شهرستان بردسیر تقریباً در مرکز استان کرمان قرار گرفته و از شـمال بـه رفسـنجان، از جنوب به بافت، از شرق به کرمان و از غرب به سیرجان محدود است. این شهرستان در دره ايی در جهت شمال غربی – جنوب شرقی، در جنوب غربیِ کرمان واقـع اسـت. دره، دارای شیب ملایمی است که ارتفاع آن، بین 1970 تا 2300 از سطح دریا تغییر پیدا می کند. مساحت شهرستان بردسیر ، حدود 6379 کیلومتر مربع است که 4.5 درصد از کل مساحت استان را در بر می گیرد. این شهر که دارای قدمتی بسیار بالاست، آثار تاریخی متعددی را در خود نهفته دارد که شاید به اندازه ارزششان شناخته شده نیستند. یکی از این آثار تاریخی ارگ بردسیر است که در این بخش از مجله مستر بلیط به معرفی آن می پردازیم. در صورتی که از علاقمندان با آثار تاریخی هستید و سفر های تاریخی برایتان با اهمیت است می توانید این شهر را به عنوان مقصدی برای سفرتان انتخاب کنید. برخی از آثار تاریخی این شامل تل بلیس (تل ابلیس)، غبیرا، ارگ بردسیر، خانه بهادرالملک، خانه مازولی، برج نگار، قلعه و برج ماهونک، قلعه کهنه، قلعه جلالآباد، برج بهرامجرد، قلعه ترشاب، برج محله سلورد و … می شوند. اگر دوست دارید در مورد ای اثر تاریخی اطلاعات بیشتری داشته باشید تا آخر این مطلب را مطالعه کنید.
معرفی ارگ بردسیر
ارگ ها یکی از مهم ترین سازه ها در گذشته به حساب می آمدند که هدف از ساخت آنها حفاظت و ایمنی بالاتر بودند. بسیاری از شهرها و روستا در داخل ارگی قرار داشتند که آنها را از خطر حمله به دشمنان مصون می داشت به همین خاطر هنگام ساخت آنها تمام تلاش برای بالا بردن ایمنی انجام می گرفت. یکی از این ارگ ها، ارگ بردسیر استان کرمان است که زمان ساخت آن به سیصد سال قبل بر می گردد. این ارگ در مرکز شهر بردسیر قرار دارد و امروزه از آن به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری و تاریخی این شهر یاد می شود. تا اکنون اشیاء مختلفی مانند سفالهای ساده و لعابدار، ظروف مربوط به دوره ایلخانی و صفوی، اشیاء فلزی و آلات جنگی و دو گوی فلزی مربوط به توپهای دوران صفویه، معروف به زنبورک از این محوطه پیدا شده و به احتمال زیاد این بنا زمانی محل سکونت حاکمان شهر بردسیر بوده است. در مورد این قلعه، مؤلف کتاب جغرافیای کرمان مینویسد: «قلعه بسیار محکم با حصنی مستحکم است. امیر توپخانه مبارکه که به کرمان آمد آن بنا را به کلی منهدم و خراب کرد و اکنون خرابهاست».
معماری ارگ بردسیر
این ارگ مساحتی حدود 2300 متر مربع و پلانی مثلث شکل دارد و ارتفاع آن از سطح زمین های اطرافش 8 متر بیشتر است. قسمت هایی از این ارگ که بر اثر کاوش ها پیدا شده اند شامل یک حیاط با چهار ایوان قرینه که دارای هشت ورودی است، و نیز سایر امکانات سکونتی از قبیل آشپزخانه و سیستم آبرسانی می شود. از مصالحی مانند خشت خام برای ساخت ارگ استفاده کرده اند، که مصالح مرسوم در این منطقه است و تنها در بخش های مانند مفروش کردن حیاط و ساخت حوض از آجر استفاده کرده اند. آب مورد نیاز بنا از چاه هایی که داخل ارگ قرار داشتند تامین می شده است، همچنین آب پس از طی مسیر شیبداری از چاه یا آب انبار تا تنبوشه وسط حوض به صورت فواره روان و باعث زیبایی دو چندان محیط می شد. بر روی دهانه یکی از حلقه های چاه ها کتیبه ای با این مضمون وجود دارد: «محمد قلی سنه ۱۱۲۳».
اگر دوست دارید به شهر بردسیر سفر کنید می توانید از اتوبوس استفاده کنید و بلیط اتوبوس خود را از مستر بلیط به صورت آنلاین خریداری کنید.
راه های دسترسی به ارگ
برای اینکه بتوانید از این بنا دیدن کنید باید به شهر بردسیر بروید و در آنجا سراغ خیابان شریعتی را بگیرید. برای رفتن به این خیابان از کلیه وسایل نقلیه حمل و نقل عمومی مانند تاکسی و اتوبوس های درون شهری می توانید استفاده کنید.
بازدید از ارگ بردسیر
دیدن این بنا رایگان است و در هنگام ورود نیازی نیست هزینه ای را بابت آن بپردازید، همچنین زمانی حدود یک تا دو ساعت برای بازدید از این بنا کافی است. در زمانی که به این شهر رفته اید می توانید درون شهر نیز به گردش بپردازید و از دیگر آثار تاریخی این شهر دیدن کنید.
دیدگاهتان را بنویسید