راور شهرستانی در استان کرمان به محسوب می شود که مانند بسیاری از شهرستان های دیگر این استان قدمت بالایی دارد، و همین موجب شده است که مقصد مناسب برای سفر های تاریخی باشد. بر اساس منابع حغرافیایی و تاریخی، راور روستایی آباد در مرز کرمان و کویر لوت بود، بارویی مستحکم داشت و رودی نیز در آنجا جاری بود. این روستا از مشرق به کوهبنان و از جنوب غربی به خبیص (نام قدیم شهداد) محدود و از شمال از طریق روستای نابند به قهستان و خراسان متصل می شد. در دوران قاجار راور از بلوکات کرمان بود و مرکز یا قصبه آن، راور، در اوایل سده چهاردهم بیشتر از 700 خانوار را در خود جای داده بود. راور آب و هوایی خشک بیابانی دارد و پوشش گیاهی آن از نوع گیاهان خشک کویری و بیشترین سطح زیر کشت آن به گندم اختصاص یافته است. این شهرستان به واسطه قدمت بالایی که دارد میزبان آثار تاریخی زیادی است که از میان آنها می توان به آب‌انبار غیاث، برج فیض آباد، برج امیر نخعی، برج محله بلوچی، برج نیازمند، برج کل حسین، خانه فخری، کاروانسرای آب بید، کاروانسرای دربند، کاروانسرای چاه کوران، یخدان راور و بسیاری دیگر اشاره کرد. اگر دوست دارید در مورد یخدان راور اطلاعات بیشتری کسب کنید تا انتهای مقاله را بخوانید.

درباره یخدان راور

درباره یخدان راور

در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد یخدان راور برای شما اطلاعاتی گردآوری کرده ایم که برایتان ارائه می کنیم. یخدان راور همانطور که از نامش مشخص است در شهرستان راور قرار دارد و در دوران قاجار بنا نهاده شده است. در کشور ایران بسته به شرایط متغیرآب وهوایی، راهکارهای گوناگونی جهت بهینه سازی شرایط آسایش انسان به کار گرفته شده است. معماران تلاش کرده اند که از شرایط طبیعی و اقلیمی بیشترین بهره را در ساختمان ها ببرند و یکی از این شرایط، سرمای بیش از حد زمستان بود که با استفاده از این سرما و شب های یخبندان زمستان، یخ مورد نیاز را برای فصل گرم تابستان تولید و ذخیره کنند. به همین جهت معماران، فضای معماری ویژه ای به نام یخدان یا یخچال را طراحی و ساخته اند. اکثر یخدان های ایران در مناطق گرم و خشک و مرکزی ایران قرار دارند. یکی از این یخدان ها در شهرستان راور قرار دارد و با نام یخدان راور شناخته می شود. تاریخ دقیق این بنا مشخص نیست ولی بر اساس گفته متولی بنا، یخدان را در اواخر دوران قاجار و اوایل پهلوی ساخته اند. این اثر در تاریخ ۲۸ دی ۱۳۷۹ با شماره‌ی‌ ثبت ۲۹۴۴ به لیست آثار ملی ایران وارد شده است.

معماری یخدان

معماری یخدان

ساختمان یخدان ها از پیچیدگی خاصی برخوردار نیست و اجزای اصلی آن ها شامل دیوار سایه انداز اصلی، دیوار سایه انداز فرعی، حوضچه های تولید یخ، ساختمان مخزن یخدان ، انبار، اتاق یخچال بان و ورودی است؛ اما همه این اجزا در همه یخدان ها وجود ندارند و یا مانند هم نیستند. به طورکلی اجزای اصلی، دیوار سایه انداز، حوضچه های تولید یخ (یخبند، یخچائون یا یخساز) و مخزن یخ (گود اصلی یا یخچال با سقف گنبدی) هستند. این یخدان مانند دیگر یخدان ها از این بخش ها تشکیل شده و در بالای چاله يخ، گنبد دو پوشی به ارتفاع 9/5 متر وجود دارد. پوشش بیرونی گنبد كه به صورت پلكاني طراحی شده از 10 رديف پلكان در اندازه‌ هاي متفاوت ساخته شده است. برای دسترسی به بالای گنبد در مواقع ضروری از این پله ها استفاده می کردند. قطر گنبد در بزرگترین بخش آن برابر با 7.14 متر است که با بالا رفتن این اندازه کم می شود. چاله یخ این یخدان عمقی حدود 4 تا 6 متر داشته، که هم اکنون پر شده است.

راه های دسترسی به یخدان

راه های دسترسی به یخدان

همان گونه که در بخش های اول این مقاله گفته شد، این یخدان در شهر راور استان کرمان قرار دارد. فاصله شهر راور از کرمان حدود 130 کیلومتر است که برای رفتن به آنجا می توانید از اتوبوس استفاده کنید و خرید بلیط اتوبوس را از مستر بلیط به صورت آنلاین انجام دهید. پس از آن باید خود را به انتهای خيابان امام خميني (ره) برسانید، که اینکار با استفاده از کلیه وسایل حمل و نقل عمومی درون شهری امکان پذیر است.

بازدید از یخدان راور

بازدید از این بنا رایگان است و در زمان دیدار از آن نیاز نیز هزینه ای بپردازید. البته نمی توانید وارد بنا شوید تنها باید نمای بیرونی آن را تماشا کنید، همچنین با اقدامات بهسازی شهرداري راور از تخريب بيشتر اين بنا جلوگيری شده و با ايجاد آب نماها و فضاي سبز مناسب اين بنا به مكانی جهت استفاده شهروندان در اوقات فراغت تبديل شده است. به همین دلیل می توانید لحظاتی را همراه با دوستان و خانواده به تفریح در این مکان بگذرانید. بهتر است فصول سرد سال را برای سفر به این منطقه انتخاب کنید، تا گرمای هوا موجب آزارتان نشود.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *