ابرکوه یکی از شهرهای تاریخی استان یزد محسوب می شود، که از قدمتی بالایی برخوردار است. این شهرستان در سمت غربی استان یزد قرار دارد و در گذشته با نام ابرقوه شهرت داشته است. ابرقو در دوران مغول آباد بود و جاده ادوی که هندوستان را به اروپای آن روز از راه ایران مربوط میساخت از ای شهر می گذشت و چون کم کم دریا نوردی شیوع پیدا کرد و کشتی رانی به کار آمد و جاده ادویه از کار افتاد و ابرقو نیز از رونق افتاد. شهرستان ابرکوه یکی از قطب های کشاورزی استان یزد محسوب می شود. این شهرستان بعد از شهرستان خاتم دومین شهرستان استان از نظر وسعت اراضی کشاورزی است. شهرستان ابرکوه، نزدیک ترین نقطه شهری به مرکز جغرافیایی ایران، در غرب استان یزد با 1550 متر ارتفاع از سطح دریای آزاد واقع شده است. شهرستان ابرکوه از شمال به شهرستان تفت، از شمال غرب به استان اصفهان، از شرق به شهرستان مهریز و از جنوب غرب به استان فارس می رسد. شهرستان ابرکوه در منقطه ای دشتی و در مسیر جاده یزد – شیراز واقع شده است و از دو طرف توسط ارتفاعات کوه سفید و قنبره در جنوب شرق و کوه اعلا در شمال غرب محصور شده و دارای آب و هوای گرم و خشک نیمه کویری است. یکی از آثار تاریخی این شهرستان یخچال آقازاده نام دارد.
معرفی یخچال آقازاده
اگر مایلید در مورد این اثر تاریخی بیشتر بدانید می توانید ادامه این مطلب از مجله مستر بلیط را دنبال کنید. «یخ چال» سازه ای بود كه از قرن ها پيش در فلات ايران به ویژه مناطق گرم و خشک به منظور تهيه يخ در روزهای سرد زمستان و نگهداری آن براي روزهای گرم و طاقت فرسای تابستان مورد توجه بوده است. در بسياری از شهرها و روستا های فلات بلند ايران به ويژه پيرامون دشت كوير و لوت یخچال ساخته می شد تا مردم از یخ آن ها در تابستان استفاده كنند. کارگاه های یخ سازی سنتی بخـشی از بناها و خدمات عمومی رايج در اين مناطق بودند. یکی از این یخچال ها، یخچال خشتی ابرکوه است که در شهرستان ابرکوه واقع شده است. این یخچال در دوران قاجار بنا شده و در سال 1381 در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
معماری یخچال آقازاده
فرایند ساخت یخچال مراحل گوناگونی را شامل می شده، در ابتدا معمار به ساخت گنبد و مخزن سپس دیوار سایه انداز می پرداخته است. برای ساخت یخچال ابتدا محل مناسبی را انتخاب می کردند. این محل باید این شرایط را دارا بود: 1) نزدیک بودن به آب، 2) فاصله داشتن تا سکونتگاه ها، 3) قرار داشتن در یک فضای باز و دور بودن از سایر ابنیه، 4) استقرار بر روی خاک مستحکم و بکر، 5) ژرفای زیاد آب های زیرزمینی، 6) دور بودن از قبرستان. ساختمان یخچال ها از پیچیدگی خاصی برخوردار نیست. اجزای اصلی یخچال شامل دیوار سایه انداز اصلی، دیوار سایه انداز فرعی، حوضچه های تولید یخ، ساختمان مخزن یخچال، انبار، اتاق یخچالبان و ورودی می شود؛ اما همه این اجزا در همه یخچال ها وجود ندارند و یا مانند هم نیستند. به طورکلی اجزای اصلی، دیوار سایه انداز، حوضچه های تولید یخ و مخزن یخ است. یخچال آقازاده نیز دارای این بخش ها است و از عناصری مانند حوضبند، مخزن یخ، دیوارهای سایهانداز و گنبد بزرگ روی مخزن تشکیل شده است. ارتفاع گنبد این بنا به 22 متر می رسد و به صورت پلکانی ساخته شده است، عمق این بنا نیز حدوداً 12 متر می شود و سطح کف درونی ساختمان، گودتر از سطح زمینهای برونی ساخته شدهاست. در ساخت این بنا از مصالحی همچون سنگ، ملات، ماسه و آهک و خشت و گل، که بخش عمده آن را شامل می شوند، استفاده شده است. همچنین پلان این بنا به صورت گرد و مدور طراحی شده است. خچال ابرکوه دارای دو ورودی است که یخچال دار در فصل زمستان از بخش شمالی و در تابستان از بخش جنوبی وارد یخچال میشده و یخ را تحویل مشتری میداده است.
برای سفر به ابرکوه می توانید از اتوبوس استفاده کنید و بلیط اتوبوس ابرکوه را نیز از مستر بلیط به صورت آنلاین خریداری کنید و از مزایای آن بهره مند شوید.
راه های دسترسی به یخچال
برای دسترسی به این بنای تاریخی بایید به شهر ابرکوه در استان یزد سفر کنید و از آنجایی که بنا در داخل شهر قرار دارد می توانید بی دردسر خود را به آن برسانید. کلیه وسایل حمل و نقل عمومی موجود در این شهر شما را به این مکان می برند.
بازدید از یخچال آقازاده
برای دیدار از این بنای تاریخی باید هزینه ای اندک بپردازید، که این هزینه برای گردشگران داخلی و خارجی متفاوت است. زمانی که برای بازدید از این اثر تاریخی نیاز دارید حدودا یک ساعت می شود. پس از دیدن بنا می توانید سری به دیگر آثار تاریخی این شهر بزنید و یا در خیابان های شهر به گردش بپردازید و از آنها دیدن کنید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید