ایران از جمله کشورهایی که محسوب می شود که دارای استان ها و شهرستان های به غایت قدیمی و با تاریخی بلند است. یکی از استان های قدیمی ایران که در آن شهرهایی هزار ساله نیز وجود دارد، استان مرکزی است. این استان که همانطور که از نامش پیداست در مرکز ایران قرار دارد شهرستانی به نام تفرش دارد که جزء یکی از قدیمی ترین شهرستان های ایران محسوب می شود. در دوره ساسانیان از تفرش نامی در نوشته های مشهور آن زمان دیده نمی شود، ولی نام طبرش که در آثار مورخین عرب برده شده کلمه ای فارسی است و حدس قریب به یقین می رود که در دوره ساسانیان این محل را تپرش می نامیدند که معرب آن طبرش و بعد ها تفرش شده است. در کتاب تاریخ قم، که حسن بن محمد بن حسن قمی در سال 378 هجری قمری نوشته و بعد ها به دست حسن بن علی بن حسن ابن عبدالملک قمی به فارسی در سال 865 هجری ترجمه شده است، جندین بار نام طبرش دیده می شود و آن را به طبرش بن طهمورث نسبت داده اند. یکی از آثار تاریخی این شهر که از زمان های دور بر جای مانده است، چهارطاقی بهاران نام دارد.
معرفی چهارطاقی بهاران
چهار طاقی بهاران که حدس زده می شود در دوران ساسانیان بنا شده باشد در شهرستان تفرش و روستای بهاران قرار دارد. این بنا مربوط به دوره قبل از اسلام می شود و کاربرد نجومی داشته و هنوز سالم است و اهالی روستا از سایه هایی که ستون های بنا ایجاد می کرد به موقعیت سال و زمان پی می بردند. در کنار چهارطاقی قبرستان قدیمی روستا که مربوط به دوره زرتشتیان و هنوز تعدادی از قبور کهن آن سالم است، نیز توجه ها را به خود جلب می کند، همچنین در کنار این بنا قلعه چهار برج روستا واقع شده است. این اثر در تاریخ ۲۶ اسفند ۱۳۸۶ با شماره ثبت ۲۲۱۰۰ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. اگر مشتاقید درباره روستای بهاران و چهارطاقی آن بیشتر بدانید ادامه این مطلب از مجله مستر بلیط را از دست ندهید.
درباره روستای بهاران
روستای بهاران یکی از روستاهای قدیمی این شهرستان به شمار می رود که قدمت آن به دوران قبل از اسلام بر می گردد و همین چهارطاقی یکی از نشانه های این پیشینه محسوب می شود و در آن دوران دین مردم زرتشتی بوده است و از بقایای آتشکده زرتشتیان میتوان این مهم را دریافت. این روستا که در ابتدا گبران و سپس گبوران و کبوران نام داشت و پس از انقلاب نیز به دلیل جغرافیای خاص و آب و هوای مطلوب نام بهاران را به خود گرفت. در این روستا علاوه بر چهارطاقی، قلعه ای قدیمی وجود دارد، که قلعه ای دفاعی چهار برجی است که هر برج آن مربوط به یکی از طایفه های برجی، مهری، گل محمدی و شاه علی بود و بخشی از آن هنوز سالم است. از دیگر جاذبه های گردشگری که در این روستا وجود دارد می توان به باغات، قلعه محیالدین، قنوات روستا، امامزاده حمزه(ع)، آب انبار، تکیه کبوران و خانههای قدیمی روستا اشاره کرد. چهارطاقی بهاران شاخص ترین جاذبه گردشگری آن به شمار می رود که به نوعی تقویم خورشیدی روستا نیز به محسوب می شود.
ساختار چهارطاقی بهاران
اکثر چهارطاقی ها در از طراحی و معماری همانندی تبعیت می کنند و نقشه های آنها به هم شباهت دارند به صورتی که چهارطاقی بنایی با قاعدة مربع شکل است و متشکل از چهار طاق که گنبدي بر آنها قرار دارد. این سازه بر روی تپه ای در ارتفاعات روستا قرار دارد و مانند دیگر چهار طاقی ها، دارای پلانی مربع شکل با ابعاد 5.25 در 5.25 متر است که سقف آن به وسیله چهار ستون نگه داشته می شود و ارتفاعشان برابر با 3.5 متر است. سقف بنا به صورت گنبدی شکل است که در قسمت مرکزی آن سوراخی وجود دارد. در بدنه این بنا از مصالحی مانند لاشه سنگ، آهک، گچ و ساروج استفاده شده است.
برای سفر به تفرش گزینه های متعددی وجود دارد که یکی از آنها استفاده از اتوبوس است که خرید بلیط اتوبوس هم می توانید از مستر بلیط به صورت آنلاین انجام دهید.
راه های دسترسی به چهارطاقی
بنای چهار طاقی در شهرستان تفرش و روستای بهاران قرار دارد، فاصله روستا از مرکز شهرستان، تفرش، حدوداً 6 کیلومتر می سود. برای اینکه به این روستا بروید می توانید در ابتدا به شهر تفرش بروید سپس با استفاده از خودرو هایی، که این شهر را به مقصد بهاران ترک می کنند، خود را به آنجا برسانید. اگر هم تمایل دارید می توانید با خودرو شخصی خود را به این شهر برسانید.
بازدید از چهارطاقی بهاران
بازدید از چهارطاقی بهاران رایگان است و نیازی نیست بابت آن هزینه ای پرداخت کنید و زمانی که برای دیدن آن احتیاج دارید حدود یک ساعت می شود. از آنجایی که این بنا در روستایی با قدمت بالا قرار دارد در حین دیدن این سازه می تواند از دیگر آثار تاریخی آن نیز دیدن کنید. این روستا از آب و هوایی ملایم و مطبوع برخوردار است بنابراین می توانید در تابستان و بهار این سفر را انجام دهید.
دیدگاهتان را بنویسید