شهرستان بیجــار بــا مســاحتی در حــدود 5806 کیلومتر مربع وسعت در شرق و شمال شرق استان کردستان واقع شده و اکنون با بخش های قیدار و ماهنشان از توابع استان زنجان در شرق و شمال شرق، بـا شهرستان تکاب در شمال غربی و با کبودرآهنـگ همـدان در سمت جنوب شرقی همسایه است. در داخل استان کردستان بـا شهرستان های قروه و دهگالن در جنـوب و شهرسـتان دیواندره در غرب هم مرز است. منطقه بیجار که در بیشــتر نقشه های موجود جزیــی از ارتفاعات زاگرس قلمداد شده است در حقیقت نه تنها هیــچ ارتباطی به زاگرس ندارد، بلکه حد فاصل رشته کوه های غربی و سرآغاز قسمتی از کوه های مرکزی ایران اسـت. این منطقه از تاریخی غنی برخوردار است و در سراسر آن می توان آثار تاریخی مختلف را مشاهده کرد که نشان از قدمت این منطقه دارد. آب و هوای مناسب و معتدل و وجود آثار تاریخی متعدد باعث شده است این منطقه تبدیل به پکیجی کامل برای سفر شود و سالانه مسافران زیادی به این ناحیه سفر و از آن بازدید کنند. اگر شما از طرفداران سفر های تاریخی و بازدید از این آثار هستید بهتر است قبل از سفر اطلاعاتی در مورد آن کسب کنید. یکی از این آثار تاریخی که در شهرستان بیجار قرار دارد برج ینگی ارخ است و در این بخش از مجله مستر بلیط اطلاعاتی در مورد آن برای شما ارائه می شود.

درباره برج ینگی ارخ

درباره برج ینگی ارخ

یکی از دلایلی که مسافران به بازدید از آثار تاریخی می پردازند معماری زیبا و بی نظیر ساختمان این بناهای تاریخی است. یکی از انواع آثار تاریخی که معماری متفاوتی هم دارند برج ها هستند. برج ها ممکن است کاربری های مختلفی داشته باشند که در بیشتر موارد از آنها به عنوان آرامگاه استفاده می شد. برج ینگی ارخ که در شهرستان بیجار قرار دارد از این دست آثار است. روستای ینگی ارخ از دهستان کرانی شهرستان بیجار در 12 کیلومتری جنوب شرقی حسن آباد یاسوکند، 2 کیلومتری شرق راه فرعی حسن آباد یاسوکند قرار دارد. برج ینگی ارخ در مجاورت روستایی به همین نام و در 63 کیلومتری شمال شهر بیجار و در کنار جاده ای در مسیر رودخانۀ قمچقای واقع شده است. بنای مذکور در مسیر جادۀ زنجان آذربایجان کردستان واقع شده و نشان دهندۀ رونق تجاری و اهمیت این منطقه در گذشته است. همچنین گفتنی است که برج ینگی ارخ در سال 1381 شمسی مرمت شده است. کاربری این بنا به درستی مشخص نیست و  از نظر نوع نقشه، مصالح و فرم کلی قابل مقایسه با برج اوچ گنبدخان است. این بنا هم کارکردی مشابه با بنای اوچ گنبدخان داشته و می توانسته به عنوان میل راهنما و خانقاه هم استفاده شود، ولی کارکرد اصلی آن آرامگاه بوده که در مواقعی هم به عنوان محل امنی برای مسافران در مسیر برای مدتی هرچند کوتاه مورد استفاده قرار می گرفته است. هر چند که در حاشیۀ روستای ینگی ارخ واقع شده، ولی بی ارتباط با روستا نبوده است. هیچ گونه نوشتار و سندی که تاریخ ساخت این برج را نشان دهد در دسترس نیست و بر اساس پروندۀ ثبتی، زمان ساخت برج ینگی ارخ دورۀ صفویه مشخص شده است. ولی معماری و مصالح به کار رفته در آن این احتمال را که این بنا در دوران ایلخانی ساخته شده باشد را زیاد می کند.

معماری برج

معماری برج

پلان برج ینگی ارخ دایره ای شکل و قطر داخلی بنا 5.20، ضخامت دیوار 1.55 و قطر بیرونی آن 8.30 متر است. مصالحی که برای ساخت آن استفاده شده است شامل لاشه سنگ محلی و گچ می شود. این بنا در اثر مشکلات حفاظتی تخریب شده و فقط کاربندی های گچی آن هنوز موجود است. در داخل و بیرون برج هیچ گونه اثری از بقایای قبر یا مدفن باقی نمانده است. درگاه ورودی برج در قسمت جنوبی بنا قرار دارد و ارتفاع آن نسبت به ساختار اصلی کوچک است و این مسأله می تواند در مشخص نمودن کارکرد بنا مؤثر باشد. شواهد و مدارک موجود از جمله بقایای کاربندی گچی در بخش بالایی و زیر پا کار گنبد و ساختار کلی بنا با توجه نقشۀ دایره ای شکل نشان می دهد که این بنا در گذشته دارای پوشش گنبدی بوده است. این بنا با توجه به نمونۀ مشابه در اوچ گنبد خان به احتمال فراوان گنبد دو پوستۀ گسسته داشته که پوستۀ بیرونی آن از نوع گنبد رُک بوده است. برج هیچ گونه طاق نما و تزئینات در نمای بیرونی ندارد. شاید بتوان گفت که نمای سنگ لاشه ای اجازۀ ابتکار عمل را در نمای بیرونی از معمار گرفته است، ولی باز هم سازنده در درون ساختمان با ایجاد طاق نماهای گچی و در بالا در بخش پاکار گنبد با ایجاد کاربندی این موضوع را تا حدودی برطرف کرده است.

اگر برنامه سفر به بیجار را دارید باید بدانید که اتوبوس می تواند گزینه ای مقرون به صرفه برای این کار باشد و با خرید بلیط اتوبوس از مستر بلیط می توانید از مزایایی که برای کاربران خود در نظر دارد بهره مند شوید.

راه های دسترسی به برج ینگی ارخ

راه های دسترسی به برج ینگی ارخ

همانطور که قبلا اشاره کردیم این بنا در روستای ینگی ارخ در فاصله  63 کیلومتری شهر بیجار قرار دارد. سفر به این مناطق را می توان هم از طریق خودرو شخصی و هم وسایل حمل و نقل عمومی انجام  داد. اگر برای سفر به این منطقه می خواهید از وسایل حمل و نقل عمومی اتفاده کنید می توانید ابتدا به بیجار سپس از آنجا با وسایل حمل و نقل عمومی درون استانی به این مکان بروید و از این برج دیدن کنید.

بازدید از برج ینگی ارخ

بازدید از این برج رایگان است و نیازی نیست هزینه ای بپردازید. از دیگر گزینه های مثبت در مورد آن دیدار از طبیعت اطراف آن است. در زمان دیدار از این برج می توانید زمانی را هم در روستا و طبیعت آن به گشت و گذار بگذرانید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *