همواره از موزه ها به عنوان دروازه هایی به گذشته و حامل فرهنگ یاد می شود که در توسعه و گسترش آن قدرت نقش آفرینی بسیار بالایی دارند. یکی از این مکان ها، موزه شوش است که در شهر باستانی شوش و در استان زیبای خوزستان واقع شده است. این موزه سالانه پذیرای تعداد زیادی از بازدید کنندگانی است که تمایل دارند تاریخ را از دریچه فرهنگ مورد مشاهده قرار دهند. این گروه از افراد، گردشگران فرهنگی نام گرفته اند. موزه شوش مساحت 550 متر مربعی دارد و در میان باغی سرسبز و باصفا به وسعت تقریبی 14600 متر مربع احداث شده است. این بنا در مسیر قلعه باستانی شوش و درست مقابل آرامگاه دانیال نبی قرار دارد. موزه شوش از جمله مهمترین موزه های اشیای ایران باستان به شمار می آید که آثار فوق العاده ارزشمندی را از دوره های مختلف تاریخی در خود جای داده است. در این مکان، آثار تاریخی نفیسی از تمدن شش هزار ساله شوش برای عموم به نمایش گذاشته شده است که می توان به مواردی مانند سرستون های گاو، مجسمه خدایان، مجسمه های کشف شده در مسجد سلیمان و آپادانای شوش و همچنین مجسمه نوازندگان و اشیای پر اهمیت بسیار دیگری اشاره کرد. شاید دانستن این موضوع نیز خالی از لطف نباشد که باستان شناسان با توجه به آثار موجود، شوش را به عنوان مهد موسیقی معرفی کرده اند. اگر قصد دارید به شهر باستانی شوش سفر کنید و مایل هستید به این موزه فوق العاده دیدنی و جذاب نیز سری بزنید، به شما توصیه می کنیم در ادامه این مقاله با مجله مستر بلیط همراه باشید تا به اطلاعات بیشتری در این باره دست پیدا کنید.
تاریخچه موزه شوش
با استناد به گزارش های پایگاه میراث جهانی شوش، احداث این موزه به درخواست استاندار وقت خوزستان در سال 1341 هجری خورشیدی صورت گرفته است و مسئولیت پروژه بر عهده رومن گریشمن، باستان شناس سرشناس فرانسوی گذاشته شد. بنابرین در همان سال، بنای این موزه با همکاری هیات باستان شناسی فرانسوی و استانداری خوزستان، در میان قلعه فرانسوی ها و تپه باستانی آکروپل آغاز شد. شایان ذکر است که آجرهای به کار رفته در ساختمان موزه، از حفاری های اکتشافی در آکروپل و محوطه چغازنبیل به دست آمده بودند. زیباسازی فضای باغ نیز با کمک باغداران خوش قلب دزفولی انجام گرفت که حدود 3000 اصله درخت لیمو و انواع مرکبات را به سازندگان اهدا کردند. سرانجام احداث این موزه با زیر بنای 550 متر مربع و وجود دو سالن در سال 1345 خورشیدی به اتمام رسید که معماری و ساخت آن، بر عهده محسن فروغی معمار توانای ایرانی بود. ناگفته نماند که هدف از تاسیس موزه شوش، به نمایش گذاشتن آثار کهن کشف شده در مدت 160 سال کاوش های باستان شناسان در این منطقه بوده است. متاسفانه در طول هشت سال جنگ تحمیلی عراق بر علیه ایران، موزه تعطیل شد. با این حال، از سال 1377 تعمیرات کلی و بازسازی بر روی آن انجام گرفت و با اضافه شدن دو سالن دیگر، بالاخره موزه شوش در سال 1385 دوباره فعالیت خود را از سر گرفت. هم اکنون این موزه با دارا بودن اشیای بسیار متنوعی از هزاره پنجم پیش از میلاد مسیح تا عصر قاجار در شش سالن، برای بازدید علاقه مندان آماده است.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
موزه شوش با داشتن چهار سالن، توالی تاریخی هیجان انگیزی از آغاز نگارش خط تا دوران هتمتی ها، ایلامیان، هخامنشیان، اشکانیان و اسلام را به نمایش می گذارد. تعدادی از آثار متعلق به دوره اسلامی، مانند سرستون سنگی، سنگ نوسته ای به خط کوفی، سنگ قبری به شکل یک شیر، سنگی دارای نقش مایه های برجسته گیاهی در حیاط این موزه و اشیایی همچون تنگ های لعابی، پیه سوزها و کاسه ها که از قرن های 3 تا 6 هجری قمری به دست آمده اند؛ در محفظه های شیشه ای در معرض دید بازدید کنندگان قرار داده شده است. شاید برایتان جالب باشد که چیدمان اولیه ویترین های این موزه، با مادمازل آنیه از کارمندان موزه لوور پاریس و اعضای هیئت باستان شناسی فرانسه بوده است. در ادامه با مستر بلیط همراه باشید تا به معرفی بخش های مختلف این موزه بپردازیم.
سالن اول: آغاز نگارش و دوره ایلامیان
در این سالن گنجینه های ارزشمندی از دو دوره مختلف اختراع خط و حکومت ایلامیان به چشم می خورد که می توان به موارد ذیل اشاره کرد: سردیس گلی یک زن، قایق سفالی شوش، سر دوک های نخ ریسی سفالی، کوزه سفالی با لوله آبریز و درپوش گلی، سنگ وزنه اردک، گلوله های شمارشی، چراغ پیه سوز و لوح های گلی با خطوط باستانی.
سالن دوم: امپراتوری هخامنشی
این سالن به نمایش آثاری از دوران پرشکوه هخامنشی اختصاص یافته است که اکثر آنها در شهر باستانی شوش کشف شده اند و به جرئت می توان گفت که جذاب ترین آثار موزه شوش، در بخش قرار گرفته اند. به عنوان مثال: آجر لعابی با نقش گل نیلوفر، پایه ستون سنگی، گلوله های سنگی منجنیق، ناودان های سفالی، شاخ گاو از جنس ماسه سنگ و کاشی های لعابی رنگی سربازان و گاو بالدار.
سالن سوم: پادشاهی اشکانیان
در اینجا آثاری متعلق به دوره اشکانی به چشم می خورد که بخشی از آنها در حفاری های اکتشافی منطقه شوش یافت شده اند. مانند: مجسمه هرکول، سرستون اشکانی، گردن آویزهای سنگی، نیم تنه سفالی یک زن با تاثیر از سبک یونانی، سرستون دو جانور پشت به هم و مجسمه بدون سر یک زن.
سالن چهارم: آثاری از دوره های هخامنشی و اشکانی
سالن شماره چهار در سمت راست بخش ورودی واقع شده و در آن می توانید با تماشای ترکیبی از آثار برگزیده دوره های هخامنشی و اشکانی به چشمانتان کمی نوازش هدیه کنید. برخی از این آثار عبارت اند از: سرستون عظیم گاو متعلق به کاخ آپادانا، پایه ستون زنگوله ای با سنگ نوشته ای به خط میخی، آتشدان و بخشی به جا مانده از یک ستون. اگر می خواهید سفری امن و کم هزینه را تجربه کنید، تهیه اینترنتی بلیط قطار شوش را به شما پیشنهاد می دهیم تا در زمان خود نیز صرفه جویی کرده باشید.
شرایط بازدید از موزه شوش
موزه جذاب شوش همه روزه به جز تعطیلات رسمی، از ساعت هشت صبح تا هفت شب پذیرای علاقه مندان به فرهنگ و تاریخ ایران زمین است و شما می توانید با تهیه بلیت از موزه و قلعه شوش که در یک مجموعه قرار گرفته اند، بازدید به عمل آورید.
آدرس: ایران، استان خوزستان، شهر شوش، بلوار امام خمینی، موزه باستان شناسی شوش.
دیدگاهتان را بنویسید