از فعالیت هایی که در سفر می تواند بسیار جذاب باشد، دیدار از آثار تاریخی است، به خصوص اگر این آثار تاریخی به هزاران سال پیش بر گردد. ایران با قدمت کهنی که دارد، در جای جایش آثار تاریخی زیادی وجود دارد که با دیدار از آنها می توانید به گوشه ای از این سرزمین پی ببرید. از مراکز تاریخی ایران می توان به شهرستان بهشهر اشاره کرد که آثار تاریخی متنوعی در آن وجود دارد که هر یک به دوره از تاریخ تعلق دارند. از این میان می توان به مواردی مثل عمارت صفیآباد، باغ عباسآباد، گوهرتپه، باغ چهلستون اشرف، غار هوتو، آتشکده کوسان و بسیاری دیگر اشاره کرد. این آثار تاریخی هر یک به نوبه خود می تواند گواهی بر قدمت این منطقه باشد. این شهرستان از شمال به دریای خزر و خلیج گرگان و از مشرق به شهرستان کردکوی، از جنوب به شهرستان های نکا و دامغان و از مغرب به شهرستان های نکا محدود می شود. شهرستان بهشهر در منطقه ای مرطوب و پر باران قرار دارد و میانگین بارش سالانه در آن بین 600 تا 900 میلی متر و در کوهستان 1200 میلی متر است. ددمای آن گاهی به 42 درجه می رسد. در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد یکی از آثار تاریخی آن یعنی آتشکده کوسان مطالبی را بیان می کنیم.
معرفی آتشکده کوسان
اگر شما از علاقمندان به تاریخ هستید مطمئناً صحبت در مورد آثار تاریخی برای شما بسیار جذاب است پس بهتر است این مطلب را تا آخر دنبال کنید. آتشکده های یکی از مراکز مذهبی در دین زرتشن به شمار می روند، این مکان ها دوره اوج و شکوفایی خود را در زمان حکومت ساسانیان تجربه کردند. در آن زمان در بیشتر شهر های ایران اتشکده ای برپا شد و دلیل آن نیز به رسمیت شناخته شدن دین زرتشت بود. اهمیت و اعتبار مذهبی آتشكده ها به حدی بود كه هر پادشاه ساسانی در طی مراسم تاج گذاری خود آتشی وقف می كرد، كه نشان و سمبل سلطنت او محسوب می شد. یکی از آتشکده هایی که از این زمان باقی مانده است در شهرستان بهشهر و روستای کوهستان قرار دارد و با نام آتشکده کوسان معروف شده است. روستایی که اکنون با نام کوهستان شهرت دارد، زمانی به نام کوسان خوانده می شد که توسط طوس نوذر سپهسالار کیخسرو بنا شده و بعد ها با نام کوسان شهرت پیدا کرد، دلیل انتخاب این نام برای آتشکده نیز نزدیکی به این روستا بوده است.
تاریخچه آتشکده کوسان
رابینو در کتاب خود درباره کوسان چنین می نویسد:«دِه کوسان که کنار رودخانه کوسان در چهار میلی غربی اشرف می باشد. ابن اسفندیار می نویسد: کوسان در پای قلعه ٔ آب دارا واقع بود.این قلعه بدون شک همان قلعه ٔدارا(دز دارا)است که نزدیک آن قریه مرزن آباد واقع بوده و گفته اند طوس نوذر که فرمانده لشکر کیخسرو بود قصبه ای در پنجاه هزار ساخت در محلی که معروف به کوسان بود آن را طوسان نامید.محل قلعه ای که او ساخته بود هنوز تا زمان ابن اسفندیار در هنگامی که لومان دون خوانده میشد معلوم بود. کیوس جد باو (باقر) در این نقطه آتشکده ای ساخت.کوسان در قرن نهم هجری اقامتگاه سادات بابلکانی بود».
معماری آتشکده
پلان آتشکده کوسان دارای نقشهای مربع شکل در ابعاد 8/5 در 8/5 متر است. مصالح به کار رفته در این بنا سنگ و ساروج است و بخش ظاهری دیوار ها با سنگ های منظم هندسی چیده شده اند و درون دیوار ها با لاشه سنگ و خاک پر کرده اند. سقف این بنا پوشش گنبدی دارد که زیبایی این بنا را دو چندان کرده است.
اگر قصد دارید به شهر بهشهر سفر کنید بهتر است از اتوبوس به عنوان وسیله نقلیه تان استفاده کنید و بلیط اتوبوس بهشهر را نیز از مستر بلیط به صورت انلاین خریداری کنید.
راه های دسترسی به آتشکده
برای دیدن بنا باید به روستای کوهستان در 15 کیلومتری شهر بهشهر مراجعه کنید. اگر تصمیم دارید با وسایل حمل و نقل عمومی این سفر را انجام دهید می توانید از وسایل نقلیه موجود در شهر بهشهر که به این روستا می روند استفاده کنید.
بازدید از آتشکده کوسان
دیدن بنا رایگان است و تنها یک ساعت زمان برای دیدن تمام قسمت های آن نیازی دارید. دیدار از روستا را می توانید به طور همزمان با این بازدید انجام دهید. البته این نکته را یادآور شویم که تنها می توانید نمای بیرونی بنا را تماشا کنید، اجازه ورود به آن را ندارید.
دیدگاهتان را بنویسید