مسجد دوازده امام (ع) دولت آباد

مسجد دوازده امام (ع) دولت آباد

شهر دولت آباد امروزی در شمال اصفهان و در فاصله حدود 15 کیلومتری از مرکز شهر اصفهان واقع است. این شهر براساس تقسیمات جغرافیایی کنونی، مرکز شهرستان برخوار و شهری مهم در شمال اصفهان محسوب می شود. دولت آباد کنونی در فاصله سه کیلومتری ویرانه های دولت آباد قدیم گسترش یافته است. به نظر می رسد یکی از مهم ترین عوامل شکل گیری دولت آباد قدیم احداث یکی از اقامتگاه های شاهی در مسیر اصفهان به فرح آباد ساری و مشهد مقدس بود که این امر سبب توسعه این منطقه و تبدیل آن به قریه یا روستایی کوچک شد؛ چنان که در برخی منابع مکتوب و متون تاریخی، از دولت آباد با نام «قریه دولت آباد» یاد شده است. اما در حال حاضر، دولت آباد شهری مهم در شمال اصفهان محسوب می شود. این شهر یکی زاز شهرهای قدیمی استان اصفهان به شمار می آید. زمانی دولت آباد نخستین منزل و اقامتگاه شاهی پس از خروج از دولت خانه صفوی و دروازه طوقچی بود. همین قدمت باعث شده است که آثاری در این شهر پیدا شود که قدمتی بالا داشته باشند. یکی از این آثار تاریخی مسجد دوازده امام (ع) دولت آباد نام دارد که در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد آن توضیحاتی را ارائه می دهیم.

معرفی مسجد دوازده امام (ع) دولت آباد

معرفی مسجد دوازده امام (ع) دولت آباد

مساجد يكی از عناصر مهم و تأثيرگذار در شهرهای اسلامی هستند و در طول تاريخ شكل گيری شهرهای اسلامی مساجد همواره به عنوان فضاهای عمومی مهم و مردمی دارای عملكردهای متعدد اجتماعی، اقتصادی، سياسی و كالبدی بوده و در زندگی مردم نقش محوری داشته اند. امروزه در بسیاری از شهرهای ایران می توانید، مساجدی را مشاهده کنید که از دوران های قدیم بر جای مانده اند. این مساجد علاوه بر اینکه کاربری گذشه خود را حفظ کرده اند به عنوان اثری تاریخی نیز شناخته می شوند. یکی از این مساجد که در شهر دولت آباد برخوار استان اصفهان قرار دارد با نام مسجد دوازده امام (ع) شناخته می شود. این مسجد از دوران صفویه، یعنی زمانی که اصفهان پایتخت ایران بود، باقی مانده است و در بافت قدیمی شهر قرار دارد. با توجه به گذشته و معماری بنا، در سال 1394 در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. در زیرزمین بنا، سردابی وجود دارد که در گذشته از آن برای نگهداری اجساد افرادی استفاده می کردند که وصیت کرده بودند در کربلا به خاک سپرده شوند. پس از گذشت ۱۰ الی ۱۵ سال استخوان های آن مرده را همراه با کاروان های زیارتی ای که به سمت کربلا و نجف مشرف می شده اند به نجف می بردند و در وادی السلام شهر نجف به خاک می سپردند. به همین دلیل در آن زمان این محل را «مرده سپردن» نام گذاری کرده بودند.

معماری مسجد دوازده امام (ع)

معماری مسجد دوازده امام (ع)

پلان به صورت مربعی شکل و در دو طبقه و بدون حیاط ساخته شده است، که طبقه پایین آن به عنوان سردابه مورد استفاده قرار می گرفت و طبقه همکف آن به عنوان مسجد جهت اقامه نماز استفاده می شود. البته در حال حاضر فضایی در پشت مسجد به عنوان حیاط در اختیار مسجد است. ارتفاع مسجد از سطح زمین حدوداً 2 متر می شود و محوطه داخلی آن با فضایی مربع شکل در زیر سقفی گنبدی شکل که دور تا دور آن را رواق هایی در دو طبقه احاطه کرده اند ساخته شده است و محراب جدیدالاحداث آن در ضلع جنوبی بنا قرار دارد. نمای بیرونی و سردر مسجد از آجر و داخل بنا با گچ بری سفید کاری شده که در سال های اخیر نیز آئینه کاری هایی به آن اضافه گردیده است. در مجاورت مسجد ۱۲ امام امامزاده سید محمد قرار دارد که ساختمان آن جدیدالاحداث و نماکاری شده است. فضای سبز زیبایی جلوی امامزاده و مسجد ۱۲ امام وجود دارد که ویژگی خاصی را به محدوده بافت پیرامون آثار داده است.

راه های دسترسی به مسجد دوازده امام (ع)

راه های دسترسی به مسجد دوازده امام (ع)

اگر قصد دارید زمانی به دیدن مسجد دوازده امام (ع) دولت آباد بروید باید خود را به شهر دولت آباد برسانید. این شهر در قسمت شمالی شهر اصفهان قرار دارد و فاصله آن از این شهر حدوداً 6 کیلومتر می شود. برای رفتن به شهر دولت آباد می توانید در ابتدا خرید بلیط اتوبوس مقصد را از مستر بلیط انجام دهید و پس از رسیدن به این شهر به سمت بافت قدیمی شهر بروید. اگر می خواهید از شهر اصفهان به دولت آبد بروید و از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده کنید باید خود را به ترمینالی در میدان شهدای شهر اصفهان برسانید و از آنجا با تاکسی ها و اتوبوس های عمومی به این شهر بروید.

بازدید از مسجد دوازده امام (ع) دولت آباد

برای دیدن مسجد دوازده امام (ع) دولت آباد نیازی نیست هزینه ای از این بابت پرداخت کنید و می توانید به صورت رایگان از آن دیدن کنید. بهتر است که در زمان اقامه نماز به این مسجد بروید تا اجازه ورود به سمجد را پیدا کنید و از تمام بخش های آن دیدن کنید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *