یخچال مهدی‌آباد

یخچال مهدی‌آباد

زرندیه یکی از شهرستان های استان مرکزی است که مرکز آن شهر مامونیه نام دارد. شهر مأمونیه به لحاظ موقعیت بین 35 درجه و 17 دقیقه تا 35 درجه و 20 دقیقه عرض شمالی و 50 درجه و 28 دقیقه طول شرقی واقع شده است. این شهر در شهرستان زرندیه استان مرکزي قرار دارد و به لحاظ موقعیت ارتبـاطی در 39 کیلومتري شمال ساوه و 90 کیلومتري جنوب تهران واقع گردیده است. شهر مأمونیه به لحاظ طبیعی در دشتی نسبتاً صاف و هموار قرار گرفته و ارتفاع آن از سطح دریا در حدود 1270 متر است. شهر مأمونیه علی رغم کوچکی و کم جمعیتی در زمـره شهرهاي متوسط استان مرکزي و تعداد جمعیت آن تنها از جمعیت 8 شهر استان (اراك، ساوه، خمین، دلیجان، کرهرود، تفرش، شازند و محلات) کمتر و از 19 شهر دیگر آن بیشتر است. این شهر را می توان یکی از شهرهای تاریخی این استان برشمرد و در مورد وجه تسمیه و پیشینه این شهرستان این گونه نقل می شود که زرندیه در لغت به معنای زر خرد و ریز است و از آنجا که مسیر دوم اکباتان (همدان امروزی) به نام راگا (ری) از زرند می‌گذشت، که حدود هفتصد سال سابقه تاریخی دارد، و محل دریافت عوارض پول و طلا بود به این مکان زرندیه می گویند. یکی از آثار تاریخی قدیمی موجود در این شهرستان یخچال مهدی‌آباد است.

معرفی یخچال مهدی‌آباد

معرفی یخچال مهدی‌آباد

در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد این اثر تاریخی اطلاعاتی را گردآوری کرده ایم که جهت آشنایی بیشتر شما با این اثر تاریخی در اختیارتان قرار می دهیم. یخچال سازه ای بود که از قـرن ها پـيش در فلات ایران به ویژه در مناطق گرم و خشک به منظور تهية يخ در روزهاي سرد زمستان و نگهداري آن براي روزهاي گرم و طاقت فرساي تابستان مورد توجه بوده است. یخپال در لغت به چاله ای گفته می شود که در آن یخ نگهداری می شود. یخچال مهدی‌آباد یکی از آثار تاریخی مربوط به دوران قاجار در شهرستان زرندیه است که در اتوبان تهران – ساوه قرار دارد. این بنا در 4 کیلومتری جنوب شهر مامونیه و در حاشيه جنوبي حريم زمين‌ هاي روستاي خورشيدآباد قرار گرفته است. اين بنا در اواخر قاجار توسط يكي از صاحب ‌منصبان محلي زرند ساخته شده است، ولي اسمي از آن شخص در اين يخچال و محل وجود ندارد. این اثر در تاریخ ۸ مرداد ۱۳۸۱ با شماره ثبت ۵۹۷۵ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

معماری یخچال مهدی‌آباد

طرح و معماری یخچال ها در همه جا به یک شکل است و از بخش های شبیه به هم تشکیل می شود. یخچال ها از دو بخش تشکیل می شوند که شامل کارگاه یخ سازی و یخدان می شود. کارگاه یخ سازی محوطه سربازي بود كه براي یخ چائون از آن استفاده می کردند و مخزن هم بخشی بود که یخ های آماده شده را در آن نگهداری می کردند. یخچال مهدی‌آباد از دو بخش اصلي تشکیل می شود: بخش اول شامل بر ورودي و مخزن آن می شود، كه حدود 2 متر نسبت به سطح بيروني عمق دارد. قسمت اعظم مصالح مخزن از آجر و ساروج و به صورت ايزوله «پوشش» داده شده است. با توجه به بزرگی مخزن می توان آن را یکی از حجیم ترین یخچال های ایران دانست. بخش دوم که گنبد مخزن است، از حاشيه آن دور مي‌زند و هرچه اين حفاظ بالاتر مي‌ رود، از قطر آن نسبت به قسمت های پايين کم مي‌شود؛ به نحوي كه در ارتفاع حدودا نه متری دهانه مخروطي ‌شكل، گنبد بسته مي‌شود. سطح داخلي اين گنبد مخروطي ‌شكل از داخل بسيار منظم و مرتب است، اما از بيرون، آن را به صورت 16 پاگرد ساخته اند، به طوری که می توان به کمک آنها از این گنبد بالا رفت. از خصوصيات ديگر اين گنبد وجود روزنه‌ اي در قله آن است که براي تهويه هواي دروني يخچال استفاده می شد.

راه های دسترسی به یخچال

راه های دسترسی به یخچال

یخچال مهدی‌آباد در 4 کیلومتری جنوب شهر مامونیه و در نزدیکی روستایی به نام خورشید آباد قرار دارد، که رفتن به این مکان با استفاده از خودرو شخصی آسان تر و سریع تر انجام می پذیرد. برای سفر به مامونیه می توانید با خرید بلیط اتوبوس از مستر بلیط اقدام کنید.

بازدید از یخچال مهدی‌آباد

اگر قصد بازدید از یخچال مهدی‌آباد را دارید باید بدانید که احتیاجی به پرداخت هزینه نیست و می توانید به صورت رایگان از آن دیدن کنید و در زمانی حدود یک ساعت می توانید این کار را انجام دهید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *