یکی از انواع آثار تاریخی که طرفداران زیادی هم دارند آرامگاه ها هستند. این سازه های تاریخی در بعضی مواقع به خاطر فرد مدفون در آنها از اهمیت و ارزش بر خوردارند و برخی دیگر از آنها به خاطر معماری بنایشان مهم شده اند. در هر صورت آرامگاه ها در ایران در بین مردم حرمت خاصی دارند و مردم خود را موظف می دانند که در آخر هر هفته به دیدار آنها بروند. به همین دلیل است که بسیاری از آنها ساختمان هایی دارند که از شکوه و عظمت خاصی برخوردار هستند. از این دست آرامگاه ها در ایران بسیار پیدا می شود و به هر شهر دیاری که سفر داشته باشید حداقل یکی از آنها می بینید. در این قسمت از مجله مستر بلیط یکی از این آرامگاه ها که به نام برج اوچ گنبدخان معروف است را انتخاب کرده ایم و توضیحاتی در مورد معماری و سرگذشت آن برای شما ارائه می دهیم.
معرفی برج اوچ گنبدخان
در فاصلۀ 75 کیلومتری شمال غرب شهر بیجار و در روستایی به نام اوچ گنبدخان، برجی سنگی قرار دارد که به برج اوچ گنبد معروف است. این روستا در حاشیۀ جاده ای شوسه و ارتباطی میان روستا های اطراف واقع شده و برج در داخل روستا قرار گرفته است. یکی از فرضیات در مورد این گنبد این است که باعث گسترش روستا و این روستا در اطراف آن ساخته شده است. دلیل اینکه برخی این گنبد را اوچ گنبد (سه گنبد) می نامند، به طور دقیق مشخص نیست و شاید بی ارتباط با پوسته های گنبد ساختمان نباشد. هرچندکه پوستۀ بیرونی یا خود بنا تخریب شده است، ولی بی ارتباط با ساختمان هایی نیست که سردابۀ آنها گنبد داشته، چون بر سقف سردابه تعدادی از برج مقبره ها گنبدی قرار داشته است. هر چند گفته می شود این بنا در دوران صفویه ساخته شده است ولی معماری آن به دوران ایلخانی و سلجوقیان بیشتر شباهت دارد. با اینکه بر روی این بنا هیچ کتیبه ای پیدا نشده است ولی احتمال می دهند که این بنا به عنوان آرامگاه و یا قبل از آن اقامتگاه بین راهی کاربرد داشته است. این اثر در تاریخ ۱۹ اسفند ۱۳۸۰ با شماره ثبت ۵۰۸۲ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
معماری برج
ساختمان برج پلانی دایره ای شکل دارد و بنای آن با مصالحی مانند سنگ و ساروج ساخته شده است. وضعیت کنونی بنا نشان می دهد که سقف آن نیز با گنبدی از سنگ لاشه ای بنا شده است. ابعاد داخلی برج 4.30 متر است و ورودی آن 1.30 متر ارتفاع دارد، عرض دیواره های سنگی آن 90 سانتی متر و ارتفاعش 6 متر می شود. درب ورودی این بنا ارتفاع کمی دارد که این موضوع آرامگاه بودن آن را بیش از پیش مشخص می کند. این شیوۀ سردرسازی در بناهای خانقاهی و عبادتگاهی صوفیان و عارفان هم مرسوم بوده است.
آسان ترین روش سفر به بیجار اتوبوس و خرید بلیط اتوبوس نیز از مستر بلیط بهترین گزینه پیش رو است.
راه های دسترسی به برج
برای اینکه بشود از این بنا دیدن کرد باید به روستای اوچ گنبدخان از توابع بیجار سفر کرد. که کلیه وسایل حمل و نقل عمومی برای این کار مناسب به نظر می رسند.
بازدید از برج اوچ گنبدخان
مانند بسیاری از آثار تاریخی گمنام کشور بازدید از این بنا نیز به صورت رایگان صورت می پذیرد. پس با کمترین هزینه می توانید از این بنا دیدن کنید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید