آیا تاکنون از ارگ طبس بازدید کرده اید؟ بشر در طول تاريخ همواره شکل های متفاوتي از برخوردهای نظامي يا حوادث مخرب طبیعي را بر خود ديده است که هر يک از آنها به درجات مختلفي همراه با تلفات جاني مالي فراواني بوده است.
گستردگي پديده شوم جنگ به حدی بوده است که به جرأت مي توان گفت که هیچ نقطه سکونتي بر روی کره خاکي از آن مصون نبوده است. به گفته يکي از مورخان در طول 3500 سال گذشته، صلح در جهان همواره ناپايدار بوده است، به طوری که طي مدت مذکور فقط 260 سال بدون جنگ سپری شده است.
بنابراين ملاحظات دفاعي و نظامي از جمله مهم ترين عوامل مؤثر در شکل گیری هرگونه سکونت گاه انساني در تمام طول تاريخ و در تمام پهنه کره خاکي بوده است.
چنان که در ايران باستان، دوران پادشاهان آکاد، آشور، و سپس در قرون بعد در امپراتوری های رم باستان، استحکامات پدافند همچون ديواره های دفاعي، سد خندق جزء لاینفک سکونتگاه های بشری به ويژه شهرهایی که پر رونق بوده است. سنت ساخت دژ در همه قسمت های ایران نیز وجود داشت و به دور شهرها دژ های محکمی برای جلوگیری از ورود دشمن ایجاد می شد.
شهر طبس که از شهرهای استان خراسان جنوبی است، در گذشته دارای دژی بوده است که با پیشرفت شهر امروزه این دژ در داخل شهر قرار گرفته است و با نام ارگ طبس یا کهن دژ شهرت دارد. در این بخش از مجله مستر بلیط اطلاعاتی چند در مورد این دژ در اختیار شما قرار می دهیم.
معرفی ارگ طبس
تاریخ این ارگ که اکنون داخل شهر طبس و در خیابان واعظ طبسی قرار دارد به طور دقیق مشخص نیست ولی چیزی که مورخان از آن مطمئن هستند، این است این ارگ دارای تاریخی طولانی و چه بسا قبل از اسلام است.
ارگ طبس از زمان های بسیار دور بوده است و تاریخ ساختمان آن مشخص نیست ولی به وسیله میر حسن خان به سال 1216 قمری توسعه داده شده و دارای 6 برج بوده که یکی از معروف ترین آنها برج نادر میرزا است، وجه تسمیه این برج به خاطر زندانی شدن نادر میرزا در این برج به دستور می حسن خان بوده است. طبس سه قلعه داشت 1) ارگ بم، 2) حصار شهر، 3) قلعه ای به نام قلعه باغ که از بین رفته است. در ارگ طبس کتیبه ای با مضمون زیر وجود دارد:
« لی خمسه اطفی بهم حرالجحیم الحاطمه المصطفی و المرتضی و ابناهما و الفاطمه فی سنه ۱۲۱۶ (قمری) یفتح بابا من الخاب بسم الله الرحمن الرحیم المتصدی الاشاره هذه البناء العالی الذی تضمن اعظم اولیاءالله تعالی و اصفیائه سلاله عتره الائمه الطاهره».
این سازه تا اوایل دوران قاجار مورد استفاده اهالی قرار می گرفته است، پس از زلزله سال 1357 این بنا به کلی آوار شد به طوری که دیگر قابل سکونت نبود. با توجه به سنگ لوحه موجود در آن، این بنا در سال 1216 هجری قمری توسط محمد حسن شیبانی خریداری، تعمیر و گسترش داده شد.
یافته های باستان شناسی در نقاط مختلف ارگ نشان از سبک زندگی مردمان طبس در دوره های مختلف دارد همچنین نشان می دهد که این سازه تعداد محدودی از ساکنین شهر طبس را در خود جای می داده است. یکی از نکات جالب در مورد این ارگ این است که، ناصر خسرو شاعر و جهانگرد معروف ایرانی که به مدت 17 روز در این ارگ زندگی می کرده است.
بخش های مختلف ارگ طبس
ارگ طبس از دو بخش میانی و حصار تشکیل شده است. حصار همانطور که از نام آن پیداست دیوراهای اطراف را شامل می شود. در میانه دیوار حصار در تراز کف فضاهایی پس از خاک و آوار برداری پدیدار شده است.
آثار و بقایای پراکنده موجود حاکی از آن است که در بناهای ارگ طبس گچبری، نقاشی روی گچ، درب های چوبی ارسی و سایر تزئینات متداول در گذشته به کار رفته است. مصالح به کار رفته برای ساخت خانه های این ارگ به علت اقلیم گرم و خشک منطقه از خشت و گل بوده است و بیشتر خانه ها به صورت زیرزمینی ساخته شده بودند.
برای سفر به طبس می توانید بلیط اتوبوس طبس را از مستر بلیط و به صورت آنلاین تهیه کنید، با این کار از مزایایی همچون تخفیف های دوره ای، که برای خرید آنلاین در نظر گرفته شده است، بهره مند می شوید.
راه های دسترسی به ارگ طبس
از آنجایی که ارگ طبس در داخل شهر قرار گرفته است بنابراین دسترسی به آن کار راحتی است و تنها کافی است خود را به شهر طبس برسانید و به خیابان واعظ طبسی بروید و از این با دیدن کنید. این کار را حتی می توانید با وسایل نقلیه عمومی همچون تاکسی و اتوبوس های شهری نیز انجام دهید.
شرایط بازدید
شرایط خاصی برای بازدید از این مکان وجود ندارد، تنها باید در ساعات اداری و در طول روز به بازدید از این مکان تاریخی بروید.
دیدگاهتان را بنویسید