یک لیوان چای همیشه همراهی عالی برای تمام لحظه های تلخ و شرین همه ما محسوب می شود. اگر شما هم از آن دسته افراد عاشق این نوشیدنی باشید؛ حتما کنجکاو و علاقه مند هستید تا درباره تاریخچه ورود آن به ایران بدانید. شهر لاهیجان استان گیلان، علاوه بر سرسبزی بی حد و حصر خود و جاذبه های طبیعی تماشایی اش، به کشت چای های مرغوب هم شهرت دارد. همچنین این محصول پر طرفدار، از سوغاتی های محبوب آن نیز به شمار می رود. شاید جالب باشد بدانید نخستین مرتبه چه کسی به پرورش چای در این شهر اقدام کرد. برای اطلاع از این مطلب، مجله مستر بلیط به سراغ معرفی یکی از دیدنی ترین موزه های تخصصی ایران رفته که در ادامه بیشتر با آن آشنا خواهید شد.
تاریخچه موزه چای لاهیجان
در دوره قاجار و زمان سلطنت مظفرالدین شاه، دیپلماتی مشروطه خواه، به نام محمد میرزا قوانلو قاجار با عنوان رسمی سر کنسول ایران به هندوستان سفر کرد. او در حین مدت اقامت خود به طعم چای هندی بسیار علاقه مند شد. سپس در نامه های متعددی برای شخص شاه توضیح داد که خوب است تا مثل برخی دول اروپایی، در ایران نیز نسبت به کاشت این گیاه اقدام شود. در نتیجه تحقیقات و پیگیری های طولانی و مشتاقانه او، امروزه می توانیم انواع مختلفی از این نوشیدنی خوش عطر و بو را در کشورمان داشته باشیم. محمد میرزا، ملقب به کاشف السلطنه و چای کار در سال 1307 شمسی در اثر تصادف وفات یافت. آرامگاه او بنا بر وصیت خودش که تمایل داشت تا در بین بوته های چای مدفون شود؛ در کشتزاری از شهر لاهیجان بنا گردید. در سال 1335، مقبره گسترش پیدا کرد اما حدودا چهار دهه به طول انجامید تا به صورت امروزی دربیاید. در آغاز دهه هفتاد، محوطه ای جداگانه در کنار آن در نظر گرفته شد تا به عنوان موزه تخصصی چای شروع به فعالیت کند. در نهایت، به تاریخ شهوریور سال 1375 مالک اثر یعنی سازمان میراث فرهنگی به افتتاح مجموعه اقدام کرد. همچنین در همان سال، نام موزه – آرامگاه کاشف السلطنه در لیست آثار ملی ایران جای گرفت.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
موزه چای در مجموع، دو طبقه را شامل می شود. بخش اصلی، تالار بزرگی در طبقه اول است که راه پله هایی چوبی آن را به سالن بالا می رساند. معماری کلی بنا شکل و شمایلی غربی اما تلفیق شده با المان های بومی دارد. دیوارها و ستون ها با تزئینات چوبی پوشیده شدند و محیطی گرم و سنتی را ایجاد کرده اند. از بیرون نمایی برج مانند از بنا دیده می شود. همچنین دو قسمت اداری در ضلع شمالی و جنوبی ساختمان به چشم می خورد. مقبره محمد میرزا در طبقه اول واقع شده و سنگ فرشی مرمرین دورتا دور آن را فراگرفته و با آن ستون های بلند نمایی زیبا را به وجود آورده است.
موارد موجود در موزه
اقلام و اسناد متعددی در این فضا دل انگیز به نمایش درآمده که حتما از دیدن شان ذوق زده خواهید شد. طبقه اول علاوه بر مقبره، سردیسی از کاشف السلطنه و مدارک و نامه های جالبی را با دست خط او، در خود جای داده است. طبقه دوم نیز از ویترین پوشیده شده و در آن ها انواع و اقسام سماور ها، برگ خشک کن، خرد کن، سرویس های چای خوری و … قرار گرفته است. چای کار علاوه بر گیاه، دستگاه و وسایل بسیاری را همراه خود از هند به ایران آورد. این موارد که مخصوص پرورش و تهیه و تولید چای هستند را می توانید در پشت ویترین ها به تماشا بنشینید. اقلام مردم شناسی هم از دیگر دیدنی های جالب مجموعه هستند.
شرایط بازدید از موزه چای لاهیجان
سفر به استان های شمالی و البته گیلان همواره جزو پرطرفدارترین پیشنهادات برای مسافرت کردن است. بدون استثنا در همه روزهای سال می توان به این مناطق سری زد و از زیبایی های طبیعی بی بدیل شان لذت برد. مستر بلیط توصیه می کند اگر روزی گذرتان به گیلان افتاد، تنها به دیدن شهر رشت اکتفا نکنید. بی شک لاهیجان با آن هوای بی نظیر جاذبه های بسیاری برای معرفی در اختیار شما قرار خواهد داد. موزه چای یکی از همین موارد است که اصلا نباید از آن چشم پوشی کنید. تنها با پرداخت اندک هزینه ورودی می توانید به تماشای تالاری فراموش نشدنی بروید. برای کسانی که به چای عشق می ورزند؛ آشنایی با پیشینه نوشیدنی مورد علاقه شان تجربه فوق العاده ای خواهد بود.
آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف
تهیه بلیط اتوبوس لاهیجان می تواند گزینه ای مطمئن و امن برای رسیدن به این شهر باشد. پس از پیاده شدن در مقصد، باید با استفاده از تاکسی و یا دیگر وسایل حمل و نقل عمومی خود را به خیابان امام خمینی (ره) برسانید. از آن جا به طرف خیابان قیام و سپس خیابان کاشف شرقی حرکت کنید. ساختمان تنها موزه تخصصی چای در ایران، از دیدنی ترین اماکنی است که بازدید از آن به همه توریست ها حتما توصیه می گردد. مسافت تهران تا آن جا درست 347 کیلومتر است و اگر با ماشین شخصی سفر خود را آغاز کنید؛ حدودا به چهار ساعت زمان خواهید داشت.
دیدگاهتان را بنویسید