جاذبه های گردشگری ایران زمین از دیرینگی و تاریخ ارزشمند فرهنگی، اجتماعی بسیار بالایی برخوردارند. در میان این آثار، ابنیه و اماکن دیدنی، خانه منجم باشی شهرستان لنگرود همچون نگینی درخشان است. اگر به آشنایی با بهترین جاذبه های توریستی ایران آشنا شوید، این مطلب را دنبال نمایید. ما در مجله مستر بلیط باز هم به محفل گرم و صمیمی شما عزیزان آمده ایم تا یکی دیگر از زیباترین جاذبه های گردشگری ایران پرافتخار را به حضورتان معرفی نماییم. استان سرسبز و تاریخی گیلان، با مردمانی اصیل، شاد و پرانرژی همواره بخشی از بهترین مناطق برای مسافرت های دوستانه و خانوادگی به شمار می رود. شهرستان لنگرود در مرکز استان گیلان در زمان صفویه به عنوان مهد اتفاقات سیاسی بزرگی شناخته می شود. نام لنگرود از دو بخش لنگر و رود مشتق گردیده است و به مکانی که در آن کشتی با آسودگی لنگر انداخته یا منطقه ای برای داد و ستد و تجارت است، می گویند. این شهر زیبا جاذبه های گردشگری زیادی همچون خانه منجم باشی ، استخر لیلا کوه، تله کابین، آبشار لیلاکوه، عطا کوه، تالاب کیاکلایه و بسیاری مکان های خارق العاده دیگر را در خود جای داده است.
درباره خانه منجم باشی
حال قصد داریم خانه منجم باشی را در این مقاله به اختصار برای تان معرفی نماییم. این بنا تاریخی مربوط به دوره قاجار بوده و تقریبا با آغاز سلطنت آغا محمد خان قاجار تاسیس گردید. معماری به کار رفته در ساختمان کاملا اصالت هنر معماران قاجاریه را به نمایش می گذارد. بنا بخش های مختلفی همچون اندورنی، بیرونی، حمام، خلوت خانه و مسجد داشته و در دو طبقه کاملا مجهز دیده می شود. خانه منجم باشی در سال 1379 به مجموعه های ملی سازمان میراث فرهنگی پیوست. سفر به گیلان علاوه بر تماشای مناظر بکر طبیعی و لذت بردن از بهترین جاذبه های توریستی می تواند بخشی از تاریخ و فرهنگ ایران اسلامی را نیز به تصویر بکشد. امروزه با وجود وسایل نقلیه عمومی راحت تر اسباب سفر و سیاحت فراهم آمده و تنها با خرید بلیط اتوبوس لنگرود می توانید لحظاتی فوق العاده لذت بخش را به خانواده و دوستان خود هدیه کنید. کوهستان های سر به فلک کشیده در حالیکه که لباسی از مخمل سبز را برتن کشیده اند، در کنار تابلویی چشم نواز از دریا و رودخانه های اطراف، آثار تاریخی کهن و بازارهای پر از شور و نشاط فضایی مملو از شادی، سرزندگی و دیدنی را ایجاد کرده اند. خانه منجم باشی در اصل متعلق به طایفه ای به همین نام بوده است و با استفاده از مهارت والای معماران چیره دست عمارتی خارق العاده و شکوهمند را پایه گذاری کرده اند. خانواده اصیل و ثروتمند منجم باشی به دلیل احاطه ای که بر علم ستاره شناسی و رصد کیهان داشتند به این نام مشهور گردیدند. این خاندان چیزی حدود 100 سال بر لنگرود حکومت کردند و بناهای متفاوت و زیبایی از خود برجای نهادند.
تاریخچه خانه منجم باشی
نام مستر بلیط برای علاقه مندان به سفر آشنا و قابل اعتماد است، زیرا با به روز ترین اطلاعات گردشگری و معرفی برترین جاذبه های توریستی در ایران و کشورهای دیگر همواره شما را در یافتن منحصر به فرد ترین مقصدهای سفری فراموش نشدنی یاری نموده است. سبک معماری خانه های شهرهای شمالی به ویژه استان گیلان از یک شیوه خاص بهره می گیرند، که بنا بر نوع تمکن مالی مالکین به ابعاد و مساحت خانه یا الحاقات اشرافی آن ها افزوده می شود. خانه منجم باشی با شمایلی کاملا باشکوه که نشان از حضور طایفه ای مرفه و ملاک دارد، نمایی از یک عمارت پرهزینه و پر تردد را به نمایش می گذارد. تاریخ بیش از 100 ساله این بنا، باغ های انبوه و سرسبز همجوارش و معماری به کار رفته در ساخت خانه همگی دست به دست هم داده اند تا جذابیتش را دوچندان سازند. خاندان منجم باشی نقش زیادی در سیاست گذاری های قاجار داشته اند، از جمله اینکه ماموریت رساندن جسد آغا محمدخان قاجار به کربلا و پس از تشرف انتقال به نجف و به خاک سپردنش در همان شهر است. فداکاری ها و محافظت از گیلان در برابر حمله روس ها نیز در لیست افتخارات طایفه منجم باشی از اهمیت زیادی برخوردار است. بنا در ابتدا ساختمان های دیگری همچون حمام، مسجد، مکتب خانه و غرفه های نگهداری چهارپایان را نیز در جوارش شاهد بوده، اما به دلیل شرایط آب و هوایی خاص آن خطه و عدم رسیدگی مناسب همگی تخریب شده و تنها عمارت اصلی باقی مانده است. شهرت و آوازه شهامت میرزا صادق یکی از بزرگان خاندان منجم باشی در دفاع از رشت و نبرد فراموش نشدنیش با روس ها در روستای پیله داربن، از آن ها محبوبیت غیر قابل وصفی ساخت و مردم همیشه از این خانواده با احترام بسیار زیادی سخن می گفتند.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
خانه منجم باشی با دو طبقه بسیار بزرگ و سالن های پذیرایی با شکوه و وجود 3 اتاق خواب در هرطبقه، سقفی شیروانی با سفال های مختص به منطقه سرسبز گیلان، ورودی های طاقی شکل درب های چوبی بزرگ و پنجره های متعددی که هر کدام به تراس و باغ های اطراف مشرفند، عمارتی بی نظیر و چشم نواز را پدید آورده اند. استفاده از گچبری ها و نقش های مختلف در دیواره و سقف اتاق، سالن و حتی تراس ها نشان از هنر والای معماران ایرانی دارد. تابلوهای نقاشی شده و یا عکس های سیاه و سفید، که در قاب های سلطنتی به دیوارهای سالن پذیرایی و برخی اتاق ها آویخته شده، نمایی از یک آلبوم خانوادگی از طایفه منجم باشی را به نمایش می گذارد. طاق های هلالی و سردره و ورودی همگی مزین به نام حضرت علی(ع) شده و میزان ارادت خاندان را به ائمه مشخص می کند. اسباب و وسایلی که در خانه هنوز باقی مانده نیز لطف و صفایی دیگر به عمارت بخشیده است. وسایلی همچون، مبل، میز، آباژور، مجسمه های دکوری، کتابخانه، گلدان ها و هر آنچه که با چوب ساخته شده، شکل و شمایلی ویژه به فضا داده است. وقتی از پلکان چوبی به داخل حیاط می روید، نمایی از درختان سر به فلک کشیده، حوض های زنجیره ای که به هم متصلند، فواره های زیبا، باغچه های پراز گل و سنگفرشی که حد فاصل حوض با باغچه را پوشانده، عطری که بعد از بارش باران در فضا پیچیده همگی برای لحظاتی شما را از زمین و زمان جدا ساخته است و به گوشه ای از بهشت می رساند.
در یکی از اتاق ها بوم نقاشی به همراه ابزار مخصوص طراحی به چشم می خورد، که گویی کسی از این طایفه به هنر نگارگری اشتغال داشته است و شاید برخی از تابلوهای نقاشی موجود در عمارت نیز از آثار همان شخص باشد. اگر چه بنا به شدت با خطر فرسایش و تخریب روبه رو است، اما هنوز هم با ابهت و شکوه خود در میان سایر اماکن شهر خودنمایی می کند. در طبقه بالایی ساختمان منظره ای متفاوت تر توجه هر بیننده ای را به خود جلب می نماید، گرداگرد طبقه فوقانی را تراسی بزرگ و زیبا احاطه نموده که با نرده های چوبی کار شده جلوه ای خارق العاده یافته است. اتاق ها در داخل، سقفی چوبی دارند و اسباب منزل به شیوه ای کاملا مرتب و هوشمندانه در اتاق ها چیده شده اند. وجود ستون های چوبی نیز از مشخصه های معماری استان های شمالی است، که در استحکام بنا نقشی مهم ایفا می کنند. در محوطه پشت خانه مقداری ابزار و مصالح ساختمانی نیز به چشم می خورد، که گویی بعدها برای مرمت و بازسازی عمارت به آن جا منتقل گردیده اند. دیوارهایی که از بلوک تشکیل شده است نشان از دوران پهلوی یا بعدتر دارد، که گویی برای حفاظت از عمارت در نظر گرفته اند.
معماری زیبای ایرانی
هنر معماری ایرانی در تمام کشور و همه ادوار به وضوح دیده شده است و بر هیچکس پوشیده نیست که دستان توانمند معماران همواره مهمترین نقش را در ایجاد بخشی از تاریخ و فرهنگ این مملکت ایفا نموده اند. یکی از همین ابنیه زیبا و منحصر به فرد خانه منجم باشی در شهرستان لنگرود است، که چشم هر بیننده ای را به خود خیره می کند. زمانی که در بنا می ایستید، گویی که نسیم داستان ها و اسرار گذشته خانه را در گوش تان زمزمه کرده و با قدم زدن در راهروها و اتاق ها پا به برهه ای از تاریخ پرفراز و نشیب ایران زمین گذاشته اید. استفاده از ساده ترین مصالح ساختمانی برای ساخت خانه منجم باشی و در عین حال استحکام و زیبایی بنا نشان از مهارت فوق العاده معماران قاجاری داشته است و به کار بردن تزئینات، گچبری ها و حکاکی های چشم نواز بر گچ و چوب نمایی خیره کننده از عمارت را به تصویر می کشد. خانه منجم باشی ترکیبی از هنر ارزشمند معماری با سادگی های خاص خطه گیلان است. اگر تا به حال به این منطقه دیدنی و آثار بی نظیرش سفر نکرده اید، توصیه می کنیم در اولین فرصت برای گذراندن لحظاتی شاد و خاطره انگیز در استان گیلان و شهرهای تماشایش اقدام نمایید.
شرایط بازدید از خانه منجم باشی
برای بازدید از خانه تاریخی منجم باشی در هر وقت از سال که بخواهید می توانید تشریف ببرید. این مکان هزینه ای برای بازدید از علاقه مندان در یافت نمی کند، اما بهتر است در ساعات روز برای تماشای دیدنی های این بنای شکوهمند بروید تا از نزدیک با تمام جزئیات منحصربه فردش آشنا شوید.
آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف
خانه منجم باشی در شهر لنگرود، و در محله سبزه میدان از قدیمی ترین محله های این شهر می باشد. اگر از ضلع غربی سبزه میدان حرکت کنید کمی جلوتر اداره برق لنگرود را خواهید دید؛ درست مقابل اداره برق خانه منجم باشی با معماری چشم نوازش خودنمایی می کند.
دیدگاهتان را بنویسید