سیرجان که از شهرستان های استان کرمان به شمار می رود یکی از مناطق تاریخی ایران است. این شهرستان دارای آب و هوای گرم و خشکی است و برای این که بتوان به این شهر سفر کرد بهتر فصول خنک سال را انتخاب کرد. این شهر با توجه به اسناد و مدارک تاریخی، قدمتش به دوران پیش از اسلام بر می گردد، همین موضوع باعث شده است در این شهر انواع مختلفی از آثار تاریخی، که نشان از هویت آن دارد، یافت شود. در مورد وجه تسمیه نام این شهرستان روایات فراوانی وجود دارد که یکی از این روایات این گونه است: «در زمان ساسانیان به دلیل وجود قنات های بسیار زیاد در این منطقه، آن را سیرگان یا سیرکان یعنی سیر آب از قنات یا پر از قنات می نامیدند. عدهای نیز کلمه گان یا کان را که به معنی معدن است به علت وجود معادن گوناگون در این منطقه دانستهاند. در استیلای عرب نام سیرگان معرب شده و به سیرجان تغییر یافت». از آثار تاریخی این شهرستان می توان به مواردی همچون امام زاده احمد (ع)، امامزاده علی (ع)، بادگیر چپقی، بازار تاریخی سیرجان، یخدانهای دوقلو، خانه حاج رشید و … اشاره کرد. در این بخش از مجله مستر بلیط به تشریح آرامگاه میر زبیر، یکی از آثار تاریخی سیرجان، می پردازیم. پس اگر علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر راجع به این اثر هستید ادامه این مطلب را دنبال کنید.
معرفی آرامگاه میر زبیر
آرامگاه های تاریخی اکثرا مقبره افراد سرشناس دوران خود هستند، این بناها را می توانید در بیشتر شهرهای ایران پیدا کنید. دلایل شهرت آنها علاوه بر فرد دفن شده در آن، معماری و نحوه ساخت ساختمان و بنای مقبره نیز است. این روزها این آثار را به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری می شناسند که در زمره آثار تاریخی و مذهبی قرار می گیرند و بسیاری از افراد، هم برای ادای احترام به فرد متوفی و هم تماشای ساختمان آرامگاه به آنجا می روند. آرامگاه میر زبیر نیز در این دسته از آثار گردشگری قرار گفته است و در شرق روستای شریف آباد از توابع دهستان سعادت آباد سیرجان در کنار قبرستان روستا قرار دارد و تاریخ ساخت بنای آن به دوران ایلخانی بر می گردد. علی رغم اینکه گچ بری محراب آن تاریخ ربیع الاول سال ۷۵۱ ه. ق را نشان می دهد، اما عده ای بر این باورند که بنای میر زبیر معبدی مربوط به قبل یا اوایل اسلام بوده است، که در زمان سلطنت محمد مبارز، اولین امیر از خاندان آل مظغر، مرمت و به مسجد تبدیل شده است. کاربری دقیق این بنا مشخص نیست ولی بر اساس شباهت هایی که به بنای پیر جار سوز دارد احتمال می رود این بنا نیز آرامگاه بوده است.
معماری آرامگاه
پلان آرامگاه میر زبیر سیرجان به صورت مربع و ابعاد خارجی آن ۹ و ابعاد داخلیش ۷ متر است. در ساخت آن از قلوه سنگ و ملاط گچ استفاده شده است. ارتفاع بنا ازکف تا زیرگنبد که اکنون فرو ریخته حدود ۸ متر است. ظاهر بنا در ارتفاع ۴ متری به هشت ضلعی و سپس با کاربندی به دایره تبدیل شده و گنبد روی آن استوار گردیده است. فضای داخلی بنا دارای تزئینات و کتیبه های متعددی است که هر کدام در نوع خود از زیبائی های منحصر بفردی برخوردار هستند. عکس هایی از این با وجود دارد که تاریخ ساخت و نم سازنده بنا در دو طرف حراب گچ کاری شده بود ولی در حال حاضر از بین رفته است.
برای سفر به سیرجان اتوبوس می تواند روشی ارزان و مقرون به صرفه باشد، بلیط اتوبوس سیرجان را نیز می توانید از مستر بلیط به صورت آنلاین خریداری کنید و خریدی سریع، امن و به صرفه را به خود و همراهنتان هدیه بدهید.
راه های دسترسی به آرامگاه میر زبیر
برای اینکه بتوان از این بنا دیدن کرد به شهرستان سیرجان رفت و پس از آن به طرف روستای شریف آباد حرکت کرد. این سفر هم از طریق خودرو شخصی و هم وسایل نقلیه داخل استانی امکان پذیر است.
بازدید از آرامگاه زبیر
بازدید از این بنا را می توانید بدون پرداخت هزینه انجام دهید و بهتر است در طول روز اینکار را انجام دهید تا تمام جزئیات آن را به وضوح ببیند. سفر به سیرجان را نیز در برنامه های فصل خنک سال قرار دهید و در صورت سفر به این ناحیه، این آرامگاه را فراموش نکنید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید