شهر گنبد کاووس سه تالاب بزرگ و عمیق به نام های آلماگل، آجی گل و آلاگل دارد که بر رشد گردشگری منطقه تاثیر فوق العاده ای داشته اند. بر همین اساس در کنوانسیون بین المللی رامسر، قانون تحت حفاظت قرار گرفتن آن ها توسط سازمان محیط زیست به امضا رسید. هدف این معاهده مراقب و نگهداری از تالاب ها و زیست گاه های طبیعی و جانوری بود. زمانی که نظارت ها بر روی مکان های این چنینی شدت یابد، به مرور اکوسیستم منطقه نیز مجال می یابد تا زیبایی های بیشتری را به معرض نمایش بگذارند. آب تالاب آلماگل مانند دو همسایه دیگر خود، شور است اما به نسبت آن دو نمک کمتری دارد. بنابراین زمینه مناسبی پیش آمده تا پوشش گیاهی و جانوری جالب توجهی را درون آن شاهد باشیم. این بخش از مجله مستر بلیط را به معرفی کامل تر این دریاچه تماشایی اختصاص داده ایم.

ویژگی های تالاب

رودخانه پر آب اترک از کوه های استان خراسان رضوی مسیرش را آغاز می کند و سپس به منطقه ترکمن صحرا می رسد. در آن جا تالاب های آلا، آلما و آجی گل را سیراب می کند و در ادامه راه به ترکمنستان وارد می شود. ژرفای آلماگل به طور متوسط 2 متر است که در عمیق ترین نقطه به 4 متر هم می رسد و به همین علت زمینه مناسبی پدید آورده تا جانوران آبزی درون آن زندگی کنند. بارندگی های سالانه ای که حتی گاهی از 300 میلی متر هم فراتر می روند، شبب شده اند تا هرگز خشکی به این دریاچه روی نیاورد. شرای دما هم به گونه ای است که در سرد ترین زمان منفی 5 درجه خواهد بود. روزهای گرم سال نیز به 42 درجه می رسد. همین مسئله به خوبی نشان می دهد که گیاهان زیادی هم می توانند از آب تالاب استفاده کرده و رشد یابند.

ویژگی های تالاب

پوشش جانوری تالاب آلماگل

همان طور که اشاره شد ترکیبات شیمیایی آلماگل به نسبت دو تالاب دیگر، شوری کمتری به دنبال دارد، از همین رو تنوع ماهی های موجود در آن تا اندازه قابل توجهی بیشتر است و از ده مورد هم فراتر می رود. کپور ماهیان، ماهی قرمز یا کپورچه، آمور، کامبوزیا، زردک، پاروا، اسبله، کلمه، سیاه ماهی و گاو ماهی و … برخی از آن ها هستند. علاوه بر این، لاکپشت خزری و برکه ای، قورباغه های مردابی، لاسرتا و وزغ سبز، آگاما و انواع مارهایی مثل مار آبی، کبرا، افعی و بزمجه نیز در همین تالاب زندگی می کنند. در کنار موجودات داخل آب، نباید از اشاره به پرندگانی که با حضور و پرواز خود به هرچه تماشایی تر شدن منظره پیش رو کمک کرده اند، غافل شد. بر اساس داده های سازمان محیط زیست کشور، 36 گونه پرنده در اوقات مختلف سال در اطراف آلماگل، تخم گذاری می کنند.

از همین جهت اکوسیستم منطقه بیش از پیش حائز اهمیت خواهد بود. اگرت، کاکایی، آبچلیک، تلیله، پرلا یا چنگر، اردک های تاج دار، سرسیاه، سرسفید، خوتکا، خروس کولی، غاز، چوب پا، قوی گنگ و عقاب دریایی دم سفید و … . بعضی از تیره های موجود در منطقه به شمار می روند. متاسفانه شکارهای ظالمانه و بی حد و مرزی که به وفور اتفاق می افتند باعث شده است، تا تعداد زیادی از آن ها با خطر انقراض رو به رو باشند. همین موضوع، نگرانی های زیادی را برای فعالان محیط زیست کشور به دنبال داشته است. علاوه بر پرندگان و دو زیستان، پستانداران زیادی هم در محدوده این دریاچه زندگی می کنند. حضور آن ها باعث شده است، تا با جاذبه طبیعی و گردشگری متمایزی طرف باشیم. شغال، گراز، روباه، گربه های وحشی، خرگوش، جوجه تیغی، جربیل بزرگ و … نمونه هایی از جانورانی هستند که در اطراف دریاچه به چشم می خورند.

پوشش گیاهی تالاب آلماگل

نکته دیگری که موجب شده تا مستر بلیط، بازدید از این فضا را بیشتر از قبل سفارش کند، پوشش گیاهی خاص و غنی منطقه است. انواع درمانی چون خارشتر و بومادران به علاوه گزشاهی، جگن، چنگال آبی، هفت بند، یولاف وحشی، بوته جاروی ترکمنی، نی و آلاله های آبی برخی از این موارد محسوب می شوند، که به سرسبز تر دیده شدن محیط کمک ویژه ای کرده اند.

شرایط بازدید از تالاب آلماگل

شرایط بازدید از تالاب آلماگل

بازدید از تالاب آلماگل گنبد کاووس برای همه گردشگران کاملا رایگان است و می توانید تنها با صرف دو ساعت زمان از آن دیدن کنید. اواسط فصل بهار و اوایل تابستان از لحاظ آب و هوایی و همچنین رشد گیاهان و تماشای نمای پر طراوت اطراف، بهترین موقع از سال به حساب می آید.

آدرس و راه های دسترسی با وسایل مختلف

کافی است تا تنها یک بلیط اتوبوس گنبد کاووس را خریداری نمایید تا به آسان ترین و البته مقرون به صرفه ترین روش ممکن خود را به این شهر برسانید. رسیدن به این شهر از طریق فرودگاه گرگان نیز امکان پذیر به نظر می رسد، منتهی باید بخشی از راه را با تاکسی های اینترنتی طی کنید. آلماگل درست در منطقه داشلی برون قرار دارد.

آدرس: استان گلستان، 55 کیلومتری شهرستان گنبد کاووس، جاده گرگان به اینچه برون.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *