عمارت امین اسلامی

عمارت امین اسلامی؛ تاریخچه + راه های دسترسی

یکی دیگر از جاذبه های گردشگری نیشابور باغ امین اسلامی است. باغ امین اسلامی در حال حاضر به یک بوستان برای عموم مردم تبدیل شده است و عمارت آن بدون هیچ استفاده‌ ای متروکه باقی مانده است.

نیشابور یکی از شهرهای تاریخی و قدیمی است که در شمال استان خراسان رضوی واقع شده مدارهای جاذبه‌های تاریخی و گردشگری بسیار می باشد، پس اگر روزی با تهیه بلیط اتوبوس نیشابور به این شهر سفر کردید حتماً از جاذبه‌های تاریخی آن دیدن نمایید.

جالب است بدانید که نام اصلی این شهر در گذشته نیوک شاهپوهر بوده بر اساس اسناد تاریخی به وجود آمدن این شهر را به زمان شاهپور یکم نسبت دادند. این شهر را تا سال های سال با نام نیسابور میشناختن تا اینکه رفته رفته نامش به نیشابور تغییر کرد.

یکی از شهرهای پرجمعیت استان خراسان رضوی پس از مشهد نیشابور است. اگر قصد سفر به این شهر را دارید پیشنهاد می‌ کنیم در فصل تابستان و زمستان به آن جا بروید چرا که تابستان هایش بسیار گرم و خشک است و در مقابل پاییز و زمستانی نسبتا متعادل دارد.

به خاطر آب و هوای خوبی که دارد در آن محصولاتی همچون ریواس، آلو و سیب به خوبی رشد می‌کنند و زمین‌های کشاورزی بسیاری که در آن‌ ها سبزی می کارند وجود دارد. حال که کمی در مورد نیشابور اطلاعات به دست آوردید بد نیست که اطلاعاتی هم در مورد باغ امین اسلامی به دست آورید.

این باغ در مرکز نیشابور، در جایی که زادگاه خیام و عطار نیشابوری بوده است، وجود دارد. باغ امین اسلامی با عمارتی که پنجره های فیروزه رنگش جلوه بی نظیری به آن بخشیده اند در ابتدای خیابان اصلی امام خمینی قرار گرفته و در تمام این سالها تاریخ های پر فراز و نشیبی را از سر گذرانده است.

باغ امین اسلامی متعلق به دوره پهلوی دوم می باشد درست زمانی که خانه های کاهگلی جایشان را به ساختمان های آسمان خراش امروزی و مدرن داده بودند و مردمش مشغول به کشاورزی و زراعت و دامداری بودند. در آن روزگار ارباب رعیتی بخشی از فرهنگ شهرنشینی شان بود. اگر دوست دارید اطلاعات بیشتری در در مورد این باغ به دست آورید در ادامه با مجله مستر‌بلیط همراه باشید.

تاریخچه

تاریخچه عمارت امین اسلامی

همانطور که گفتیم قدمت باغ امین اسلامی متعلق به دوره پهلوی دوم می باشد. این بنا در آن زمان متعلق به شخصی به نام ابوالحسن امین الاسلامی بود. او یکی از خانزاده های دوران پهلوی بود. درست است که این بنا در دوره پهلوی دوم ساخته شده اما سبک معماری آن تقریباً شبیه به دوره پهلوی اول می باشد. در اطراف عمارت باغ امین الاسلام یک فضای سبز بسیار زیبا وجود داشت به جلوه بیشتری به آن می بخشید.

پس از گذشت سال ها و مرگ امین الاسلام فرزندانش تصمیم گرفتند که این باغ و بنا را به شهرداری نیشابور بفروشند. این باغ حدود ۳۲۰۰۰ مترمربع مساحت دارد که اکنون تبدیل به یک بوستان عمومی شده و برای پیاده روی و تفریح مردم در میان آن گذرهایی از آسفالت در پیاده رو ساخته اند. در این پارک درختان سر به فلک کشیده و تنومند قدیمی وجود دارد که اکثراً چنار و کاج و توت و گردو هستند.

وقتی که به قسمت ورودی پارک وارد می شوید دو مجسمه می بینید در واقع دو کوزه بزرگ در آن جا نصب شده است. عمارت امین الاسلام این روزها بدون هیچ استفاده و کاربری خاصی در آن جا قرار گرفته و مردم فقط از بوستان آن استفاده می کنند.

نقشه و معرفی قسمت های مختلف

نقشه و معرفی قسمت های مختلف

معماری بنای باغ امین اسلامی

بنای باغ امین الاسلامی حدود ۱۳۰۰ متر مربع زیربنا دارد و در قالب دو طبقه ساخته شده است. این عمارت هم مانند بسیاری از عمارت های تاریخی دیگر نمای آجری دارد و دارای معماری بسیار منحصر به فرد می باشد. وجود یک سالن مرکزی و چندین اتاق و یک زیرزمین از جمله قسمت های مهم این بنا می باشند. هنگامی که وارد آن می شوید یک پیشخوان روبروی عمارت قرار دارد و سوزن های زیبا با تزیینات بسیار جذاب پا بر جا هستند.

وسعت این مجموعه حدود ۳۲ هزار متر مربع می باشد مثلث را نمای آجری دارد. دو بخش مهم دیگر آن اصطبل و هیزم خانه هستند که با سبک معماری زیبای پهلوی ساخته شدند. عمارت امین اسلامی در مرکز بوستان قرار گرفته است. شاید این عمارت در حال حاضر و در مقایسه با سایر مکان های تاریخی کاملاً ساده باشد و یا اصلاً به چشمتان نیاید اما باید بگوییم که این بنا در طول دوره خود از لحاظ وسعت و سبک معماری قبل تمام محافل بوده اکثر خانزاده ها آرزو داشتند که چنین عمارتی داشته باشند!

ابوالحسن امین الاسلامی در ورودی این باغ یک شعر، که با مبنای خوشامدگویی به مهمانان است، بر روی دیوار حک کرده است گفته می‌شود که این حکیم با نوشتن این شعر قصد داشت تا مهمان نوازی خودش را به رخ همگان بکشد.

وضعیت کنونی باغ امین الاسلام

وضعیت کنونی باغ امین الاسلام

 باغ امین اسلامی در حال حاضر جزء یکی از آثار باستانی شهر نیشابور می باشد و جدای از آن می توانید یکی از نمونه های شاهکار باغ سازی سنتی ایران را تماشا کنید. ظاهر این باغ از گذشته تا اکنون تغییرات بسیاری به خود دیده، می توان گفت که یک فضای تلفیقی از سنتی و مدرن می باشد.

در انتهای این بوستان آلاچیق هایی برای اسکان گردشگران طراحی شده و در ضلع شرقی باغ هم وسایل بازی برای کودکان تعبیه شده است. همچنین یک پارکینگ کوچک هم درست شده تا بازدیدکنندگان بتوانند خودروهای شان را در آنجا پارک نمایند.

علاوه بر این مقداری وسیله ورزشی هم در این پارک وجود دارد. همانطور که گفتیم قسمت هایی از پارک کاملا آسفالت شده و مسیری برای قدم زدن و پیاده روی طراحی کردند که این نشانگر مدل سازی بافت های سنتی می باشد.

متاسفانه گاهی کج سلیقگی این نوع بازسازی های مدرن موجب از بین رفتن بافت قدیمی و از بین رفتن ظاهر سنتی عمارت و اطراف آن هم شده است و از همه مهم تر این که استفاده عموم مردم از این باغ موجب از بین رفتن طبیعت و تخریب آن نیز  گشته است. تا جایی که در گذشته این باغ دارای ۴۰۰ درخت کهنسال بود اما اکنون فقط ۱۰۰ درختان باقی مانده است.

در ضلع غربی بوستان امین اسلامی بنگاه های تجاری ساخته شده و یک ایستگاه اتوبوس هم درست جلوی درب ورودی باغ قرار دارد که سبب شده زیبایی آن کمی کاسته شود. بنای امین اسلامی در سال ۱۳۸۱ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

همانطور که گفتیم نیشابوری یکی از پرجمعیت ترین شهرهای استان خراسان رضوی پس از مشهد است و این سبب شده که گردشگران زیادی به این شهر سفر کنند و این موضوع تاثیر بسیاری بر عمومی سازی این باغ بوستان گذاشته است. باغ امین الاسلام، که در واقع سادگی و طبیعت دوستی را برای همگان به ارمغان آورده، یادگاری به جای مانده از نیاکان ماست که باید در حفظ آن کوشا باشیم.

این منظره شرایط بی‌ نظیری در محیط خشک و بی‌ روح شهر نشینی به وجود آورده و حضورش در دل شهر سبب شده تو رفت و آمد های صنعتی و تجاری و همچنین گذر مردم آرامش بیشتری داشته باشد و ذهن بازدیدکنندگان را برای چند ساعتی هم که شده از دغدغه های زندگی دور سازد.

متراژ بزرگ این باغ دومین ویژگی مثبتی است که دارد به طوری که وقتی از قسمت آسفالت و پیاده رو ی آن عبور می کنید نسیم خنک شروع به وزیدن می کند و از میان درختان رد می‌شود و صدای آواز گنجشکان در آسمان می پیچد و حس طراوت و سرزندگی را برای تان به وجود می آورد.

شرایط بازدید

شرایط بازدید

 برای بازدید از بوستان امین الاسلام هیچگونه محدودیتی وجود ندارد و شما می توانید در هر ساعتی از شبانه روز به این پارک بیاید اما همانطور که گفتیم سال‌ها است که بنای داخل آن بدون استفاده باقی مانده و بازدیدکنندگان اجازه ورود به آن را ندارند و این یعنی اینکه شما فقط می توانید از بوستان آن دیدن نمایید.

برای خرید بلیط هواپیما می توانید از مستر بلیط کمک بگیرید و در کم ترین زمان رزرو خود را انجام دهید. اگر برای اولین بار است که می خواهید از مستر بلیط هتل تهیه کنید، رزرو هتل نیشابور شامل تخفیف می شود، کافی است تا به صفحه هتل مراجعه کرده و از کد استفاده کنید.

راه های دسترسی به عمارت امین اسلامی

آدرس:  نیشابور، حاشیه خیابان امام خمینی، روبروی خیابان دکتر شریعتی.
اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *