کاروانسرای بیستون کجاست؟ کاروانسرا ها یکی از جذاب ترین مکان هایی هستند که یادگاری از یک پادشاه و حکومت آن زمان می باشند. کاروانسراها با رونق فراوان، مکانی برای آسایش مسافرانی بوده اند که از راه دور و با سختی فراوان به آن جا می رسیدند و در کاروانسرا بارشان را بر زمین می گذاشتند، نفسی تازه می کردند و اسب و چارپایان شان را غذا می دادند.
در حال حاضر مهمان خانه های تاریخی فراوانی وجود دارد که از روزگاران گذشته برجای مانده اند و بعضی از آن ها تبدیل به هتل های سنتی شده اند که یادآور سبک زندگی سنتی و کهن ایران است.
کاروانسراهای ایران یکی از دیدنی ترین مکان هایی هستند که می توانید از آن ها بازدید کنید و از زیبایی هنر و معماری و تاریخ آن لذت ببرید. این کاروانسرا از ارزشمند ترین بناهای بر جای مانده از دوره صفوی است که در روزگار شاه سلیمان صفوی بنا شد.
کاروانسرای صفوی بیستون اکنون به عنوان هتل لاله بیستون، میزبان گردشگران و مسافران است. در ادامه مطالب همراه ما باشید و با دنبال کردن مجله مستر بلیط از تمام آن چه را که دوست دارید در مورد کاروانسرای صفوی بدانید آگاه شوید.
تاریخچه کاروانسرای بیستون
در دوره صفوی برای گسترش ارتباطات با کشورهای اروپایی و رونق تجارت و پیشرفت های اقتصادی، اهمیت زيادی به راه ها و تأسيسات مربوط به آن ها داده می شد. کاروانسرای صفوی یکی از آثار تاریخی منحصر به فرد مجموعه ثبت جهانی شده بیستون در استان کرمانشاه است. این کاروانسرا با مساحتی بیشتر از 6000 متر مربع، به فرم چهار ایوانی و به سبک کاروانسراهای دوره صفوی ساخته شده است.
بانی اولیه این بنا نا مشخص است، اما احداث آن احتمالاً به فرمان شاه عباس اول صفوی آغاز و بنا بر کتیبه موجود در سر در بنا به اهتمام شیخ علی خان زنگنه، صدراعظم شاه سلیمان صفوی به پایان رسیده است.
احتمالا این کاروانسرا در زمان ناصرالدین شاه قاجار مرمت شده است. در دوره پهلوی به دلیل مورد استفاده قرار نگرفتن کاروانسرا، از این بنا به عنوان انبار غله استفاده گردید. مدتی این بنا مورد استفاده خانواده های بی بضاعت بیستون قرار گرفت.
همچنین در سال های بعد از انقلاب اسلامی این بنای تاریخی به مدت 17 سال در اختیار اداره امور زندان ها قرار داشت و پس از آن سازمان میراث فرهنگی به منظور مرمت و حفظ بنا آن را از اداره امور زندان ها باز پس گرفت. بنای تاریخی کاروانسرای صفوی واقع در استان کرمانشاه، از تاریخ 13 مرداد ماه سال 1353 و به شماره 974 به ثبت آثار ملی ایرانیان رسیده است.
نقشه کاروانسرای بیستون
اگر دوست دارید که به این شهر سفر کنید و شاهد این بنای با عظمت باشید ولی وسیله نقلیه شخصی ندارید، اصلا نگران نباشید شما می توانید به راحتی از طریق مستر بلیط، برای خودتان و هر کسی که دوست دارید که با شما همسفر باشد بلیط تهیه کنید و از سفری پر از آرامش لذت ببرید.
ورودی کاروانسرا در جنوب آن قرار دارد و در هر طرف آن هفت طاق نما و دو سکوی سنگی ساخته اند. پس از ورودی، هشتی چلیپا شکل و گنبد داری وجود دارد و دارای بخش هایی چون شاه نشین و طاق نما هایی در دو طبقه است. پس از عبور از هشتی، صحن قرار دارد که در میانه هر ضلع آن ایوانی و در هر سوی این ایوان ها سه حجره با ایوانچه جلوی آن قرار دارد.
این 24 حجره دارای یک ایوانچه مشرف به حیاط هستند که در پشت این ایوانچه ها فضای اصلی حجره قرار دارد و ورودی آن درست در وسط ایوانچه قرار گرفته است. از کاروانسرا های صفوی که به سبک چهار ايوانی بنا شده، است. طول این بنا تقریبا 83 متر و عرض آن 74 متر است.
در چهار گوشه اين بنا، برج هایی قرار دارد كه برج های ضلعی غربی مدور و برج های ضلع شرقی هشت ضلعی است. ديوار محيطی اين كاروانسرا در قسمت داخل و بیرون تا كف طاق نماها به وسیله سنگ های تراشیده، و از كف طاق نماها به بالا با آجر ساخته شده است. در هر طرف اين دروازه هفت طاق نما قرار دارد.
بعد از دروازه، فضایی سر پوشیده با طاق جناغی وجود دارد كه در اطراف آن دو ایوان با طاق هلالی است. در ابتدای اين ايوان ها راه پله ای ساخته شده كه به پشت بام بنا مرتبط می باشد. اين فضای سر پوشیده به یک فضای هشت ضلعی با طاق گنبدی منتهی می شود و از اين فضای گنبد دار می توان وارد حیاط كاروانسرا شد. در هر یک از ضلع های كاروانسرا، شش اتاق چهار ضلعی قرار دارد.
جلو هر یک از اتاق ها، ایوانی می باشد كه سطح آن ها سنگ فرش است. در چهار كنج حیاط هم چهار ايوان شش ضلعی قرار دارد. مقابل درگاه ورودی كاروانسرا، در ضلع ديگر، شاه نشین ساخته شده است. شاه نشين اتاق بزرگی است كه جلو آن، ايوان بزرگی شبیه ايوان های شرقی و غربی كاروانسرا قرار دارد.
در پشت اتاق های كاروانسرا، اصطبل های درازی ساخته شده است. در هر یک از اين اصطبل ها، تعدادی سكو جهت انداختن بار و استراحت كاروانيان وجود دارد. مصالح به کار رفته در ساختمان کاروانسرا ها شامل آجر، آهک، خشت و گچ مي باشد. از سنگ احتمالا به عنوان کتیبه در بالای دروازه ورودی استفاده می شده است.
اغلب سقف ها گنبدی و آجری هستند. اتاق ها و حجرات درب و پنجره ندارند و شاید تنها دروازه ورودی دارای درب چوبی بوده است که از آن هم هیچ اثری در دست نيست.
شرایط بازدید
در حال حاضر این بنا تبدیل به اقامت گاهی زیبا و منحصر به فرد برای مسافران شده و با ظرفیت پذیرش ۱۰۰ میهمان، دارای ۲۰ واحد پذیرایی استاندارد و سوئیت هایی با طراحی سنتی و برگرفته از معماری اصیل دوران صفوی است و شرایط حضور گردشگران داخلی و خارجی را در این محوطه سرسبز و تاریخی با منحصر به فرد ترین چشم انداز فراهم آورده است.
این گونه کاروانسرا ها به ویژه برای استفاده مسافران تهی دست ساخته شده بودند، مسافران می توانستند تا هر مدتی که مایل بودند بدون پرداخت پول در آن جا بمانند و بازدید از این جاذبه گردشگری رایگان است و ساعت بازدید از این مکان ۸ صبح الی ۱۹ عصر می باشد.
راه های دسترسی به کاروانسرای بیستون
اگر قصد بازدید از همچین مکان هایی را دارید، می توانید با مراجعه به سایت بلیط اتوبوس کرمانشاه به صورت آنلاین بلیط خود را خریداری کنید و از مسافرت خود لذت ببرید. همچنین می توانید با استفاده از وسایل نقلیه شخصی به دیدن این آثار تاریخی بروید. کاروانسرای صفوی بيستون در 30 کیلومتری شمال شرقی استان کرمانشاه و در محل روستای بيستون کهنه، واقع شده است.
دیدگاهتان را بنویسید