خانه های تاریخی از جمله مکان هائی هستند که با دیدن آنها از سرگذشت و نوع زندگی مردمان عادی مطلع می شویم. با دیدن این خانه ها از سبک و سیاق زندگی مردم همان عصر آگاهی پیدا می کنیم و می توانیم نحوه زندگی آنها را یاد بگیریم و با رسوم و علایقشان آشنا شویم. با راه رفتن در این خانه ها لحظاتی خوش و خاطرات مربوط به گذشته برای ما تداعی می شود و معماری خارق العاده آنها می تواند ما را سر ذوق بیاورد.
اغلب خانه های تاریخی که در ایران قرار دارند و امروزه به عنوان اثری تاریخی شناخته می شوند از دوران قاجار به جای مانده اند. شاید دلیل این موضوع نوع ساختار خانه ها باشد که به گونه ای ساخته می شدند که از استحکام خوبی برخوردار بودند. در ادامه این مطلب خانه تاریخی یاوری در شهرستان سربیشه را مورد مطالعه قرار داده ایم در مورد آن برای شما اطلاعات جامعی گردآوری کرده ایم.
معرفی خانه یاوری
خانه یاوری در شهر سربیشه و در کنار قلعه کهنه این شهر که بافت تاریخی آن محسوب می شود قرار دارد و به احتمال زیاد متعلق به فردی به همین نام بوده است. تاریخی که این خانه ساخته شده است به اواخر دوران قاجار بر می گردد و پس از آن تا قبل انقلاب اسلامی ایران نیز مورد استفاده بود.
خانه یاوری به سازمان میراث فرهنگی تعلق دارد و کار مرمت این خانه انجام شده است و در معرض دیدار عموم قرار دارد. این اثر به خاطر زیبایی معماری آن در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۳۶۸۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
مجله مستر بلیط، با تکیه بر گسترش اطلاعات در مورد بناهای تاریخی، اطلاعات جامع ای از خانه های تاریخی را برای شما جمع آوری کرده است، بنابراین اگر به داستان خانه های تاریخی سراسر ایران علاقمندید می توانید به این سایت مراجعه کنید.
معماری خانه تاریخی یاوری
معماری خانه های قاجاری از سبک خاصی پروری می کردند و در عین مدرنیته بودن همان حالت سنتی خود را نیز حفظ می کردند. دلیل این امر نیز این است که این دوران زمان گذر سنت به مدرنیته در ایران بود. خانه ها در دو بخش اندرونی و بیرونی ساخته می شدند که اندرونی به بانوان خانه و بیرونی به مردان خانه و مهمانان آنان تعلق داشت.
خانه یا به صورت حیاط مرکزی و یا عمارتی در مرکز خانه ساخته می شد. در نوع حیاط مرکزی که بیشتر خانه ها به این صورت بود، اتاق ها در اطراف آن قرار می گرفت. هشتی ها یکی از اصلی ترین عناصر معماری در این دوره بود که برای پنهان ماندن خانه از چشم نا محرمان ایجاد می شد.
خانه یاوری که خانه ای متعلق به همین دوران است نیز از این شیوه معماری پیروی کرده و کلیه عناصر این دوره را درون خود جای داده است. هشتی خانه توسط راهروئی به حیاط خانه می رسد، در سمت چپ عمارت اصلی قرار دارد که ایوانی سرتاسری دارد و به وسیله پلکانی حیاط و ایوان به هم متصل می شوند.
سقف ایوان به وسیله ستون های چهارضلعی شکل نگه داشته می شود و به شکل گنبدی ساخته شده است و جان پناهی را که در ایوان قرار دارد با آجر بنا کرده اند و تزئینات آن طرح هائی به صورت چلیپایی است. در حیاط می توانید حوضی کوچک را ببینید که زیبایی خاصی به فضای حیاط بخشیده است و درب ها و پنجره های آن از جنس چوب هستند.
در انتهای حیاط مطبخ همراه با چند اتاق قرار دارد که دارای سقفی گنبدی شکل است که می توان آن را از تزئینات خانه به حساب آورد. در کنار مطبخ پستویی قرار دارد که هنوز کندوکهای مخصوص ذخیره آذوقه و غلات (خمرههای بزرگ گلی) در آن به چشم میخورد. پوشش این فضا با تکنیک طاق و تویزه انجام شده است.
تزئینات این اثر را طرح های هندسی آجری در نمای ورودی، رخبام های حیاط و همچنین نقاشیهای روی دیوار در اتاقهای ضلع جنوبی بنا تشکیل می دهند.
سفر با اتوبوس یکی از انواع سفر است که به عنوان سفر ارزان قیمت نیز شناخته می شود، برای سفر به سربیشه نیز می توانید از اتوبوس استفاده و در ضمن بلیط اتوبوس را از مستر بلیط به همراه تخفیفات آن خریداری کنید.
راه های دسترسی به خانه یاوری
در قسمت های بالا به این موضوع اشاره کردیم که این خانه در شهر سربیشه استان خراسان جنوبی قرار دارد. پس وقتی به این شهر سفر کردید دیدن از این خانه را از یاد نبرید. خانه یاوری در بافت قدیمی شهر قرار دارد و می توانید با وسایل نقلیه عمومی مانند اتوبوس و تاکسی های شهری به این ناحیه بروید.
شرایط بازدید
برای دیدار از این خانه باید در ساعات اداری مراجعه کنید تا اجازه دیدن این خانه را داشته باشید. هنوز در این خانه وسایلی از گذشته به چشم می خورد و چیدمان سنتی خود را حفظ کرده است.
دیدگاهتان را بنویسید