شهرستان بيجار با مساحتی برابر با 7730 كيلومتر مربع يكی از شهرستان های استان كردستان است كه در طول 47 درجه و 36 دقيقهی شرقی و در 35 درجه و 52 دقيقهی عرض شمالی قرار دارد. شهر بیجار از شمال و شرق به شهرستان های ماه نشان، ایجرود و خدابنده از استان زنجان، از حنوب شرقی به شهرستان کبودرآهنگ استان همدان، از جنوب یه شهرستان قروه استان کردستان، از مغرب به شهرستان دیواندره استان کردستان و از شمال غربی به شهرستان تکاب آذربایجان غربی می رسد. این شهرستان یکی از مناطق قدیمی و تاریخی استان کردستان و حتی ایران به شمار می رود که موضوع سبب وجود آثار تاریخی زیادی در آن شده است. از جمله آثار باستانی بیجار می توان پل سلامت آباد، ویرانه های قلعه قدیمی قمچقای، برج سنگی اوچ گنبد، مسجد قدیمی خسرو آباد و بسیاری دیگر را نام برد. در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد برج اشقون بابا که یکی از آثار تاریخی این شهر است اطلاعاتی را در اختیار شما خواهیم گذاشت. پس اگر فکر می کنید به این مطلب علاقه مندید بهتر است تا آخر آن با ما همراه باشید.
معرفی برج اشقون بابا
آرامگاه ها از جمله سازه هایی هستند که در قسمت های مختلفی از ایران می توان نمونه هایی از آن ها را یافت. علی رغم اینکه ممکن است، فردی که در آن دفن شده است برای مردم مشخص نباشد ولی باز هم این بنا ها از محبوبیت و احترام خاصی در بین مردم برخوردارند. این بنا علاوه بر این ممکن است از لحاظ تاریخی و معماری اهمیت زیادی داشته باشند. همانطور که گفتیم این دست سازه ها در ایران بسیارند یکی از این ها برج اشقون بابا است. برج آجری اشقون بابا در بخش سیاه منصور و در نزدیکی شهر حسن آباد یاسوکند و در فاصله ای از روستای علیشاه از شهرستان بیجار قرار داشته است. زمانی که این برج ساخته شد سده 6 هجری قمری و از آن زمان به جای مانده است. این اثر به خاطر اهمیتی که از لحاظ تاریخی داشت، در سال 1362 در لیست آثار ملی ایران جای گرفت. در این میان البته تاریخ دقیقی در مورد زمان ساخت این برج وجود ندارد و برخی آن را مربوط به دوران سلجوقی و برخی دیگر مربوط به دروان صفوی می دانند. بنا به گفتۀ اهالی روستای علیشاه این برج به نام باباشاه معروف بوده است و به اساس کتیبۀ گچی که با دست بر سردر آن نوشته شده، در سال 1322 شخصی به نام علی اشرف به عنوان بانی تعمیرات این ساختمان معرفی شده است که نام اصلی اش چنان که آمده علی اشرف میرزامحمدی عربشاهی است که در داخل و بیرون آن تعمیراتی را انجام داده است. در مورد کاربری این برج احتمال می دهند قبل از اینکه مقبره فرد مدفون در آن بشود، برای استراحت مسافران بین راهی مورد استفاده بود و به نوعی اقامتگاه بین راهی محسوب می شد.
معماری برج
پلان آن به صورت هشت ضلعی بوده که تا ارتفاع 60 سانتی متر از کف بدنه آن را به صورت سنگ چین ساخته و سپس تا پاکار سقف گنبدی با آجرهای ویژه سلجوقی ساخته بودند. ویژگی کلی بنا شامل سردر کوتاه در یک قاب گچی و طاق نماهایی در هشت ضلع در بیرون و درون بنا است که دارای قوس های تیزه دار هستند. طاق نماهای بیرونی به جزء طاق نمایی که سردر ورودی در آن قرار دارد همه آجری هستند. طاق نماهای درونی بنا با گچ اندود شده اند. زمانی گنبدی بر روی این هشت ضلعی قرار داشت که با استفاده از ابتکارات معماری به دوازده ضلعی در قسمت بالایی تبدیل شده بود ولی امروزه اثری از آن وجود ندارد. درب ورودی برج در ضلع شرقی بنا قرار داشته که نوع قوس آن گهواره ای بوده است. سردر در میان یک قاب مستطیل گچ کاری شده که این قاب هم در میان یکی از طاق نماهای اضلاع هشت گانه با قوس تیزه دار آجری قرار دارد. از چهار نور گیر که در چهار جهت شرقی، غربی، شمالی و جنوبی بالای طاق نماها به شکل مربع – مستطیل قرار داشتند برای تامین نور بنا استفاده می شد. برای ساخت این بنا تمام از آجر و ملات استفاده کرده اند.
اگر می خواهید به بیجار سفر کنید یکی از گزینه های موجود برای این کار اتوبوس است، همچنین خرید بلیط اتوبوس را می توانید از مستر بلیط و به صورن آنلاین انجام دهید.
راه های دسترسی به برج
اگر با خواندن مطالب تمایل پیدا کردید سری به این بنا بزنید می توانید آن را در روستای علیشاه از توابع بیجار قرار دارد. برای اینکه به این روستا سفری داشته باشید هم می توانید از وسایل حمل و نقل عمومی و هم خودرو شخصی استفاده کنید هرچند که این کار با خودرو شخصی آسان تر است.
بازدید از برج اشقون بابا
برای دیدن این بنا نیازی به پرداخت هزینه نیست و رایگان است. اگر سفری به این منطقه داشتید این اثر تاریخی را فراموش نکنید و حتما برای تماشای آن بروید.
دیدگاهتان را بنویسید