رزقان از جمله شهرستان های استان فارس به شمار می رود که در فاصله 25 کیلومتری شهرستان شیراز واقع شده است. این شهرستان از اطراف با شهرستان های مرودشت، شیراز، بیضا و خرامه همسایه است. مرکز این شهرستان، شهر زرقان محسوب می شود که محل آخرین جنگ نادرقلی میرزا با اشرف افغان بوده است. این شهر در مسیر را اصلی شیراز – اصفهان و در ارتفاع 1600 متری از سطح دریا قرار دارد. کوه زرقان یا زرگان از سوی شمال شرقی و شمال این شهر را احاطه کرده است. آب و هوای شهر معتدل، بیشترین دمای آن 41 درجه در مردارد و کمترین دومای آن 8- درجه در بهمن، و میانگین بارش سالانه آن 307.6 میلمتر می شود. نام زرقان، در گویش محلی زرقون، در منابع جغرافیایی اسلامی به صورت های رقان، زرقان، زرگان، رارکان، زارکان و ارزقان ثبت شده است. زرقان مرکب از زر و پسوند نسب گان دانسته شده، از آن رو که زمین ها این ناحیه حاصلخیز و به اصلاح زرخیز بوده است. در این شهرستان می توان جاذبه های گردشگری متنوعی را یافت که از آن جمله می توان به پارک جنگلی، تنگ چشمه، درهٔ چپ و راست، سه سنگ، گولی ظلمات، سه سرو، چشمه و بز، دکان ننه ی محمود، دکان میزعباس، حمام خان جلگون، حمام لورا، خونه ی علی قربون، پارک ملی بمو اشاره کرد.
معرفی پارک ملی بمو
در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد یکی از جاذبه های طبیعی شهرستان زرقان اطلاعاتی را برای شما ارائه می دهیم، که این پدیده طبیعی پارک ملی بمو نام دارد. سفر شکل های مختلفی دارد که یکی از آنها گردشگری طبیعی نام دارد. در این نوع از سفر افراد به قصد دیدار از جاذبه های طبیعی راهی سفر می شوند. طبیعت گردی به عنوان یکی از گونه های بسیار گسترده و به سرعت در حال گسترش گردشگری نقش مهمی را ایفا می کند. طبیعت گردی در بین افراد مختلف از محبوبیت زیادی برخوردار است و سالانه بر گردشگران آن افزوده می شود. پارک ملی بمو را می توان یکی از جاذبه های طبیعی ایران دانست که در شهرستان زرقان استان فارس قرار دارد. این پارک در 10 کیلومتری شهر زرقان و 30 کیلومتری شهر شیراز قرار دارد. در داخل این محوطه هیچ منطقه مسکونی وجود ندارد ولی چندیدن روستا گرداگرد آن قرار دارند. این محوطه به وسیله جاده شیراز – اصفهان به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم شده و دارای آب و هوایی نیمه خشک با بارندگی ۳۵۰ میلی متر سالیانه است.
درباره پارک ملی
محدوده فعلی پارک در سال ۱۳۴۱ تحت عنوان منطقه شکار ممنوع با وسعتی حدود یکصد هزار هکتار توسط کانون شکار مشخص شد. در سال ۱۳۴۶ پس از تشکیل سازمان شکاربانی و نظارت بر صید، منطقه شکار ممنوع به منطقه حفاظت شده و سپس به پارک وحش بمو تغییر پیدا کرد و بالاخره طی مصوبه شماره ۳۳ شورای عالی محیط زیست مورخ 23/12/1349 به عنوان پارک ملی بمو به مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست اضافه شد. ای منطقه به عنوان یکی از مناطق طبیعی چهارگانه استان فارس شناخته می شود.
ساختار و طبیعت پارک ملی
این منطقه سرشار از پوشش گیاهی خودرو و زیستگاه جانوران زیادی است. در ادامه بخش های مختلف این منطقه را معرفی خواهیم کرد.
پوشش گیاهی منطقه
هر پارک ملی از گیاهان مختلفی تشکیل می شود که خش بسیار زیادی از منطقه را به خود اختصاص می دهند. این محوطه نیز از این قاعده مستثنی نیست و حجم زیادی از گیاهان را در خود جای داده است. گونه های گیاهی شناسایی شده در پارک ملی بمو به ۳۵۰ نوع می رسد که در ۵۸ تیره گیاهی جای می گیرند. تعداد گونه های درختی و درختچه ای در پارک زیاد نیست ولی تراکم و پوشش ایجاد شده توسط چند گونه درختی بادام و بنه نشانگر جنگلی بودن ارتفاعات پارک است. به علاوه وجود تعداد کم گونه های مرغوب مرتعی که ارزش خوش خوراکی خوبی از نظر دامپروری داشته باشند نشان از تخریب و چرای بی رویه در طی سالهای گذشته دارد.
گونه های جانوری
این محوطه زیستگاه جانداران گوناگونی به شمار می رود که شامل ۳۲ گونه پستاندار، ۹۱ گونه پرنده، ۱۹ گونه خزنده و ۳ گونه دوزیست می شود. برخی از گونه های مهم و اصلی این منطقه پلنگ، گرگ، گراز، کفتار، کاراکال، گربه وحشی، روباه معمولی، تشی، سمور سنگی، قوچ و میش وحشی، کل و بز وحشی و آهو نام دارند. این منطقه، یکی از زیستگاه های اصلی پانگ ایرانی محسوب می شود.
راه های دسترسی به پارک ملی
برای اینکه بتوانید از این محوطه دیدن کنید نیاز است که به 10 کیلومتری شهر زرقان بروید. برای رفتن به زرقان می توانید بلیط اتوبوس خود را از مستر بلیط به صورت آنلاین تهیه کنید و خود را به این شهر برسانید. پس از رسیدن به شهر باید با وسایل نقلیه عمومی به این ناحیه سفر کنید. اگر هم با خودرو شخصی سفر می کنید که باید به 30 کیلومتری جاده شیراز – اصفهان بروید.
بازدید از پارک ملی بمو
دیدار از این محوطه نیازی به پرداخت هزینه ندارد و به صورت رایگان می توانید به این محل بروید. اما امکانات رفاهی چندانی در اینجا نخواهید یافت پس وسایل مورد نیازتان را با خود ببرید.
دیدگاهتان را بنویسید