دانشگاه سه گوش کجاست؟ شهرت و اهمیت شهر اهواز تنها به خاطر وجود رود کارون و پل های متعددی که از روی آن می گذرد نیست بلکه در این شهر بناهای تاریخی بسیاری دارد که هر کدام نمادی از تاریخ و قدمت این شهر هستند.
از جمله جاذبه های تاریخی شهر اهواز می توان به دانشگاه سه گوش اهواز اشاره نمود که دانش آموختگان بسیاری را تحویل جامعه داده است. این ساختمان سه گوش با ظاهر خاصی که دارد درنزدیکی میدان مولوی اهواز واقع شده است.
با وجود اینکه نام دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه چمران بر روی آن ثبت شده است اما این ساختمان در طول سال های عمر خود شاهد اتفاقات مختلفی بوده و بارها تغییر کاربری یافته است. اگر می خواهید با دانشگاه سه گوش اهواز این شاهکار معماری قرن معاصر بیشتر آشنا شوید پس تا پایان با مجله مستر بلیط همراه باشید.
تاریخچه دانشگاه سه گوش
خیلی از افراد دانشگاه سه گوش اهواز را با نام دانشکده ادبیات سابق می شناسند. این بنای تاریخی که از نخستین سازه های مدرنیته در شهرهای جنوبی کشور است حدود 3 هزار متر مربع وسعت دارد و در روبروی پل نادری و سواحل غربی کارون واقع شده است.
ساختمان سه گوش از جمله سازه های ساخته شده در دوران پهلوی است که به دلیل طراحی مثلثی شکلی که دارد به ساختمان سه گوش شهرت یافته است. نزدیک به 86 سال است که از عمر دانشگاه سه گوش اهواز می گذرد اما افراد محدودی از فراز و نشیب هایی که این ساختمان در طول عمر خود تحمل کرده و تغییر کاربری هایی که داشته است اطلاعات دارند.
با این وجود دانشگاه سه گوش اهواز همچنان یکی از زیباترین و منحصر به فرد ترین جاذبه های گردشگری اهواز محسوب می شود که بازدید کنندگان فراوانی دارد. در سال 1308 که ساخت این ساختمان به اتمام رسید به عنوان بانک ملی مرکزی اهواز مورد بهره برداری قرار گرفت، اما پس از سه سال تصمیم گرفته شد که آن را به استانداری شهر تبدیل نمایند.
از این رو مدتی نیز در اختیار اداره حکومتی ولایت قرار داشت. اما متاسفانه در جریان جنگ جهانی دوم در سال 1321 و اشغال شدن اهواز این ساختمان سه گوش به مقر ارتش متفقین تبدیل شد. پس از آن نیز مدتی محل سازمان آمریکای اصل چهار ترومن، ستاد فرمانداری اهواز، اداره کل دارایی خوزستان و ستاد استانداری خوزستان بود.
می توان گفت ساختمان های محدودی وجود دارد که به این میزان تغییر کاربری داشته باشند. این ماجرا و تغییرات همچنان ادامه داشت تا اینکه به مبلغ 2 میلیون و 200 هزار تومان در سال 1336 این ساختمان از بانک ملی ایران برای ساختمان دانشکده پزشکی دانشگاه جندی شاپور خریداری شد.
دانشگاه جندی شاپور سالیان زیادی در این مکان مستقر بود. در طی این مدت دانش سرای عالی تربیت دبیر، مرکز عملی وسمعی بصری دانشگاه جندی شاپور، مرکزعلوم پایه دانشگاه جندی شاپور و دانشکده علوم و ساختمان مرکزی دانشگاه جندی شاپور در ساختمان سه گوش قرار داشتند.
تا اینکه نهایتا در سال 1350 دانشگاه سه گوش به عنوان دانشکده ادبیات و زبان های خارجی دانشگاه جندی شاپور فعالیت خود را ادامه داد اما در سال 1389 دانشجویان این دانشگاه نیز آن را ترک کردند و دانشگاه خالی از سکنه شد. هم اکنون این ساختمان تعطیل می باشد و در حال مرمت و بازسازی قرار دارد.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
دانشگاه سه گوش اهواز که به دلیل ساختار مثلث شکلی که دارد به بنایی منحصر به فرد در سراسر ایران تبدیل شده و از مهم ترین جاذبه های گردشگری اهواز محسوب می شود که بسیار زیبا است. معماری به کار رفته در ساخت این بنا نشان دهنده قدمت و تاریخ آن است.
ساختمان سه گوش همانند سایر ساختمان های معمولی که سالیان زیادی از عمر آن ها می گذرد نیست و ستون ها، دیوارها، ایوان و نقش و نگار خاصی که در ساخت آن به کار رفته آن را به اثری متفاوت تبدیل کرده که قطعا هنر دست یکی از ماهرترین و بهترین معماران دوران پهلوی می باشد.
معماری دانشگاه سه گوش
آنچه که باعث متمایز شدن این بنا نسبت به سایر بناهای تاریخی شده است معماری منحصر به فرد آن می باشد. قطعا این سبک معماری و ظرافت و دقت نمی تواند حاصل کار معماری معمولی باشد و معمار این ساختمان سه گوش معمار فرانسوی بزرگی جز آندره گدار نیست.
آندره گدار که از معماران معروف آن زمان بود به شدت به معماری ایرانی اسلامی و ایران علاقه داشت و برای نشان دادن این علاقه خود در سفرش به ایران به دستور شاه چند بنای زیبا ایجاد نمود که از جمله معروف ترین آن ها می توان به بنای حافظیه در شیراز و موزه ایران باستان در تهران، دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران و .. اشاره نمود.
طراحی به کاررفته در ساخت این ساختمان سه گوش بر گرفته از معماری بی نظیر دوره ساسانی است که قالبا در آن از مصالح خشتی و خاک استفاده می شد. اما در ساخت سایر قسمت های بنا از معماری دوره پهلوی الهام گرفته شده است.
از جمله این بخش ها می توان به حیاط و محوطه بنا، قوس های دایره ای ایوان، رواق های موجود در حیاط مرکزی و … اشاره نمود. اگر به ساختمان سه گوش اهواز نگاه کنید کاشی کاری های آبی و آجرهای زیبایی را مشاهده می کنید که نشان دهنده آثاری از معماری دورهی اسلامی می باشد.
تلفیق کاملا ماهرانه و دقیق این سبک های معماری با یکدیگر در یک بنای خاص نشان دهنده هنر و میزان علاقه معمار فرانسوی آندره گدار نسبت به معماری ایرانی و سرزمین ایران است.
دانشگاه سه گوش اهواز در حال حاضر در حال تعمیر و بازسازی می باشد زیرا در اثر جنگ تحمیلی، رطوبت رودخانه کارون و … آسیب هایی به آن وارد شده است. از این رو علاقمندان به بازدید از آن تنها قادر به مشاهده نمای بیرونی آن هستند.
این ساختمان سه گوش هم اکنون محل استقرار هیچ سازمانی نیست و قرار است پس از به اتمام رسیدن مرمت آن تحت نظر سازمان میراث فرهنگی به عنوان موزه علم و فناوری خوزستان فعالیت خود را مجددا آغاز نماید.
موزه علم و فناوری
بنای سه گوش اهواز در حال حاضر تنها یک مرکز علمی نیست و قرار است در آینده ای بسیار نزدیک موزه علم و فناوری خوزستان به عنوان یکی از برترین موزه های این شهر در آن تاسیس شود.
این موزه می تواند اطلاعات بسیار مفید و ارزشمندی در رابطه با تاریخ شهر اهواز و اتفاقات و حوادثی که در دوره های مختلف از جمله جنگ جهانی دوم و جنگ تحمیلی رخ داده است را در اختیار مردم قرار دهد و مکان مناسبی برای افرادی است که به تاریخ و بناهای تاریخی علاقمند هستند.
به طور کلی می توان گفت این ساختمان متشکل از بانک اطلاعاتی فرهنگی و پژوهشی استان، موزه خوزستان شناسی، موزه علم و فناوری می باشد که بازدید از آن قطعا لذت بخش خواهد بود.
به شما پیشنهاد می کنیم که اگر می خواهید بلیط قطار اهواز یا … را تهیه کنید و راهی سفر به این خطه زیبای جنوب کشور شوید حتما از دانشگاه سه گوش اهواز بازدید نمایید.
شرایط بازدید از دانشگاه سه گوش
دانشگاه سه گوش اهواز در حال حاضر همه روزه به صورت 24 ساعته پذیرای بازدید کنندگان گرامی می باشد و به دلیل آنکه بازدید از داخل آن به دلیل تعمیرات امکان پذیر نیست بازدید از آن رایگان است. تماشای این بنای تاریخی منحصر به فرد از نمای بیرونی نیز خالی از لطف نیست و می تواند برای علاقمندان به معماری ایرانی بسیار جذاب باشد.
آدرس و نحوه دسترسی
برای سفر به شهر اهواز می توانید بلیط وسیله نقلیه عمومی که برای سفر انتخاب نموده اید را از سایت مستر بلیط به صورت آنلاین خریداری نمایید و دیگر نگرانی بابت تهیه بلیط و اتلاف وقت نداشته باشید.
در شهر اهواز بناهای تاریخی فراوانی وجود دارد که در این میان دانشگاه سه گوش در شهر اهواز، خیابان موسی صدر و فلکه سه گوش واقع شده است. برای دسترسی به این بنای تاریخی می توان از خودرو شخصی، تاکسی های درون شهری و تاکسی اهواز و … استفاده نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید