پل آجری آق قلا

پل آجری آق قلا

آق قلا یکی از شهرهای استان گلستان به شمار می رود که در شمال این استان قرار گرفته است. فاصله این شهرستان از مرکز استان، گرگان، حدودا 20 کیلومتر می شود. این شهرستان از سمت شمال به بخش اترک، از غرب به بخش مرکزی بندرترکمن، گمیشان، از جنوب به بخش مرکزی گرگان و دهستان ملک و از شرق به دهستان کتول و بخش مرکزی شهرستان گنبد قابوس محدود می شود. این شهرستان دارای نام های متفاوتی مانند «مبارک‌آباد»، «اسپی‌دژ» یا «دژ سفید» بوده است. ساکنان ترکمن این منطقه نام آق قلا را بر این منطقه گذاشتند، در دوران حکومت پهلوی مدتی نام آن «پهلوی دژ» بود که پس از پیروزی انقلاب اسلامی دوباره نام «آق قلا» بر آن گذاشته شد. در مورد قدمت این شهر گفته می شود که در دوران شاه عباس و توسط او در سال 1020 بنا نهاده شده است، بنابراین قدمت آن به زمان صفویه بر می گردد. در این شهر آثار تاریخی گوناگونی وجود دارد که از میان آنها می توان پل آجری آق قلا را نام برد، که در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد آن اطلاعاتی را در اختیارتان قرا می دهیم. پس اگر به این دست مطالب علاقه دارید ادامه این مطلب را از دست ندهید.

معرفی پل آجری آق قلا

معرفی پل آجری آق قلا

پل ها از گذشته همچون یک گونۀ معماری، همواره به عنوان عامل ارتباطی وجود داشته اند و برای موارد مختلفی به کار برده می شدند. پل هایی که در ایران ساخته می شدند، کارکرد های اساسی و گاه متفاوتی داشتند و می توانستند کارکرد های جانبی مختلف به خود بگیرند، اما نقش عملکردی و کارکرد اصلی پل هم چنان توسعه حرکت بود. عبور و مرور کارکرد اصلی پل ها است، اما گاهی علاوه بر این عملکرد، در پل های ایرانی ترکیبی از چندین عملکرد نیز به چشم می خورد. یکی از پل هایی که از گذشته در ایران ساخته شده است و برای کاربری عبور و مرور مورد استفاده قرار می گرفته است پل آجری آق قلا نام دارد. این پل در شهر آق قلا استان گیلان قرار دارد و بر روی رودخانه گرگان رود ساخته شده است.  قدمت این پل به دوران صفویه بر می گردد البته احتمالا برخی از قسمت های آن در دوره های بعد اضافه شده است. در عکسی که از زمان ناصرالدین شاه از این پل وجود دارد دو مناره در ازراف پل دیده می شود که این حدس را به وجود می آورد که این پل دروازه ورودی به شهر آق قلا بوده است. این پل مورد مرمت قرار گرفته و در ضمن پلی دیگر در نزدیکی آن ساخته شده است که برای عبور و مرور وسایل نقلیه به کار برده می شود. این پل که در لیست آثار ملی ایران قرار دارد، به عنوان تنها پل دارای تزئینات آجر كاری برآمده كشور شناخته می شود.

معماری پل آق قلا

معماری پل آق قلا

در گذشته برای ساخت پل ها از اصول و روش های معینی استفاده می کردند و بیشتر پل هایی که از قدیم در ایران وجود دارند از بسیاری بخش های شبیه به هم تشکیل می شوند. تنها تفاوت آنها در شکل ظاهری و عناصر تزئینی آنها مشاهده می شود. المان های موجود در پل های تاریخی ایران شامل موج شكن یا آب برها، پایه پل ها، كانه یا كنو، پی سازی یا شالوده ریزی، طاق دهانه، جان پناه و كتيبه ها می شود. البته همه پل ها کلیه این بخش ها را در خود ندارند بلکه برخی تنها از بخش های اصلی تشکیل می شوند. پل تاریخی آق قلا طولی برابر با 70 متر دارد، عرض آن نیز به 30 متر می رسد و ارتفاع از روی آب رودخانه حدود 14 متر است. این پل از چهار دهانه با طاق جناغی تشکیل شده است که دارای تزئینات آجر کاری خفته راست نیز هستند. از دیگر بخش های این سازه می توان به آب بر یا موج شکن ها اشاره کرد، که در جهت شرقی که مخالف جریان آب است به صورت مثلثی و در جهت دیگر به صورت نیم دایره ساخته شده اند.  این پل در دو بخش انتهایی خود دارایی شیبی است که جهت باقی نماندن آب باران و کاهش فشار بر پایه های پل، آن را به این صورت طراحی کرده اند. این پل جان پناهایی نیز داشت که زمان مرمت پل با سیمان پر شده اند. در بالای تعدادی از پشتیبان های پل ، قاب های مستطیل شکلی تعبیه شده که امروزه دو عدد از آنها باقی است.

راه های دسترسی به پل آق قلا

راه های دسترسی به پل آق قلا

همانطور که در بخش های قبل گفته شد این بنا در شهر آق قلا قرار دارد و برای سفر به این شهر می توانید از اتوبوس استفاده کنید و بلیط اتوبوس را به صورت آنلاین از مستر بلیط تهیه کنید.

بازدید از پل آق قلا

بازدید از این بنا رایگان است و نیاز نیست هزینه ای از این بابت پرداخت کنید. در زمان تماشای پل می توانید زمانی را به قدم زدن در کنار رودخانه گرگان رود بگذرانید.

اشتراک‌گذاری
Author image
ashja
ashja

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران

اولین نفری باشید که نظر می دهید