کشور ایران، از گذشته های دور تا به اکنون مهد هنر و فرهنگ با قدمت تاریخی طولانی است که در هر کدام از استان ها و شهرهای آن می توان نماد و نشانه های به جا مانده ای از این تاریخ بی بدیل را مشاهده کرد. استان گیلان نیز یکی از استان های شمالی ایران است که نقش زیادی در شکل گیری تاریخ کشورمان دارد و می توان در شهرهای آن آثار تاریخی و دیدنی زیادی را مشاهده کرد. شهرستان لنگرود که یکی از شهرهای زیبا و سرسبز استان گیلان است و در این شهر تماشایی آثار و مکان های گردشگری طبیعی و تاریخی بی نظیری قرار دارد که دیدن آن خالی از لطف نیست. آن چه که از گذشته به عنوان نمادی از معماری منحصر به فرد ایرانی بجای مانده را می توان در نوع ساختمان و بنای خانه های تاریخی که از گذشته های دور باقی مانده است، مشاهده کرد. نمونه هایی از بافت، معماری خاص ایرانی و تزیینات این خانه های تاریخی را که اتفاقا تعداد آن در ایران بسیار است را می توان در شهرستان لنگرود نیز که قابلیت بازدید را هم دارند، ملاحظه نمود. مجله مستر بلیط در این بخش قصد دارد به معرفی یکی از خانه های تاریخی که در شهرستان لنگرود قرار دارد بپردازد. شاید نام خانه دریا بیگی را شنیده و یا حتی از آن دیدن کرده باشید، اما اگر نام آن را برای اولین بار می شنوید ادامه این مقاله را به خوبی مطالعه کنید تا با این مکان تاریخی بیشتر آشنا شوید. خانه دریا بیگی، یکی از خانه تاریخی لنگرود است که در محله راه پشته و بخش غربی رودخانه ی این شهر قرار گرفته که سالانه میزبان تعداد بسیاری از گردشگران و علاقمندان به دیدن مکان های تاریخی بوده است. درادامه مستر بلیط، به معرفی دقیق تر خانه تاریخی دریا بیگی لنگرود خواهد پرداخت.

تاریخچه خانه دریا بیگی لنگرود

تاریخچه خانه دریا بیگی لنگرود

خانه دریا بیگی در دوره قاجاریه ساخته شده است و گفته می شود که این خانه متعلق به یکی از خانواده های سرشناس گیلانی است. در دوره قاجاریه از این خانه بعنوان یک مقر و پایگاه فرماندهی نیروی دریایی نیز استفاده می شده است. این مقر متعلق به فرمانده نیروی دریایی یعنی احمد خان دریا بیگی بوده است. این خانه تاریخی یکی از آثار بجامانده از دوران گذشته است که در سال 1390 نام آن در لیست آثار ملی کشورمان قرار گرفت. اما متاسفانه در سال های اخیر، همکاری ها و راهکرد های درستی به منظور صیانت و نگهداری از این خانه ارزشمند تاریخی به عمل نیامد. همین امر موجب شد که بخشی از این خانه که قدمتی بیش از 200 سال را دارد در اثر عوامل مختلفی تخریب شود و بخشی از این خانه هم در دچار آتش سوزی شد و متاسفانه حدود 80 درصد آن به علت بافت قدیمی و چوبی آن سوخت و به طور کامل تخریب شد. بخش بی نظیر دیگر این خانه نیز که مربوط به بخش شاه نشین آن می شود هم متاسفانه تخریب شد. البته جلسه هایی هم مبنی بر مرمت و بازسازی این خانه تاریخی انجام شده است.

نقشه و معرفی بخش های مختلف آن

نقشه و معرفی بخش های مختلف آن

خانه دریا بیگی لنگرود بنایی تشکیل شده از گل و چوب و آجر را دارد. در ابتدا که نمای بیرونی آن را برانداز کنید، دیوارهایی که از آجر تشکیل شده اند را خواهید دید که ارتفاع نسبتا بلندی را دارند. در هر طرف از این دیوار ها قسمت هایی نیز به شکل برج قرار گرفته است. این خانه در دو طبقه ساخته شده است که در طبقه دوم آن می توان پنجره های چوبی مشبک رنگارنگ بسیار زیبایی را دید، که این نشانه یکی از عناصر معماری خاص ایرانی است. معمولا به این نوع معماری و ساخت خانه ها ارسی چوبی می گویند که همان پنجره ها و روزنه های چوبی است که به جای گشتن بر روی پاشنه گرد به سمت بالا ساخته می شوند. در درگاه این خانه تاریخی و قدیمی می توان دو در چوبی و قدیمی را دید که اندازه نسبتا بزرگی را دارد و تزیینات روی از گل میخ ها و کوبه هایی است که جلوه سنتی و هنرمندانه ای را به نمای ظاهری این خانه داده است. بعد از باز کردن این درها، راهرویی در ادامه آن قرار دارد که در انتهای آن یک قسمت به شکل هشت مانندی قرار گرفته است.

سپس با عبور کردن از مسیر راهرو، حالا می توان حیاط این خانه را مشاهده کرد که در این جا می توان نمای بیرونی خانه دریا بیگی را به خوبی دید. همانطور که گفته شد این خانه در دو طبقه ساخته شده، که مقابل هر طبقه یک ایوان چوبی که در کنار پنجره های رنگارنگ جلوه بی نظیری به آن داده است را ملاحظه نمود. در هر طبقه از این خانه، سه اتاق وجود دارد. بجز اتاق، یک تالار شاه نشین نیز در ساختمان داخلی این بنا دیده می شود که در آن تزیینات منحصر به فرد و بسیار شکیلی استفاده شده است. از مقرنس کاری های هنرمندانه گرفته تا گچ بری ها و نقاشی های زیبایی که در سر تاسر آن می توان به چشم خود دید و از این شاهکار های بی نظیر ایرانی لذت برد. در های این تالار نیز به همین شیوه از هنر ایرانی آراسته شده اند، در هر طرف از درهای آن آیینه های قدیمی سنگی را خواهید دید که بر روی طاقچه هایی قرار گرفته اند. در اواسط روز نیز زیبایی داخلی این مجموعه به علت برخورد نور خورشید به پنجره های چوبی آن که با شیشه های رنگی ساخته شده است و بازتاب این نور های رنگی به داخل خانه نمای بسیار جالب و زیبایی راه فضای این مجموعه تاریخی می دهد.

شرایط بازدید

شرایط بازدید از خانه دریا بیگی لنگرود

این خانه تاریخی قبل از تخریب، بدون هیچ محدودیتی و بصورت رایگان در تمام ایام سال، پذیرای علاقمندان به گردشگری و بازدید از نماها و آثار تاریخی بوده است.

آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف

خانه تاریخی و قدیمی دریا بیگی در استان گیلان و در شهرستان زیبای لنگرود قرار دارد. این خانه ارزشمند تاریخی در رودخانه لنگرود قسمت غربی آن و در محله راه پشته و در نزدیکی مسجدی به نام مسجد غروی قرار گرفته است. که می توانید با وسایل نقلیه شخصی و یا سایر وسایل نقلیه دیگری مثل اتوبوس تنها با تهیه بلیط اتوبوس لنگرود از سامانه های معتبر خرید آنلاین بلیط، به شهرستان لنگرود سفر کنید و سپس برای بازدید از این مکان، به سمت محل دقیقی که گفته شد حرکت کنید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *