معبد آناهیتا کجاست؟ مجله مستر بلیط با اطلاعات و مشخصات برترین جاذبه های گردشگری ایران و جهان در خدمت شما عزیزان می باشد، تا به راحتی بتوانید مقصدی عالی برای گذراندن اوقات فراغت رویایی در کنار خانواده یا دوستان، بیابید.
میهن عزیزمان با استان ها و شهرهای پر افتخارش همچون نگینی بر تارک جهان می درخشد. اماکن و ابنیه تاریخی، فرهنگی، هنری و تفریحگاهی بسیاری در کهن دیارمان وجود دارد، که هر کدام روایت گر افسانه ای نهفته در طول تاریخ می باشد.
هر اندازه در عمق تاریخ دیرین ایران زمین تفحص کنیم، بازهم انبوهی از اسرار و قصه های پنهان مردمان گذشته را نخوانده و نشنیده ایم. سفر، فرصتی است تا با فراغ بال ضمن زدودن غبار خستگی ناشی از کار و زندگی شهری، به گشت و گذار و کسب اطلاعاتی ارزشمند از سبقه کهن فرهنگ و هنر ایرانی بپردازیم.
از سویی دیگر در بخش های ارائه خدمات مسافرتی می توانید با مراجعه به سایت مستر بلیط به آسانی بلیط مورد نظر خود را تهیه کرده و در وقت و هزینه رفت و آمد صرفه جویی نمایید.
معرفی معبد آناهیتا
استان تاریخی کرمانشاه با قدمتی چند هزار ساله، پر از اماکن دیدنی و جذاب گردشگری بوده، که سالانه مشتاقان فراوانی را در دامان پر مهرش مهمان می کند. یکی از اماکن کهن این دیار معبد آناهیتا در شهرستان کنگاور می باشد، که پس از تخت جمشید بزرگ ترین بنای سنگی ایران به شمار می رود. معبد آناهیتا در مسیر جاده همدان به کرمانشاه قرار گرفته و قدمت این اثر به دوران اشکانیان می رسد.
آناهیتا فرشته محافظ آب، باروری و زیبایی است، که برای بزرگداشت مقام او معبدی سنگی را بنا نهاده و در آن جا به عبادت و پرستش اهورامزدا می پرداخته اند. معبد یا آتشکده تا پیش از ظهور و ورود اسلام به ایران از رونق خاصی برخوردار بوده است.
با تسلط مسلمانان بر ایران این مکان تاریخی دستخوش تغییرات فراوانی شد، که ابهامات زیادی را در سال ساخت و نوع کاربری آن به وجود آورده است. این معبد در سال 1310 به فهرست آثار ملی ایران اضافه شد. ارتفاع بنا از سطح زمین چیزی حدود 33 متر می باشد.
تاریخچه معبد آناهیتا
ایرانیان باستان از دین یکتا پرستی برخوردار بوده اند، و از فرشتگانی که در خدمت اهورا مزدا بودند به عنوان الهه یاد می کردند. از جمله این الهه های مقدس آناهیتا می باشد، که به عنوان فرشته موکل بر آب نزد ایرانیان بسیار محترم شمرده می شده و برای عبادت یا ادای احترام به آن بنایی سنگی را به نام معبد آناهیتا در دوره حکومت اشکانیان، که حدود سه هزار سال پیش از میلاد بر ایران فرمانروایی می کردند، ساختند.
در برخی متون تاریخی به دست آمده از اعصار کهن، بیان شده که اولین پایه های ساخت معبد در زمان هخامنشیان گذاشته شده و به مرور تا زمان ساسانیان به تکامل رسیده است. در جایی دیگر تاریخ نویسان عرب زبان این معبد را کاخی نا تمام مربوط به خسرو پرویز پادشاه ساسانی دانسته اند. اما آنچه که مورد اتفاق نظر کارشناسان تاریخی می باشد، قدمت 2 الی 3 هزار ساله قبل از میلاد، معبد آناهیتا است.
معبد در طول تاریخ دستخوش تغییرات بسیاری همچون مواجه شدن با بلایای طبیعی سیل و زلزله بوده، که با جا به جا شدن ستون ها و فرو ریخت برخی سکوها به طور دقیق نمی توان از کاربرد اصلی بنا سر در آورد.
تاریخ نگاران معتقدند که آناهیتا در زبان یونانی همان آرتمیس الهه یونان باستان است. در طول سال های اخیر اکتشافات و بررسی های دقیقی بر این مکان ارزشمند صورت پذیرفته که نقاط مبهم فراوانی را در زمینه نوع ساخت و یا زمینه کاربری آن روشن می نماید.
نقشه و معرفی قسمت های مختلف
بنای چهار ضلعی معبد آناهیتا بر تپه ای با ارتفاع 32 الی 33 متر قرار گرفته، و در ابعادی به مساحت 209 متر در 242 متر ساخته شده است. ضخامت دیوارها که ترکیبی از سنگ و ملات می باشد به 18 متر می رسد. طراحی جوی های سنگی در کنار رودخانه ها به شکلی بوده که مستقیما آب را به آبگیری که از وسط معبد می گذرد سرازیر کند، که نمایی شکوهمند را ایجاد نموده اند.
نحوه تقسیم بندی آب و شیوه به جریان در آوردنش به سمت آبگیر از مهندسی بسیار قوی و هوشمندانه ای برخوردار است. وجود آب در معبد نشان از تقدس بالای آن در نزد ایرانیان داشته، که در چهار گوشه معبد با سنگ های به هم پیوسته جوی های شگفت انگیزی را ساخته تا در تمام مدت سال عبادت کنندگان شاهد جریان آب باشند.
ساخت جوی های سنگی در تاریخ معماری ایران سابقه ایی طولانی داشته، به طور مثال در قصر شیرین نیز جویی سنگی از دامنه کوه تا ورودی کاخ خسرو امتداد دارد که، بیانگر همین امر می باشد. در قسمت فوقانی معبد که گویی به عنوان درب های اصلی ورودی به شمار می رفته اند دو تندیس از سر گاو به چشم می خورد، که پس از پر شدن جوی ها، انعکاسی از تصویر گاو را در آب ایجاد می نموده اند.
در باورهای کهن ایرانیان چنین آمده که جهان بر شاخ گاوی قرار دارد و گاو بر پشت یک ماهی شناور در آب سوار است، و نشان دهنده ناپایدار بودن دنیا در عقاید نیاکان فرهیخته این دیار باشکوه می باشد. در قسمت مرکز معبد استخری نسبتا کوچک با ابعاد 10 در 10 به چشم می خورد، و گویی در آن آب مطهر و مقدس را نگهداری می کرده اند.
ویژگی بارز معبد آناهیتا که آن را در میان سایر معابد منحصر به فرد می کند، قطر بسیار زیاد و ارتفاع بلند ستون های موجود در قسمت دیواره های آن است. دیوار های معبد با سنگ و گچ و ملات ساخته شده و در بخش نمای خارجی از سنگ چین های ممتد بهره گرفته شده است.
بخش جنوبی معبد شامل دو ردیف پلکان سنگی با ارتفاع 154 متر می باشد که پلکان شرقی 26 تایی و پلکان غربی 21 تای طراحی شده است. صفه یا صخره ای بسیار گسترده در ابعاد 94 متر در 95 متر با ارتفاع 4 متر، جلوه ایی خیره کننده را به بنا بخشیده، و چشم هر بیننده ای را از توانایی بالای ایرانیان باستان در ساخت صفه ای به این وسعت، خیره خواهد کرد.
در سایر نقاط معبد آناهیتا به جز قسمت پلکان جنوبی، ستون هایی با قطر 144 سانتی متر و ارتفاع 354 سانتی متر احاطه گردیده که ممکن است برای استحکام بنا به کار رفته باشند.
از سویی دیگر استفاده از ستون های ساده و بدون سر ستون در قسمت های جلو و کناره معبد، به مانند نرده های سنگی، را می توان یکی دیگر از مشخصات منحصر به فرد این معبد در میان سایر معابد ایران دانست.
نخستین تاریخ نگاران و شرق شناسان اروپایی به نام های «اوژن فلاند» و «اسکال کست» پس از دیدار از معبد آناهیتا، آن را برگرفته از هنر معماری یونان باستان دانسته اند، که نشان دهنده روابط تجاری و فرهنگی خوبی در زمان هخامنشیان، اشکانیان و پارت ها بین ایرانیان و یونانیان است.
از آن جا که کنگاور در غرب و در مسیر شاهراه های مناطق مرزی قرار داشته، بیشترین تاثیر را از معماری یونانی در خود جای داده است. اگر چه کارشناسان و محققان ایرانی کلا نظریه مستشرقان اروپایی را رد کرده اند، اما آن چه مسلم است تشابه فراوان معماری ایرانی و یونانی در یک بازه زمانی مشترک بوده که اسرار ناگفته بسیاری را به همراه آورده است.
براساس اسناد تاریخی نگاشته شده یک نظریه دیگر در مورد نوع معماری معبد آناهیتا وجود دارد که می گوید، ساخت بنای معبد در زمان هخامنشیان صورت پذیرفته و از اصول معماری آنان برخوردار است و تنها ساخت سر ستون ها با اشکال حیوانات را برگرفته از نوع معماری یونان می داند.
کارشناسان ایرانی با جدیت تمام نظریات مبتنی بر الگوبرداری ساخت معبد را از معماری یونانی تکذیب نموده و بیان می کنند، صفه معروف در تخت جمشید نیز یکی دیگر از اسناد متقن بر اثبات حقانیت معماری ایران باستان بوده و بناهایی دیگر همچون کوه خواجه و قلعه دختر فیروز آباد را به عنوان سایر آثار ارزشمند با سابقه معماری ایرانی معرفی می نمایند.
ساخت صفه یا صخره های صاف و یکدست در بسیاری از ابنیه تاریخی مقارن با دوران هخامنشیان رواج داشته از جمله صفه موجود در کاخ خسرو، واقع در قصر شیرین، نیز بیانگر همین شیوه معماری می باشد.
ایرانیان باستان با استفاده از سنگ، گچ و ملات این صفه ها را ایجاد کرده اند، که امروزه با بررسی های مهندسی از کمترین خطا در مقیاس شیب ها بر خوردار هستند، که برگی زرین در توانمندی و ذکاوت مهندسان ایران باستان خواهد بود. اگر چه معبد آناهیتا از قدمت بسیار زیاد برخوردار است، اما هنوز نتوانسته خود را در لیست آثار کهن یونسکو جای دهد.
معبد آناهیتا و دشت پهناور کنگاور که در قسمت شمال آن قرار گرفته است نمایی بسیار زیبا را ایجاد کرده و به جرات می توان گفت که هنر مردمان ایران زمین دیرینگی ای به قدمت تمام تاریخ دارد.
شرایط بازدید
معبد آناهیتا در تمام ایام هفته برای بازدید علاقه مندان دایر می باشد. از آن جا که این مکان در فضایی آزاد قرار گرفته برای تماشای کامل و دیدن تمام زوایای بنا بهتر است در طول روز، برای دیدار از آن اقدام نمایید.
راه های دسترسی به معبد آناهیتا
کنگاور در شرق استان کرمانشاه قرار گرفته و متاسفانه فاقد فرودگاه و راه آهن است. اما شما با خرید بلیط اتوبوس کرمانشاه می توانید، ابتدا به شهر کرمانشاه سفر کرده و بعد به کنگاور بروید، و یا از مسیر بین سه راهی کارخانه و سه راهی همدان به سمت کنگاور از پایانه های مسافربری آن منطقه استفاده نمایید. چنانچه با خودرو شخصی به سفر می پردازید، قطعا از تماشای مناظر زیبا در طول مسیر بسیار لذت خواهید برد.
مسیرهایی که شما می توانید با خودرو خود طی نموده و به معبد آناهیتا برسید به شرح ذیل هستند:
1-از سمت همدان به کرمانشاه، یک راه فرعی خاکی وجود دارد که ظرف مدت یک ساعت شما را به کنگاور خواهد رساند.
2- اگر از سمت کرمانشاه به همدان بروید، با طی مسیری حدود یک ساعت و نیمه از سه راهی نهاوند، به کنگاور می رسید.
3- از سمت نهاوند که به کرمانشاه بیایید، پس از رسیدن به پلیس راه جاده سمت راست را ادامه دهید تا به کنگاور وارد شوید.
دیدگاهتان را بنویسید