استان یزد یکی از تاریخی ترین استان های کشورمان به شمار می آید که در آن می توانید شهرستان هایی را ببنید که قدمتی برابر با خود یزد دارند. یکی از این شهرستان ها، خاتم نامیده می شود و در جنوب این استان قرار دارد. مرکز شهرستان یزد، هرات نام دارد که به خودی خود دارای قدمت و پیشینه بالای است. بخش عمده این شهرستان زیر پوشش جنگلی قرار دارد و جنگلهای پسته و حشی «باغ شادی» و جنگلهای بادام کوهی «چنارناز» از جمله پوشش گیاهی این منطقه بهشمار میروند. این شهرستان مهمترین قطب کشاورزی استان یزد محسوب میشود. شهرستان خاتم از شمال به شهرستان های مهریز و تفت، از شمال غرب به شهرستان ابرکوه از شرق به شهرستان شهر بابک (استان کرمان) از غرب به شهرستان های بوانات و سرچهان و بختگان (استان فارس) و از جنوب به شهرستان نی ریز (استان فارس) محدود می شود. شهر هرات که مرکز این شهرستان است از سابقه بالایی برخوردار است به طوری که گفته می شود که از زمان سکونت آریایی ها در ایران، این منطقه همواره دارای ساکنانی بوده است. وجود همین قدمت تاریخی باعث شده است که در این شهرستان آثار تاریخی زیادی دیده شود که یکی از آنها قلعه محمد باقری هرات است که در این مطلب از مجله مستر بلیط به معرفی آن می پردازیم.
معرفی قلعه محمد باقری هرات
قلعه های تاریخی همیشه و در همه دوران ها از اهمیت ویژه ای برخوردار بودند حتی اکنون که بسیاری از آنها مخروبه ای بیشتر نیستند. امروزه این بنا ها به عنوان اثری تاریخی شناخته می شوند و افراد زیادی وجود دارند که از دیدن آن ها سرشار از شور و شوق می شوند و خود را در گذشته تجسم می کنند. یکی از قلعه های تاریخی که مطمئنا دیدار از آن می تواند بسیار جذاب باشد، قلعه محمد باقری هرات در شهرستان خاتم و شهر هرات به شمار می رود. این قلعه در مرکز شهر هرات قرار گرفته است و تاریخ ساخت آن به دوران زندیه بر می گردد. گفته می شود که این قلعه در گذشته قلعه ای مسکونی بوده، که اکنون به صورت متروکه در آمده است. این قلعه 300 ساله به فردی به نام «حاج محمد باقر» منصوب است، به همین خاطر آن را با نام قلعه محمد باقری می خوانند. ساختمان های داخلی آن در اثر عوامل طبیعی و انسانی تخریب گردیده اما سردر ورودی و برج های اطراف بنا مرمت شده و در سال 1382 به ثبت آثار ملی ایران رسیده اند.
معماری قلعه محمد باقری هرات
بنای قلعه محمد باقری هرات به لحاظ شکل کلی، پلانی مستطیل شکل دارد که در چهار گوشه خود دارای چهار برج مدور با حجم مخروطی باریک بوده است. اضلاع قلعه اندازه ای برابر با 56 × 36 متر دارند و دیوار حصار چینهای بوده که قسمت بیشتر آن تخریب شده است. برج ها تا ارتفاع معینی با چینه و باقی با خشت ساخته شده اند. قسمت های خشت چین بنا تزئیناتی شامل قوس چلیپا و زیگزاگی و نقش شبیه حرف دال هستند و هر کدام درون بخشی مجزا قرار دارند. ورودی قلعه در ضلع شرقی قرار دارد و دارای قوس جناقی و با نقوش هندسی چلیپا و زیگزاگی تزیین شده است. درون قلعه فضا هایی وجود داشته است که از بین رفته و تنها آثار سقف آن ها بر روی دیوار حصار دیده می شود. در ساخت این بنا از مصالحی مانند خشت و گل و چینه استفاده کرده اند.
برای سفر به شهر هرات می توانید از اتوبوس استفاده کنید و خود را به این شهر برسانید و برای خرید بلیط اتوبوس نیز بهترین گزینه استفاده از مستر بلیط است.
راه های دسترسی به قلعه محمد باقری
اگر تمایل به دیدن این بنا از نزدیک دارید باید به شهرستان خاتم و شهر هرات سفری داشته باشید. این بنا در خیابان امام خمینی، روبروی خیابان بنیاد خاتم قرار دارد و با هر وسیله نقلیه ای که درون شهر وجود دارد می توانید راحت و بی دردسر به این منطقه بروید.
بازدید از قلعه محمد باقری هرات
دیدن آن رایگان است و می توانید در تمام روزهای هفته و بدون پرداخت هیچ هزینه ای از آن دیدن کنید. همچنین در زمان دیدار از این بنا می توانید زمانی را به گردش درون شهر بپردازید و اگر دوست داشتید از محصولات مردم شهر به عنوان سوغاتی خریدی انجام دهید. زمانی که برای این بازدید مورد احتیاجتان است حدودا یک ساعت می شود.
دیدگاهتان را بنویسید