش روابط انسانی، تجارت و پیشرفت راه سازی نیاز به ساخت پل بر روی رودخانه ها و رودها برای تسهیل این امور بیش از پیش احساس گردید. شاید اولین تلاش برای پل سازی با گذاشتن سنگ ها و تنه درختان در رودخانه برای عبور و مرور آغاز شد. هر چند در برخی از مناطق ایران برای گذر از روی آب از کلک و قایق استفاده می کردند اما در دروان های بسیار کهن یعنی زمانی که بشر توانست با ایجاد کانال ها و بندها مسیر رودخانه ها را تغییر بدهد اندیشه ساخت پل شکل و شیوه جدید به خود گرفت. دوران صفویه در ایران را می توانیم دوران اوج ساخت پل بدانیم. پل صلوات آباد یکی از پل هایی ، که از گذشته در ایران بر جای مانده، است و در روستای صلوات آباد از توابع شهرستان بیجار قرار دارد. تاریخ مستند دقیقی از زمان ساخت پل در دست نیست ولی بر اساس معماری آن و مصالح به کار رفته در آن می توان حدس زد که در دوران صفویه ساخته شده است. این پل را بر رودخانه قزل اوزن و در مسیر جاده بیجار – تکاب بنا کرده اند و در مسیر ارتباطی سلطانیه و زنجان با استان هایی مانند همدان، کرمانشاه و سنندج قرار دارد. این بنا را در تاریخ ۳۰ خرداد ۱۳۵۷ به لیست آثار ملی ایران اضافه کردند. در سال 1375 بر اثر طغیان رودخانه بخشی از پل تخریب شد که در سال 1380 آن را ترمیم کردند و این پل هنوز مورد استفاده قرار می گیرد.
معماری پل
پل های قدیمی ایران از بخش های مختلفی مانند پی یا شالوده، پایه، موج شكن یا آب برها، طاق دهانه، كانه یا كنو، جان پناه و کتیبه تشکیل می شدند. گاهی یک پل تمامی این عناصر را به طو یکجا باهم داشت ولی بیشتر پل ها تنها چند قسمت اصلی را در بر می گرفتند. پل صلوات آباد هم برخی از این المان ها را دارد که شامل پی، پایه، موج شكن، کنو و طاق دهانه می شود. این پل دارای طولی برابر با 130 متر و ارتفاع پل در بخش مختلف آن متفاوت و بین ن ۸/۴ تا ۱۲ متغیر است. تعداد دهانه های پل برابر با نه چشمه است که اندازه های آن ها با یکدیگر فرق دارد. دهانه های آن به صورت طاق جناغی هستند و با آجر کاری خفته راسته تزئین شده اند. کنوهایی در بین دهانه های پل به چشم می خورد که تعداد آنها به هشت عدد می رسد. این پل دارای هشت موج شکن که از یک طرف به شکل نیم دایره و در طرف دیگر آن به صورت مثلثی است که در زیر هر پایه پل قرار دارند. برای ساخت این پل از آجر، سنگ و ملات استفاده کرده اند که سنگ ها در قسمت پائینی موج شکن ها به کار برده شده است.
اگر می خواهید به بیجار سفر کنید می توانید از اتوبوس استفاده کنید و سفری ارزان قیمت را تجربه کنید برای خرید بلیط اتوبوس می توانید از مستر بلیط استفاده کنید و از مزایای آن بهره مند شوید.
راه های دسترسی به پل
برای اینکه بتوانید از این بنا دیدن کنید باید به روستای صلوات آباد سفری داشته باشید. برای این سفر هم می توانید از خودرو شخصی و هم وسایل حمل و نقل عمومی درون استانی که از شهر بیجار به سمت این روستا حرکت می کنند استفاده کنید.
بازدید از پل صلوات آباد
برای دیدن این سازه نیازی نیست که هزینه ای پرداخت کنید و به صورت رایگان می توانید به تماشای معماری زیبای آن بنشینید. می توانید یک روز را برای این کار اختصاص دهید و علاوه بر تماشای پل، زمانی را به گشت و گذا در اطراف پل و دیدن روستای صلوات آباد و دیگر جاذبه های بگذرانید.
دیدگاهتان را بنویسید