روستای باهوکلات یا گاندو از جمله جاذبه های مهم گردشگری چابهار است. این روستا شهرتی را که به دست آورده مدیون گونه ای کمیاب از تمساح به نام گاندو یا تمساح پوزه کوتاه است؛ البته درباره شهر چابهار به راحتی می توان گفت از سرزمین های شگفتی محسوب می شود و انواع جاذبه های منحصر به فردی را که دارد در هیچ جای کشور یافت نمی شود و چشم هر جهانگرد و گردشگری را به خود جلب می کند.
این جاذبه ها از تالاب صورتی و کوه های مریخی گرفته تا موج فشان هایی که می توانند آب را حداقل تا ۲۰ متر به هوا پرتاب کنند، هستند. آیا شما می دانید که تعداد بسیاری از گردشگران برای بازدید نوع کمیاب تمساح به منطقه چابهار سفر می کنند؟
اگر شما قصد سفر به این ناحیه را دارید می توانید ابتدا به روستای گاندو که ۱۰۱ کیلومتربا شمال شرق چابهار فاصله دارد بروید و از منطقه حفاظت شده گاندو بازدید کنید تا بتوانید گونه ای کمیاب که از دوران دایناسورها بازمانده اند را مشاهده کنید! در ادامه مجله مستر بلیط اندکی با روستای گاندو آشنا خواهید شد و بعد از آن اطلاعاتی را درباره جذاب ترین جاذبه آن یعنی تمساح گاندو در اختیار شما خواهیم گذاشت.
تاریخچه منطقه حفاظت شده گاندو
در واقع منطقه حفاظت شده گاندو از جمله روستاهای با طبیعت جذاب و عالی در کنار رودخانه این آبادی و بر روی تپه ای قرار دارد که دارای ارتفاع ۴۰ متر از سطح دریا است. هوای روستا در فصول بهار و پاییز آب و هوای معتدل و مناسبی دارد اما در تابستان شرایط جوی آن گرم است.
روستای باهوکلات ساخته شده از دو معماری جدید و سنتی است و اکثر خانه های داخل روستا یک طبقه هستند، مراسمات مذهبی در بین اهالی روستا از اهمیت ویژه ای برخوردار است و مردم این روستا بیشتر در مراسمات با لباس محلی حضور می یابند. روستا طبیعتی فوق العاده و عالی دارد که بسیار دیدنی است و می تواند توجه هر گردشگری را به خود جلب کند.
در این روستا پرندگانی از شبه قاره هند زندگی می کنند و از انواع موجودات مختلف می توان به راسو، سنجاب، ماهی گل خوار و هوبره و همچنین لاکپشت دریایی اشاره کرد. تمساح گاندو و اجداد آن تقریبا ۲۲۵ تا ۲۶۵ میلیون قبل زندگی می کرده اند، البته علاوه بر این که این تمساح در اطراف روستای باهوکلات و رودخانه آن قرار دارند در اطراف رودخانه کاجو واقع در شهرستان سرباز وجود داشته اند، نکته جالب درباره تمساح این است که ۹۰ روستا در استان سیستان میزبان گاندو ها هستند.
معرفی منطقه حفاظت شده گاندو
در ادامه شما را با تمساح گاندو که از جمله گنجینه های با ارزش روستا است آشنا خواهیم کرد، در مسیر رودخانه روستای گاندو آبگیرهایی وجود دارد که تمساح گاندو در این منطقه زندگی می کند این نوع از تمساح بسیار خطرناک است و نزدیکی به آن می تواند مشکلاتی از جمله مرگ را برای شما به دنبال داشته باشد.
البته نا گفته نماند که اهالی روستا این تمساح را خطرناک نمی دانند بلکه آن را حیوانی با برکت برای روستا می دانند که موحب افزایش روزی می شود، البته بهتر است اگر می خواهید از تمساح بازدید کنید از افراد بومی منطقه کمک بگیرد و به همراه آن ها به بازدید بروید. اهالی روستای باهوکلات تمساح را از جمله حیوانات مقدس می دانند و این تمساح هیچ گونه آسیبی به مردم روستا وارد نمی کند.
مردمان روستای باهوکلات به اندازه ای به جاذبه های خود اهمیت می دهند که در چندین سال اخیر خشکسالی دامن روستای آنان را فرا گرفته است اما تلاش مردم بر این بوده است که تمساح های منطقه را به محیط هایی انتقال دهند که آبگیرهای پرآب تری دارد و حتی غذای تمساح ها را تامین می کنند، به طور کلی می توان گفت هیچ خطری از نزد انسان ها تمساح گاندو را تهدید نمی کند.
مهم ترین خطری که وجود دارد خشکسالی و کم آبی و به دنبال آن کمبود غذا و همینطور حمله پرندگانی مثل بزمجه ها، روباه و شغال و همچنین مرغان ماهی خوار است.
اگر می خواهید به بازدید تمساح گاندو بروید حتما از اهالی منطقه کمک بگیرید، اگر این تمساح ها احساس خطر نکنند کاملا بی آزار هستند و رفتار خاصی از خود نشان نخواهند داد اکثر گردشگران برای بازدید از نحوه شکار گاندو مرغ زنده ای را برای تمساح رها می کنند تا از نزدیک شکار را تماشا کنند.
گاندو چیست؟
اگر بخواهیم تمساح گاندو را برای شما معرفی کنیم باید بگوییم این حیوان به نوعی از خانواده کروکدیل های بومی کشورمان و پاکستان محسوب می شود، در دو کشور یکی از حیوانات و خزندگان بزرگ به شمار می آید که در طی ۶۵ میلیون سال پیش تغییرات بسیار اندکی کرده است.
گاندو از جمله حیواناتی است که به نوعی طبیعی در کشورما زندگی می کند، همین خصوصیت تمساح سبب شده تا این حیوان در میان اهالی منطقه و همچنین گردشگران بسیار محبوب شود. گاندو را اهالی بلوچی به معنای راه رونده روی شکم می دانند و در اصل نام اصلی آن تمساح پوزه کوتاه مردابی است.
مکانی که این تمساح قرار دارد بیشتر رودخانه سرباز و همچنین دیگر محدوده های آبی شهرستان سراوان و چابهار است، البته اصلی ترین مکانی که گاندو در آن قرار دارد سیستان و بلوچستان است.
چابهار به دلیل وجود تمساح گاندو سالانه تعداد زیادی گردشگر را به این منطقه می آورد و هم زیستی مسالمت آمیزی با مردم این منطقه دارد، مردمان اهالی تمساح را نماد آبادانی و برکت می دانند و بر این باورند که مرگ یا هجرت انسان قحطی و بدشانسی را برای افراد به ارمغان می آورد، به همین علت افراد تمام تلاش خود را برای بقای این حیوان به کار می برند.
گاندو دارای چه مشخصات و ظاهری است؟
در اصل تمساح های گاندو از راسته کروکدیل ها هستند که تقریبا ۲۲۵ تا ۲۶۵ میلیون سال پیش می زیستند، گاندوها توله هایی دارند که تقریبا طول شان به ۲۰ تا ۲۵ سانتی متر و به رنگ زیتونی با نوارهای تیره بر روی دم شان هستند. تمساح گاندو پوزه ای پهن دارد و در فک بالایی آن ۱۹ دندان و فک پایینی ۱۵ دندان و همچنین پاهایی کوتاه دارد.
گاندوها حیواناتی گوشتخوار و از نوع شکارچی های قهار هستند حیواناتی که طعمه تمساح می شوند شامل پرندگان، ماهی ها و پستانداران و حتی برخی مواقع سگ ها هستند.بیشتر حیواناتی که در آب های محل زندگی گاندو وجود دارند این که خوراک تمساح ها شوند امکان پذیر است گونه هایی از ببر هندی بر سر شکار بارها با تمساح گاندو درگیر شده اند.
البته ناگفته نماند که تمساح های گاندو خاصیت انسان خوری ندارند و تنها در مواردی نادر به انسان ها حمله کرده اند. دندان های داخل دهان تمساح گاندو برای انجام جویدن مناسب نیست و قدرت زیادی برای جویدن ندارند.
تمساح تنها قادر به بلعیدن شکارهای کوچک است و اگر شکار بزرگی داشته باشد سعی می کند مدتی آن را زیر آب و یا این که آفتاب نگه می دارد تا گوشت آن اندکی شل شود و بعد از آن شکار را تکه تکه کرده و شروع به خوردن آن می کند، علی رغم دندان های ضعیفی که دارد شیره گوارشی آن اسید فراوان و بسیار قوی دارد که در عرض چند دقیقه می تواند غذا را هضم کند.
این حیوان رفتارهای بسیار جالبی دارد که نمونه آن حفر برخی کانال های عمیق در اطراف رودخانه ها و همچنین در برخی آبگیرهایی که زندگی می کنند است، که برای فرار از گرما این کار را انجام می دهند. کانال هایی که توسط گاندو حفر می شود دارای چندین متر ارتفاع و همچنین چندین متر عمق هستند هر کدام از کانال های حفر شده تقریبا ۱۵ متر طول دارند در داخل هر کدام دو تمساح وجود دارد.
این کانال ها مکانی است برای زندگی و استراحت این تمساح ها و در ساعات گرم روز تبخیر آب به واسطه کانال ها دیرتر انجام می شود و آب در درون کانال ها حفظ می شود و بیشتر برای فصول گرم سال و خشک سالی کاربرد دارد. مردمان بلوچ بر این عقیده هستند که هر جا که گاندو باشد، آب فراوانی وجود دارد پس در نتیجه گاندو موجب خیر و برکت است.
زمان مخصوص برای جفت گیری این حیوان فصل زمستان خصوصا اسفند ماه است بعد از جفت گیری این تمساح تا ماه اردیبهشت تقریبا ۲۵ تا ۳۰ تخم می گذارد این تخم ها در خرداد ماه به نوزاد تبدیل می شوند البته فقط ۶۰ درصد از این تخم ها به نوزاد تبدیل می شود.
آیا گاندوها حیوانات خطرناکی هستند؟
گاندوها به طور کلی حیواناتی بسیار تیز و زیرک و در عین حال ترسو هستند، به همین علت این تمساح ها را با دشواری می توانید بیرون از آب مشاهده کنید. تقریبا از فاصله ۵۰۰ متری صدای پشت سر خود را می شنوند و سریعا در آب پنهان می شوند.
گاندوها در شرایط عادی حیواناتی کاملا اجتماعی هستند و اگر خطری آن ها را تهدید نکند به راحتی با انسان رفت و آمد می کنند و هیچ خطری افراد را دنبال نمی کند. این حیوانات بسیار آرام هستند، و تقریبا در ۱۰ سال اخیر تنها دو مورد حادثه مبنی بر آسیب این حیوان به انسان ها گزارش شده است.
البته آسیب های وارده شامل گاز گرفتن های دست و پا بوده است، حتی اگر کودکان و بچه ها در برکه به شنا بپردازند نیز گاندوها تهدیدی برای اهالی منطقه نخواهند بود و تقریبا این منطقه به یک جاذبه گردشگری خاص و مهم تبدیل شده است.
شرایط بازدید
اگر شما مایل به بازدید تمساح های پوزه کوتاه هستید و می خواهید محل اصلی زندگی شان را ببینید، باید بعد از این که خودتان را به چابهار رساندید به منطقه حفاظت شده گاندو، برکه های اطراف و همچنین رودخانه سرباز، سری بزنید. بهتر است بدانید گاندوها بیشتر در کنار سد تراکم دارند و شما در این مکان بیشتر شاهد آن ها خواهید بود.
از مهم ترین مراکزی که گاندوها در آن وجود دارند رودخانه سرباز و همچنین برکه آزادی، برکه درگس، برکه جنگل و…. است. البته درباره گاندوها باید به شما بگوییم که دیدن این تمساح ها در تاریکی و هنگام شب بسیار آسان تر از روز است.
در هنگام شب تمساح ها به دلیل تاریکی و سکوت کمتر می ترسند و شما می توانید شاهد حضورشان در خشکی باشید، در این حالت دیدن و تشخیص شان بسیار راحت تر است.
البته در حال حاضر نسل گاندوها در خطر انقراض هستند، و هر گونه آسیب زنی به آن ها شامل جریمه های سنگین برای افراد خواهد بود. به طور کلی لذت بازدید از این حیوان کمیاب و دیدنی به قدری است که اگر به شهر زیبای چابهار سفر کردید حتما از گاندو ها بازدید کنید و به روستای باهوکلات سفر کنید تا تجربه ای فراموش نشدنی را برای خودتان رقم بزنید.
راه های دسترسی به منطقه حفاظت شده گاندو
اگر قصد سفر به منطقه حفاظت شده گاندو را دارید می توانید از سمت شمال شرق چابهار به جاده ایرانشهر وارد شوید و بعد از این که از شهرستان راسک عبور کردید خودتان را به روستای گاندو برسانید.
برای دسترسی راحت به چابهار می بایست شما بلیط هواپیما چابهار را تهیه کرده و خودتان را به مقصد برسانید. سفر کردن بنا به خواست شما به سه طریق ماشین شخصی، قطار و هواپیما امکان پذیر است، که در صورت تمایل شما می توانید بلیط قطار یا بلیط هواپیما را تهیه کرده و به مقصد برسید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید