پل شاه عباسی کرج

پل شاه عباسی کرج؛ تاریخچه+راه های دسترسی

با توجه به دیرینگی شهر کرج، آثار تاریخی و کهنی در آن دیده می شود که قدمت آنها به سال های بسیار دور بر می گردد. یکی از این آثار که پل شاه عباسی کرج نامیده می شود روی رودخانه کرج تاسیس و در حوالی خاوری این شهر و در مجاورت ساختمان باستانی صمصام که پیشینه آن به سلسله سلجوقی بر می گردد، واقع شده است.

از آنجا که این پل در نمای شهری قابل رویت می باشد، پتانسیل تبدیل شدن به یک مرکز توریستی را دارد. پل شاه عباسی یک بار در دوره صفوی مرمت شده و بار دیگر در سال 1388 به دلیل اینکه با گذشت زمان و سیل های وارده دچار آسیب و تخریب شده بود، به جهت استحکام بخشی ستون ها، بازسازی گشت. چنانچه تصمیم دارید این مکان را در کرج بازدید کنید، بهتر است با مجله مستر بلیط همراه باشید تا اطلاعات کامل تری در خصوص آن بدست آورید.

آثار تاریخی و کهنی

تاریخچه باغ شاه عباس کرج

پل شاه عباسی کرج را با اسامی همچون پل دختر و پل سلیمانیه نیز می شناسند. پیشینه این پل به دوران صفویه بر می گردد که بالای رودخانه کرج احداث شده است. البته ناگفته نماند که این پل را بر روی بازمانده های پل دیگری که آن نیز مربوط به سلسله سلجوقی بوده تاسیس کرده اند. مرمت هایی که در زمان حکومت صفویان روی پل شکل گرفته، موجب شده که شبیه پل های این دوره به نظر برسد.

پل شاه عباسی کرج با عنوان پل دختر در آخرین روزهای سال 1379 در لیست آثار ملی ایران با شماره ۳۵۰۱ به ثبت رسید. حمد الله مستوفی تاریخ دان، جغرافی دان، شاعر و نویسنده کشورمان در یکی از کتاب هایش نام رودخانه کرج و پلی به عنوان پل خاتون را متذکر می شود. گفته شده که این پل با دارا بودن یک چشمه قوس دار وسیع و همچنین ملات و آثار دیگری که نشان می دهد قدمت آن به دوران قبل از صفویه بر می گردد، همان پل نام برده توسط حمد الله مستوفی باشد.

این پل در عصر صفویه دستخوش تغییرات قرار گرفته و به خاطر زبیده خاتون، همسر دلدار هارون ‌الرشید چنین نامی به خود گرفته است. از طرفی عده ای از کارشناسان دیرینگی این پل را به زمان سلجوقیان در سال های پنجم و ششم هجری نسبت می دهند و گفته شده که پل دختر، واسط بین ری با قزوین و باختر بوده است. با تمام این تفاسیر به یقین می توان گفت که مرمت آن به عصر صفوی بر می گردد.

تاریخچه پل

نقشه و معرفي بخش هاي مختلف

طول پل شاه عباسی 61 متر و عرض آن نزدیک به 8 متر بوده و ستون وسطی این پل از ضخامت بالایی برخوردار می باشد. در این پایه ها 4 دهانه می بینیم که داخل آن و در 2 واحد قرار گرفته اند تا فشار وارده بر پل را آزاد کنند. این کار موجب می شود در زمان طغیان رودخانه فشار کمتری بر سطح پایه ها بیاید. دهانه ‌های فوقانی به وسیله راهرویی به دهانه بزرگ و کوچک متصل می شود. سقف دهانه وسیع تر، با یک قوس هلالی شکل و سقف دهانه های کوچک جناغی مانند ساخته شده اند.

دستیابی به دهانه ‌های طبقه فوقانی به وسیله راه پله‌ ای صورت می گیرد که داخل دهانه کوچکتر قرار گرفته است. از این دهانه ها در گذشته برای لحظات استراحت استفاده می کردند. بجای اینکه پایه های پل کناری در کف رودخانه احداث شود، روی تخت سنگ ها و سرازیری دو طرف رودخانه ساخته شده اند. در ساخت پایه ها از ملاط ساروج و قلوه سنگ کمک گرفته اند در حالی که پیکره خود پل را با آجر احداث کرده اند.

همچنین سقف دهانه های وسیع تر با دو لایه آجر بنا شده است. قسمت تاج بنا و پیکره اصلی آن به وسیله 3 پله به هم متصل شده و به قسمت بالایی می رسد و به خاطر اینکه سطح ناهموار آن پُر شود، قوس دوم را ایجاد کرده اند. به دلیل کمان وسیع پل، از زیبایی خاصی برخوردار می باشد و منظره ویژه ای را خلق می کند.

نقشه و معرفي بخش هاي مختلف

شرايط بازديد

برای سفر به کرج می توانید از وسایل حمل و نقل عمومی ارزان قیمت مانند قطار و اتوبوس استفاده کنید. چنانچه قصد دارید که هزینه های سفر را تا حد امکان کاهش دهید بهتر است بلیط قطار کرج را خریداری نمایید که هم هزینه ها را پایین آورده، هم از امنیت بیشتر برخوردار باشید.

به جهت سهولت در بازدید پل شاه عباسی کرج برای گردشگران و همچنین استفاده از محیط اطراف پل، تدابیری اندیشیده شده است. روی پل را سنگ فرش کرده اند و دو جان پناه در دو طرف آن احداث شده و همچنین هر طرف پل دارای پلکان می باشد. بازدید از این پل رایگان و در هر زمان که بخواهید می توانید به آن مراجعه کنید.

برای خرید بلیط هواپیما می توانید از مستر بلیط کمک بگیرید و در کم ترین زمان رزرو خود را انجام دهید. اگر برای اولین بار است که می خواهید از مستر بلیط هتل تهیه کنید، رزرو هتل کرج شامل تخفیف می شود، کافی است تا به صفحه هتل مراجعه کرده و از کد استفاده کنید.

شرايط بازديد

آدرس و راه های دسترسي

از راه های متفاوتی می توانید خود را به پل شاه عباسی برسانید.

آدرس پل شاه عباسی کرج: البرز،کرج، روی رودخانه کرج – چالوس .
اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *