گردشگری با مقاصد گوناگون انجام می شود و يكی از انواع آن، گردشگری دينی به شمار می رود كه بارزترين آن سفر زيارتی است. زيارت كهن ترين شكل گردشگری است و امروزه يكی از مهم ترين اقسام گردشگری محسوب می گردد. در گردشگری زيارتی احساسات و عواطف بسيار عميق تر، انگيزه های معنوی بالا و منافع اقتصادی زيادی به مردم محلی تعلق می گيرد. همچنين اين نوع گردشگری سازگار با محيط زيست است، در حالی كه اين موارد در ساير گردشگری ها كم رنگ تر است. زیارت پدیده ای مذهبی و انگیزه گردشگر مذهبی تعریف می شود که در آن، فرد یا گروه در سفر به محلی متعلق به فرقه ای خاص، به دنبال شفاعت از خدا و قدیسان آن مکان در مجموعه ای از شرایط است. جاذبه های مذهبی و معنوی گردشگری کشور ما بسیار گرانبها هستند. گروهی از این جاذبه های مذهبی، زیارتگاه ها و اماکن مقدس هستند که هرسال تعداد زیادی از جهانگردان را به سوی خود جذب می کنند. یکی از این مراکز، مقبره حیاتالغیب در استان لرستان و شهرستان پلدختر به شمار می رود. در این بخش از مجله مستر بلیط اطلاعاتی در مورد این جاذبه برای شما گردآوری کرده ایم که در اختیارتان قرار می دهیم.
معرفی مقبره حیاتالغیب
شهرستان پلدختر در جنوب استان لرستان واقع است و از شمال و مشرق به شهرستان خرم آباد، از جنوب به شهرستان اندیمشک و شهر آبدانان و از مغرب به شهرستان کوهدشت محدود می شود. این شهرستان یکی از قدیمی ترین شهرستان های استان لرستان به شمار می رود که در آن آثار تاریخی بسیاری نهفته است که شامل 39 محوطه و تپه باستانی، 5 زیارتگاه، 2 قلعه و 3 پل می شود. یکی از جاذبه های گردشگری این شهرستان مقبره حیاتالغیب محسوب می شود که در روستایی با همین نام و بر روی تپهای مشرف به روستای حیات الغیب قرار دارد. این مقبره به شخصی به نام حمد بن احمدرضی الدین متعلق است که از نوادگان امام موسی بن جعفر به شمار می رود و با نام حیات الغیب شناخته می شود. بنای این امامزاده مربوط به دوران قاجار می شود، به همین خاطر در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. در کنار این آرامگاه، بنای دیگری موسوم به گنبدد الیاس قرار دارد که محل دفن شهاب الدین الیاس لنبکی از حکم رانان لر کوچک است. این بنا که به آرامگاه متصل است از لحاظ معماری شباهتی به آن ندارد و بسیار متفاوت است.
معماری بنای مقبره
این بنا پلانی به شکل مستطیل دارد و معماری آن از یک ورودی (کفش کن) تشکیل شده است. این مقبره گنبدی دارد که از دیگر بخش های آن قدیمی تر و به سبک نار دو پوسته بر پایهای مدور کوتاه بر روی بنا واقع شده است. دیوار جنوبی این آرامگاه از گچبری ساده و محرابی به ابعاد ۲*۱ و به بلندی دو متر در حاشیه آن تشکیل شده است. ابعاد مقبره برابر با ۲۵ در ۶ متر و ۴/۵ در ۴/۵ متر است. در فضای خالی بالای این مقبره نقاشی هایی به نقش کبوتر و گچبری هایی دیده می شود. در ورودی مقبره حیات الغیب در قسمت شمالی و کفش کن آن ۵ پله بالاتر از کف مقبره تعبیه شده است. در قسمت جنوبی محراب، چهار دیوار آن تا پنج متر با گچ سفیده شده و بعد از آن، دیوار ها به هشت ضلع تقسیم گردیده اند، که تاق اول بر مبنای هشت ضلع است. گنبد مقبره حیات الغیب دارای تاقی دو جداره است که توسط دریچه ای می توان به فضای این دو جدار رفت، در سمت شرقی مقبره، پله هایی برای رفتن به پشت بام وجود دارد. مصالح به کار رفته در این مقبره از آجر است. به گفته اهالی این بنا یکبار به دستور محمود میرزای قاجار تعمیر شده و بر روی قطعه سنگ آن این چنین حک شده است: کل فعاله محمود بالله حب الحکم.
راه های دسترسی به مقبره
برای اینکه به این بنا بروید باید در ابتدا به شهر پلدختر سفر کنید و سپس از آنجا خود را به این مقبره برسانید. برای رفتن به این شهر نیز می توانید بلیط اتوبوس پلدختر را به صورت آنلاین تهیه کنید و خود را به این شهرستان برسانید. اگر هم با خودرو شخصی سفر می کنید باید بدانید که این بنا کنار رودخانه کشکان و جاده خرمآباد-پلدختر در ویسیان چگنی قرار دارد.
بازدید از مقبره حیاتالغیب
برای دیدار و زیارت از این مکان نیازی به پرداخت هزینه نیست و می توانید به رایگان از آن دیدن کنید. مستر بلیط پیشنهاد می کند در سفر به این منطقه حتما این مکان را در لیست خود قرار دهید زیرا با رفتن به این محل هم می توانید زیارت کنید و هم از اثری تاریخی دیدن کنید.
دیدگاهتان را بنویسید