در حال حاضر از مهمترین جاذبه های گردشگری که وجود دارند، آرامگاه ها به شمار می روند. در روزگار پیش از اسلام هیچ نوع نشانه مهمی از آثار آرامگاهی که مستقل بنا شده باشد، وجود ندارد، گور باشکوه کوروش در پاسارگاد استثنایی است. هنگامی که اسلام نیز به ایران آمد هیچ سنت آرامگاهی وجود نداشت تا الهام بخش میل مسلمانان برای احداث چنین بناهایی باشد. دو فرضیه برای سنت آرامگاه سازی در ایران که نشان دهنده نفوذ معماری خارجی محسوب می شود، نقش سازنده در سیر تحول و توسعه معماری مقبره ها شده است. یکی از این فرضیه ها نقش نفوذهایی را از سوی غرب مطرح می کند مثال تأثیر از آرامگاه های رومی فرضیه دیگر، تأثیرات اساسی آثاری از دشت های هموار واقع در شمال و شرق آسیای مرکزی را به میان می آورد. با این حساب که مردم ترک نژاد بیابان گرد اندیشه آرامگاه سازی را به سرزمین ایران آورده اند و نزدیکی جغرافیایی آنان با ناحیه ای که نخستین آرامگاه های اسلامی ایران یافت می شود، دلیلی قوی برای اثبات این اندیشه است؛ اصطلاحات متداول برای مقبره شامل روضه، گنبد، مشهد، مرقد، آستانه قبر است به استثنای واژه های معماری دیگری مانند مکان و بنا یا اصطلاحات ویژه ای چون قدمگاه یا امامزاده. یکی از آرامگاه های ایران، آرامگاه سیف الدوله ملایر به شمار می رود.
معرفی آرامگاه سیف الدوله ملایر
در این بخش از مجله مستر بلیط به سراغ یکی از جاذبه های شهرستان ملایر رفته ایم که با نام آرامگاه سیف الدوله ملایر شناخته می شود. شهرستان ملایر که در استان همدان قرار دارد، از بزرگترین شهرستان های این استان به شمار می رود. مرکز آن شهر ملایر محسوب می شود، در ۳۸۶ کیلومتری غرب پایتخت و در ۷۰ کیلومتری جنوب شرقی مرکز استان واقع شده است. در این شهر می توانید شاهد جاذبه های گردشگری متنوعی باشید که یکی از آنها این مقبره محسوب می شود. این مقبره در روی تپه ای معروف به تپه مناجات در منطقه پارک ملایر واقع شده است. در این مقبره علاوه بر قبر سیف الدوله، قبر امیرالمؤید نوه سیف الدوله و هشت قبر دیگر از اعضای خانواده وی در آن جای دارد؛ قبر سیف الدوله و امیرموید در کف مقبره و هشت تن دیگر بر روی دیوار قرار گرفته اند. لازم به ذکر است که این بنا در سال 1814 ه. ق. بنا نهاده شده است.
ساختار و معماری بنای آرامگاه
مقبره سیف الدوله در هر ضلع دارای یک ورودی بزرگ در مرکز ایوان با پوشش طاقی شکل است که طول ایوان 4 متر و عرض آن 1.5 متر می شود و دو ورودی کوچکتر به طول 1.5 متر که با اتاق های کوچک واقع در چهار گوشه گنبدخانه راه پیدا می کند فقط در ضلع جنوبی است که دارای یک ورودی بزرگ در مرکز ایوان و دو پنجره در طرفین آن و باعث وجه تمایز آن از دیگر اضلاع شده که طول اضلاع مقبره مربعی شکل هر کدام 15.45 سانتیمتر است. در داخل مقبره علاوه بر اتاق بزرگی در وسط که با پوشش گنبدی و در زیر گنبد با آجرکاری زیبا و نقوش هندسی رنگی تزیین شده است. دارای 5 اتاق کوچک مربع شکل به ضلع 5 متر با پوشش نیم گنبدی بنا شده است که هر کدام با دو ورودی به بیرون راه پیدا می کند و با دو ورودی نیز به داخل مقبره ارتباط پیدا می نماید، یعنی، دو اتاق ضلع شمالی هر کدام دارای 5 ورودی است و دو اتاق ضلع جنوبی هر کدام دارای سه ورودی و یک پنجره و در داخل مقبره تابلویی بزرگ که بر روی آن آیه ای از قرآن کریم با خطی بسیار زیبا نگاشته شده است، به چشم می خورد. در محوطه مقبره و در ضلع شمالی آن حوض بزرگ دایره ای شکلی که از سنگ و با ملاط ساروج ساخته و یک حوض تو شکل کوچکی در جنوب حوض دایره شکل واقع شده است، جلب نظر می نماید و احتمالاً در گذشته در محوطه اطراف حوض چمن کاری شده بوده است که راه هایی سنگ فرش مانند، برای قدم زدن در داخل محوطه چمن کاری شده ایجاد کرده اند. در داخل بنا می توانید شاهد عکس هایی از سیف الدوله در زمان های مختلفی باشید.
راه های دسترسی به آرامگاه سیف الدوله
برای اینکه بتوانید این بنا را از نزدیک ببنید باید راهی شهر ملایر شوید که اقدام اول شما می توانید خرید بلیط قطار ملایر به صورت آنلاین باشد. پس از رسیدن به این شهر باید به سمت بلوار پارک این شهر حرکت کنید تا به پارک سیفیه برسید که مقبره نیز درون آن قرار دارد.
بازدید از آرامگاه سیف الدوله ملایر
برای دیدار از این مقبره نیازی به پرداخت هزینه نیست و می توانید به راحتی و بدون پرداخت هزینه به آنجا بروید. مستر بلیط پیشنهاد می کند در صورت سفر به ملایر حتما دیدار از مقبره را در لیست برنامه های خود قرار دهید.
دیدگاهتان را بنویسید