مقبره باباپیر کجاست؟ مقبره هایی که از گذشته در ایران به جای مانده است اکثرا متعلق به افرادی به نام و معروف بوده است که جزو عالمان دینی یا افراد مقدس مذهبی بوده اند.
معماری مقابر در میان گونه های مختلف معماری جایگاه خاصی دارد. این گونه از معماری ارتباط مستقیمی با اعتقادات داشته و از جنبه های مختلف تاریخی، هنری، اجتماعی و اقتصادی قابل بررسی می باشد. ساخت مقابر نمادی از اعتقاد به جهان پس از مرگ و ارادت و علاقه دوستان متوفی، به وی می باشد.
در ایران اولین بناهای آرامگاهی به صورت دخمه های شاهانه شکل گرفتند. وجود آرامگاه ها و پیوند دیرینه ای که از دیر باز با فرهنگ ایرانی اسلامی داشته اند، باعث شد تا پس از اسلام در اکثر شهرها و ناحیه ها آرامگاه ها ساخته شود. با مهاجرت فرزندان ائمه به ایران آرامگاه های آنان به زیارتگاه های مقدسی تبدیل شد که زوّار از اقصی نقاط به زیارت آنها می آمدند.
علاوه بر این افرادی بودند که در بین مردم از احترام خاصی برخوردار و اکثرا از عالمان دینی بودند. همین امر سبب شده است که در مناطق مختلف آرامگاه هایی ایجاد شده اند. شهر خوانسار نیز یکی از شهرهائی است که مقبره باباپیر در آن قرار دارد بنابراین در این بخش از مجله مستر بلیط به سراغ مقبره باباپیر رفته ایم.
معرفی مقبره باباپیر
مقبره باباپیر از مقابر شهر خوانسار که متعلق به قرن 6 و 7 هجری و محل دفن شیخ اباعدنان قریشی است. این شخص یکی از عرفای شیعی است. در ابتدا شخصی به نام شیخ اباعدنان قریشی که یکی از بنیانگذاران مذهب شیعه در مناطق اصفهان، بروجرود، لرستان، نهاوند و خوزستان بود، دفن شده بود، پس از آن هفت تن دیگر از بزرگان را در این مقبره دفن کردند، شیخ اباعدنان قریشی معروف به باباپیر بود و این بقعه نام خود را از این فرد به امانت گرفته است.
شیخ اباعدنان قریشی بسیار مورد احترام شاهان صفوی بود همین امر سبب شد مریم بیگم همسر شاه طهماسب صفوی دستور ساخت بقعه ای را بر سر مزار او بدهد. در همین زمان به دستور او یک حمام و مدرسه نیز ساخته شد و موقوفات زیادی به آن اختصاص داده شد.
معماری مقبره پیربابا
بقعه شیخ اباعدنان قریشی یا مقبره بابا پیر دارای گنبد دو پوش دو متری، ۱۲ ترکی از نوع گنبدهای رک یا نوک تیز با مصالح لاشه سنگ و آجر است. ۱۲ ضلع نشانهای از ۱۲ امام یا ۱۲ تَرک کلاه صفویه میباشد.
البته این بنا چندین بار مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است اولین بار توسط نوادگان شیخ ابا عدنان در سال 1255 ترمیم شد و بار دوم در سال 1355 توسط وزارت فرهنگ و هنر مبلغ 250 هزار ریال به این کار تخصص پیدا کرد. در سال 1367 به دلیل دیدار هاشمی رفسنجانی این مورد مرمت قرار گرفت آخرین بازسازی هم مربوط به سال 1387 بوده که بودجه آن توسط آیت الله خامنه ای تامین شده است.
بنای فعلی از سنگ و ساروج ساخته شده و پنجرههایی مشبک در قابی به شکل ایوان نیمطاق، در اطراف آن وجود دارد. هم اکنون از این مکان به عنوان نمازخانه نیز استفاده می شود. بر روی صندوق چوبی که در داخل بقعه قرار دارد به سال ۹۵۴ عبارت زیر حک شده است:
«چاکر و بنده ائمه دین شیعه پاک صدر دین حسین و در طرف دیگر نوشته شده مشایخ العظام الکرام (شیخ نظام الدین حیدر و شیخ شرف الدین هدایت الله و شیخ فتوح الدین عبدالفتاح و شیخ کمال الدین عارف و شیخ اباعدنان و شیخ شمس الدین محمد و شیخ زین الدین علی و شیخ تاج الدین حسن خدام هذه البقه المتبرکه».
درباره شیخ اباعدنان قریشی
همانطور که قبلا اشاره شد این فرد اولین کسی بود که شیعه را وارد ایران کرد و در اصفهان، بروجرد، لرستان، خوانسار و خوزستان گسترش داد. شیخ صفی اردبیلی مدتی را برای یادگیری به نزد این شخص رفت.
از آنجائی که شیخ صفی جد شاهان صفی به شمار می رود آنها ارادتی خاص به شیخ ابو عدنان پیدا کردند. همین امر باعث شد که تصمیم به ساخت مقبره ای بر روی مزار او بگیرند. تمامی باغستان سرچشمه که توسط ابراهیم شاه برای این مکان وقف شد از موقوفات این بنا محسوب می شوند. این باغستان ها همین پارک سرچشمه امروزی خوانسار است.
راه های دسترسی به مقبره باباپیر
این بنا در پارک سرچشمه خوانسار قرار دارد بنابراین اگر قصد دیدار از این بنا را داشته باشید، باید خود را به این پارک برسانید. اگر با خودرو شخصی به این منطقه بروید می توانید از پارکینگی که در پارکینگ آنجا وجود دارد استفاده کنید در غیر صورت می توانید با تاکسی به این پارک بروید. این پارک در خیابان سرچشمه شهر خوانسار است. این بنا دقیقا قسمت چپ و پایین پارک قرار دارد.
بازدید از مقبره باباپیر
بازدید از این مکان شرایط خاصی ندارد و شما می توانید در ساعات اذان به داخل این مکان بروید و از آن دیدار کنید. علاوه بر این می توانید لحظاتی را در این پارک بگذرانید و از آب و هوای معتدل و پاک آن استفاده کنید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید