پل های تاریخی بن

پل های تاریخی بن؛ معرفی + راه های دسترسی

یکی از سازه هایی که در همه ادوار برای کشورها مورد اهمیت است و ارزش آنها از استراتژیک بودن موقعیت آنها می آید، پل های تاریخی هستند. در گذشته بر روی رودخانه های مختلف چندین پل ساخته می شد که هر کدام دو منطقه در اطراف پل را به هم می رساندند. علاوه بر این پل ها در زمان جنگ برای طرف های جنگ بسیار مورد اهمیت بود.

پل سازی در ایران در دوران صفوی به اوج گسترش خود رسید در این زمان بود که بر روی رودخانه های مختلف در کشور انواع مختلفی از پل ها را بنا کردند. ایرانیان از ابتدا می دانستند که حیات کشور وابسته به یک نظام ارتباطی کارآمد و مطمئن است، که بدون آن ایران به جای اینکه یک کشور نیرومند و عامل مؤثّر در تمدّن جهانی باشد، به صورت توده ای از جوامع جداگانه و درهم ریخته در می آمد.

جغرافیای متفاوت، پراکندگی جمعیّت، که بیابان های خشک، کوه ها و درّه هایی آن را تقسیم کرده، همگی لزوم ساخت پل ها را از همان ابتدا مشخص کرده بود. در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد پل های تاریخی بن در استان چهارمحال بختیاری برای شما سخن می گوییم، پس با ادامه این مطلب همراه ما باشید.

درباره پل های تاریخی بن

معرفی پل های تاریخی بن

در ایران، مهم ترین مناطقی که در آنها پل سازی ضرورت و رواج داشت، مناطق کوهستانی غرب و شمال غرب ایران است. در این منطقه، رودخانه های دائمی و فصلی متعددی وجود دارد که از جمله موانع طبیعی عمده بر سر راه ها به شمار می آمدند و لاجرم احداث پل در این مناطق الزامی بود.

از آنجایی که شهر بن در نزدیکی رودخانه قرار داشت نیاز به ایجاد پل برای عبور و مرور و ارتباط با دیگر مناطق ضروری به نظر می رسید، همین موضوع سبب ایجاد پل های تاریخی حاج الله یار و حاج مهدی در این شهرستان شده است.

بیشتر بخوانید: برای کسب اطلاعات بیشتر درباره شهرستان بن و برترین مقاصد گردشگری آن، مجموعه مقالات “بن” را مطالعه نمایید.

معرفی شهر بن

 شهر بن در استان چهار محال بختیاری قرار دارد و مرکز شهرستان بن شناخته می شود. این شهر مانند اکثر بخش های این استان دارای آب و هوائی سرد است که سبب شده است زمستان های بسیار سرد همراه با بارش برف فراوان و تابستان هایی خنک را تجربه کند.

رودخانه‌ بن در این شهر جریان دارد که از وسط آن عبور می کند و سبب ایجاد دو بخش در شهر شده است. این رودخانه از ریزآبه های رودخانه زاینده رود به حساب می آید. حوضه رود بن که 18 کيلومتر طول دارد، به طرف باتلاق گاوخونی در شهرستان های اصفهان و سيرجان است.

از مراکز گردشگری این شهر می توان به مجتمع تفریحی گرداب بِن، پل قدیمی حاج الله یار، پل قدیمی حاج مهدی، حمام تاریخی معروف به گؤنی، ساحل دریاچه سد زاینده رود، پیست اسکی روستای بارده و … اشاره کرد.

معرفی پل حاج الله یار

پل تاریخی «حاج الله یار» در شهر بن، مرکز شهرستان بن در استان چهارمحال و بختیاری، واقع شده است. این اثر در کوهپایه کوه بن و بافت قدیم این شهر بر روی مسیل طبیعی لاوار که از شمال به جنوب بن کشیده، احداث شده است که در  قسمت شمالی آن، محله و بازار قدیم بن قرار دارد.

ساخت این پل برای عبورآسان مردم محله بازار قدیم یا جنوب به شمال بن، توسط شخصی به نام حاج الله یار اکبری انجام گرفت. اين پل در تاريخ ۱۲شهريور ۱۳۸۶ با شماره ثبت ۱۹۵۱۹ جزء آثار ملي ايران قرار گرفت.

پل حاج مهدی

معماری پل حاج الله یار

طول این پل برابر با 10.5 متر و عرض آن 4.5 متر است و ارتفاعی برابر با 6 متر از سطح آب رودخانه دارد. این پل یک دهانه به صورت نیم دایره دارد. برای ساخت آن از مصالحی مانند سنگ قلوه و نمای مالون درپایه ها، آجر در بدنه و برای دهانه از ملات ساروج استفاده کرده اند.

معرفی پل حاج مهدی

پل دیگری است که در شهر بن، جنوب محله و بازار قدیم بن و شمال محله جانبازان، قرار دارد و تاریخ ساخت آن مربوط به قاجار می شود. این اثر در تاریخ ۱۲ شهریور ۱۳۸۶ با شماره ثبت ۱۹۵۰۹به‌ عنوان یکی از  آثار ملي ايران به ثبت رسیده است.

معماری پل حاج مهدی

این پل تنها یک دهانه با قوس جناغی دارد که به دو روش ضربی ورومی بنا شده و در ساخت آن از مصالحی مانند آجر، ملات ساروج و قلوه های سنگ استفاده شده است. این پل به طول (اصلی) 11.8 مترعرض 3.8 متر وارتفاع 4.30 متر که بخشی از ضلع شمالی آن در زیر دیوار مسیل پنهان شده است. پایه های پل را از سنگ قلوه در متن و سنگ نمای مالون و ملاط گچ و ساروج ساخته اند. نوع قوس، فرم ومصالح آن با پل های بارده و پل کنرک قابل مقایسه اند.

اگر قصد سفر به بن را دارید می توانید از مستر بلیط و به صورت آنلاین بلیط اتوبوس خود را تهیه و به این شهر سفر کنید.

راههای دسترسی به پل های تاریخی بن

راه های دسترسی به پل های تاریخی بن

برای اینکه بتوانید به شهر بن که محل قرار گیری این دو پل تاریخی است بروید می توانید از هم از خودرو شخصی و هم وسایل حمل و نقل عمومی استفاده کنید. در ضمن این دو پل در فاصله کمی از هم و در شهر قرار دارند بنابراین دسترسی به آنها به آسانی میسر است.

شرایط بازدید

دیدن این دو پل قدیمی بدون هیچ هزینه امکان پذیر است پس اگر سفری به این شهر داشتید دیدن این دو پل قدیمی را فراموش نکنید.

برای خرید بلیط هواپیما می توانید از مستر بلیط کمک بگیرید و در کم ترین زمان رزرو خود را انجام دهید. اگر برای اولین بار است که می خواهید از مستر بلیط هتل تهیه کنید، رزرو هتل شهرکرد شامل تخفیف می شود، کافی است تا به صفحه هتل مراجعه کرده و از کد استفاده کنید.
اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *