شهرستان تفت که در استان یزد قرار دارد یکی از شهرستان های تاریخی این استان قدیمی به شما می آید. مرکز این شهرستان، شهر تفت نامیده می شود و در جنوب غربی استان واقع شده است. شهرستان تفت از شمال به شهرستان صدوق، از شمال شرقی به یزد، از مشرق به مهریز، از جنوب به شهرستان خاتم و از مغرب به شهرستان ابرکوه محدود می شود و مشتمل بر دو بخش مرکزی و نیر، ده دهستان و دو شهر تفت و نیر است. این شهرستان از چندین کوه تشکیل می شود و همین موضوع باعث شده است، دمای هوا در آن از دیگر بخش های استان کمتر باشد و بارش باران در آن زیاد تر است. این منطقه که از مناطق قدیمی استان به شمار می آید آثار تاریخی و باستانی زیادی را در خود جای داده است که از میان آن ها می توانیم سنگنبشته ها و نقاشی های منسوب به حدود دوازده هزار سال پیش در کوه اِرنان، مسجد جامع بید اخوید، مسجد جامع نیر، مساجد قدیمی شاه یحیی، شیخ علی بنیمان، توران پشت، مسجد حمام بالا، بقعه های شیخ جنید، چهل دختران، سید گلسرخ، پیرمراد توران پشت، خانقاه شاه خلیل ثانی، مجموعه تاریخی شاه‌ولی،  حمام باغ گلابدان، حمام شوده، حمام دربند میرزا، عمارت و باغ نمیر صدری و بسیاری دیگر را نام برد.

معرفی عمارت و باغ نمیر صدری

معرفی عمارت و باغ نمیر صدری

در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد یکی از آثار تاریخی شهر تفت یعنی عمارت و باغ نمیر صدری اطلاعاتی را برای شما گردآوری کرده ایم، پس ادامه این مطلب را از دست ندهید. عمارت و باغ نمیر صدری مربوط به اواخر دوره زند است که در شهرستان تفت و استان یزد قرار دارد. باغ های ایرانی از قدیمی ترین و با ارزش ترین باغ های جهان به شمار می روند و عمارت و باغ نمیر صدری نمونه ای از باغ های ایرانی است که بیشتر المان های باغ های ایرانی را در آن جای دارد. یکی از خصوصیات باغ های ایرانی این است که همیشه همراه با بنایی موسوم به عمارت، با طرح های گوناگون عجین بوده است. ایرانیان بسیار پیش تر از سایر اقوام و ملل پی بردند که باغ سازی اساس کشاورزی است و نیکوترین شیوه های باغ سازی را هم از زمان های دیرین به دست آورده بودند. زمانی این باغ محل سکونت یکی از زرتشتیان به نام و شکسته بند ‌های معروف یزد به نام «ارباب نمیر تفتی» بوده است. پس از سکونت نمیر تفتی، مکانی برای انبار کردن محصول باغ ساخته شد همینطور عمارت مورد بازسازی قرار گرفت و پیام زرتشتیان (گفتار نیک، پندار نیک و کردار نیک) بر بالای خانه نقش زده شد، دلیل نام گذاری این باغ به نمیر نیز همین موضوع است. بنابر ارزش تاریخی و معماری که این باغ دارد؛ در تاریخ ۵ آذر ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۲۸۹۸ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

معماری باغ و عمارت

معماری عمارت و باغ نمیر صدری

یکی از ویژگی های باغ های ایرانی وجود المان مختلف از جمله عمارت و چشمه در آن ها است. در باغ های ایرانی اصلی ترین دلیل شکل گیری باغ، آب و پس از آن درختان هستند. باغ های ایرانی به صورتی ساخته می شدند که تمامی جوانب اصلی بنا به صورت قرینه باشند و سراسر محوطه به قطعات مستطیلی تقسیم می شد که از میان آن ها جوی های کوچکی عبور می کرد. در عمارت و باغ نمیر صدری می توانید تمامی این بخش ها را مشاهده کنید. ورودی بنا در قسمت شمال شرقی باغ قرار دارد و  برای وارد شدن به آن باید از این قسمت استفاده کنید، در هنگام ورود هشتی زیبایی با سقفی گنبدی شکل وجود دارد. پلان این باغ به صورت مستطیل شکل و ابعاد آن حدوداً برابر با 190 در 56 متر است و مساحتی برابر با  ۱۳ هزار متر مربع دارد. این باغ به چهار بخش تقسیم می شود که در قسمت شمال شرقی و جنوب غربی آن دو ساختمان قرار دارد. یکی از ساختمان ها که دارای بادگیری زیبا است به عنوان ساختمان تابستانی مورد استفاده بود. بادگیر موجود بر روی این ساختمان را بلند ترین بادگیر تفت می دانند که به صورت دو طبقه ساخته شده است.

ارتفاع ساختمان اصلی باغ با احتساب بادگیر 5/22 متر می شود و از جمله ویژگی های جالب آن داشتن یک سالن با دهانه 5/12متری است. اتاق‌ های خانه با ارسی‌ (پنجره‌ های قدی و شیشه‌ های رنگی) پوشش داده شده اند. پنجره‌ های ارسی چند رنگ، ضد حشره هستند زیرا رنگ زیاد آن ها باعث گیج شدن آنها می شود. حوض زیبایی با مساحت 500 متر مربع در وسط باغ وجود دارد که از سه طرف به وسیله درختانی بلند احاطه شده است. از ویژگی های این حوض می توان به تامین شدن آب آن توسط آب کوهی اشاره کرد که بدون هیچ پمپی جریان دارد و درختان باغ را نیز آبیاری می کند. از درختانی که در این باغ وجود دارد می توان به درختان انار، زردآلو و شفتالو و … اشاره کرد. زمانی این باغ دارای یک آسیاب نیز بوده است که به وسیله همین جریان آب فعالیت و آرد ساکنان خانه را تامین می کرده است. عمده مصالح به کار رفته در ساخت این باغ، خشت، آجر فرشی، قلوه سنگ، سنگ تراش داده شده، کاهگل، چوب، گچ، آجر و شرفی طرح دار است.

راه های دسترسی به باغ

راه های دسترسی به باغ

برای این که به این باغ سر بزنید و از آن دیدن کنید نیاز است به شهر تفت بروید و از آنجا خود را به خیابان خیابان امام خمینی (ره)، محلهٔ باغ گلابدان برسانید. اگر تصمیم دارید با وسایل حمل و نقل عمومی به این ناحیه بروید می توانید از تمامی وسایل نقلیه ای که در شهر وجود دارند استفاده کنید.  در صورتی که با خودرو شخصی رفتید، باید خودرو را در پارکینگ این باغ پارک و قسمتی از راه را پیاده طی کنید. برای سفر به تفت می توانید بلیط اتوبوس خود را از مستر بلیط به صورت آنلاین تهیه نمائید.

بازدید از عمارت و باغ نمیر صدری

برای وارد شدن به باغ نیاز است که هزینه ای را به عنوان ورودی بپردازید. از آنجایی که باغ به هتل رستوران سنتی تبدیل شده است ضمن بازدید از آن می توانید زمانی را به استراحت نیز بگذرانید و در صورت تمایل وعده غذایی در آن میل نمائید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *