شهرستان شوشتر در استان خوزستان و جنوب غربی ایران واقع شده است. این شهر تاریخی قدمتی دیرینه دارد و بناهای تاریخی و جاذبه های گردشگری متعددی را در دل خود جای داده است. به همین دلیل سالانه گردشگران بسیاری به شوشتر سفر می کنند. از مهم ترین بناهای تاریخی شوشتر می توان به خانه مرعشی اشاره نمود که معماری فوق العاده آن نظر هر بیننده ای را به خود جلب می کند. اگر می خواهید با خانه مرعشی بیشتر آشنا شوید تا پایان با مجله مستر بلیط همراه باشید.

تاریخچه خانه مرعشی شوش

خانه مرعشی از ارزشمند ترین بناهای تاریخی شوش است که قدمت آن به دوران قاجاریه و پهلوی باز می گردد. این بنا در میان آبشارها و آسیاب های زیبا شوشتر قرار گرفته است. این عمارت متعلق به شخصی به نام سید محمد حسن مرعشی است. خانه مرعشی در ابتدای ساخت فاقد حیاط بود و حیاط و تعدادی از اتاق ها در دوره پهلوی به این بنا افزوده شدند. این موضوع باعث شده است که خانه مرعشی دارای دو سبک معماری قاجاری و پهلوی باشد. معماران این بنا در دوره قاجاریه و پهلوی به ترتیب دو معمار برجسته و مشهور به نام های حاج محمد تقی معمار و استاد محمد علی هدایت بودند. ویژگی های منحصر به فرد و سبک معماری خاص این بنا و همچنین چشم انداز زیبایی که به سازه های آبی شوشتر دارد موجب شده خانه مرعشی در سال 1348 به فهرست آثار ملی ایران افزوده شود. این خانه امروزه به دفتر پایگاه میراث جهانی سازه های آبی تبدیل شده است.

تاریخچه خانه مرعشی شوش

نقشه و معرفی بخش های مختلف

خانه مرعشی بر روی صخره ای بلند و عمودی در کنار رودخانه مشرف به سازه های آبی شوش قرار گرفته، از این رو دارای چشم اندازی فوق العاده زیبا به آبشارها و آسیاب ها است. ترکیب معماری قاجاری و پهلوی به کار رفته در این بنا موجب شده است که از آن به عنوان یک شاهکار معماری ایرانی یاد کنند. خانه مرعشی دارای ساختمانی سه طبقه است که دوطبقه آن به صورت زیر زمین هستند و طبقه سوم بنا همکف است. ساخت اولین طبقه که همان زیر زمین است و دمایی ثابت در تمامی روزهای سال دارد در دوره قاجاریه انجام شده است. سبک معماری و نقوش به کار رفته در این طبقه که برگرفته از معماری قاجاریه است نظر هر بیننده ای را به خود جلب می کند. از تزئینات این بنا می توان به آجرکاری های خاص آن که خوون چینی نام دارد اشاره نمود که موجب شده بنا شکوه و عظمت خاصی داشته باشد. محله ای که این بنا در آن واقع شده شیشه گران نام دارد و مردم این منطقه در گذشته به این حرفه مشغول بودند به طوری که شیشه های آبی رنگی نیز از زیر زمین خانه مرعشی کشف شده است.

اگر از زیر زمین بنا بازدید کنید در همان ابتدای ورودی شادروان هایی را مشاهده می کنید که جای انگشتان سازنده بنا بر روی آن به جای مانده است. جالب است که بدانید در طی سال های گذشته زیر زمین دیگری در زیر این بنا کشف شده که ساختار آن نشان می دهد مربوط به دوره صفویه است. خانه ای که در زمان صفوی در این مکان وجود داشته سال ها پیش از ساختن خانه مرعشی کاملا از بین رفته است زیرا هیچگونه آثاری از آن وجود ندارد. علاوه بر زیر زمین ها و طبقه همکف خانه مرعشی دارای دو حیاط در ضلع شمالی و ضلع جنوبی عمارت است، که حیاط شمالی چشم اندازی بی نظیر به مجموعه باستانی شوشتر و آب های خروشان آن دارد. برای وارد شدن به حیاط جنوبی عمارت باید از درب چوبی بزرگی عبور نمود. در این حیاط کوچک چندین باغچه با نخل های زیبا وجود دارد که نمایی خاص به آن بخشیده است. از دیگر بخش های این بنا می توان به شوادان، شبستان، ساباط، خوون چینی، خواجه نشین، حیاط اندرونی و بیرونی اشاره نمود.

شرایط بازدید از خانه مرعشی شوش

شرایط بازدید از خانه مرعشی شوش

بازدید از خانه مرعشی در تمامی روزهای سال از ساعت 9 صبح الی 18 عصر امکان پذیر است و گردشگران می توانند با تهیه بلیط به بازدید از این اثر تاریخی ارزشمند بروند. برای بازدید از این بنا به زمانی حدود 1 الی 2 ساعت نیاز دارید و با توجه به شرایط آب و هوایی خوزستان بهترین زمان برای بازدید از خانه مرعشی فصل بهار است. از این رو به شما پیشنهاد می کنیم که در این فصل با تهیه بلیط اتوبوس شوش حتما به این منطقه سفر کنید و زیبایی های خیره کننده مجموعه را از نزدیک مشاهده نمایید.

آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف

خانه مرعشی در خوزستان، شوشتر واقع شده است و با استفاده از تاکسی های درون شهری به راحتی می توان به بازدید از آن رفت. همچنین گردشگران می توانند از خودروهای شخصی و خودروهای اینترنتی مستر بلیط نیز استفاده نمایند و به این مجموعه دسترسی داشته باشند.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *