ایران از جمله کشورهایی به شمار می رود که دارای مناطق تاریخی بسیاری است و شهرهایی در آن وجود دارد که آثار تاریخی زیادی دارند و این موضوع از قدمت بالای این سرزمین نشأت می گیرد. شهرستان میامی که در استان سمنان قرار دارد نیز در رده همین مناطق قرار می گیرد و با توجه به قدمت بالای آن آثار تاریخی و گردشگری بیشماری را در خود جای داده است. شهرستان میامی را به عنوان شرقی ترین شهرستان سمنان می شناسند که دارای آب و هوای گرم و خشک است. این شهرستان همچنین دارای چهار منطقه نمونه گردشگری شامل دشت شقایق و آفتابگردان، جنگل و آبشار نام نیک و جنگل دشت شاد و عباس آباد است. این شهرستان در مسیر تهران به مشهد قرار دارد و این موضوع سبب بالا رفتن اهمیت آن شده است. بنابر تحقیقاتی که در این ناحیه صورت پذیرفته است این مکان قدمتی بالای هزار سال دارد. تمام این مسائل باعث شده است موضوع این بخش مجله مستر بلیط یکی از آثار تاریخی این شهرستان یعنی یخدان تاریخی میامی باشد. پس اگر دوست دارید در مورد این اثر تاریخی ارزشمند بیشتر اطلاعات کسب کنید بهتر است ادامه این مطلب را مطالعه کنید.

معرفی یخدان تاریخی میامی

یخدان ها یا به طور دقیق تر یخچال ها سازه هایی بودند که در بیشتر مناطق گرم و خشک ایران ساخته می شدند تا همانطور که از نامشان پیداست یخ مورد نیاز برای دوران گرم سال را تامین کنند. این بنا ها را بیشتر با نام یخچال می شناسند و متشکل از چاله ای بودند که یخ ها در آن نگهداری می شدند. در این یخچال ها در زمستان یخ درست می شد و در تابستان مورد استفاده قرار می گرفت. شهر میامی که یکی از شهرهای منطقه بیابانی ایران است نیز بنابر همین نیاز یخدانی تاریخی را در دل خود جای داده است. یخدان تاریخی میامی قدمتی 220 ساله دارد و در داخل شهر میامی قرار دارد. این یخدان به تازگی مورد مرت قرار گرفته است به همین خاطر به راحتی می توان از آن دیدن کرد. این یخدان از لحاظ معماری جزء یخچال های منحصر به فرد محسوب می شود.

نحوه کار یخدان

نحوه کار یخدان

ساختن يـخ مستلزم كار دو تا چهار نفر در زمــستان بود. اوايل آذرماه کف يخچائون را تميز نموده و آن را آماده آبگیری می کردند. «کرت یخ بند» را شب های بسيار سرد در اوج سرمای زمستان معمـولاً در ميانه‌ی چله بزرگ (اول دی تا دهم بهمن) و چله‌ی کوچک (یازدهم تا پایان بهمن) یعنی اواخر دی تا اوايل بهمن، هر شب به ارتفاع 20 تــا 15 سانتيمتر از آب قنات پر می كردند. سرمای یخ بندان هوا سبب می شـد تا آب یخ بزند. پگاه روز بعد قـشر يـخ را شكـسته و از آب زيـرين بـر روي آن مـي ريختنـد تـا همـة آب منجمـد شـود. شب های بعدی همـين مقـدار آب اضـافه می كردند تا هنگامی كه ارتفاع يخ به 30 حدود سانتيمتر برسد. در ايــن هنگــام يــخ را بــه تكه های بزرگ مكعب شكل شكسته و به وسيله قلاب و ریسمان كه به انتهای تیرك محكمی متـصل بـود، به چال می بردند. آب مورد نیاز چال از طریق قنات ها و یا رودخانه ها تامین می شده است.

برای سفر به شهر میامی روش های زیادی وجودی دارد که یکی از آنها سفر با اتوبوس است. اگر تصمیم گرفتید از اتوبوس برای سفرتان استفاده کنید می توانید بلیط اتوبوس را از مستر بلیط تهیه کنید و از مزایای آن بهره مند شوید.

معماری یخدان

یخدان ها یا یخچال ها از دو بخش تشکیل می شد که یک بخش مکانی بود که در آن یخ ساخته می شد و دیگری جایی بود که یخ در آن نگهداری می شد. مکانی که در آن یخ را می ساختند «کارگاه یخ سازی» و دیگری «یخدان» نام داشت. کارگاه یخ سازی محوطه سربازی بود كه برای «یخ چائون» طراحی شده بود. ساختمان «یخ چائون» یعنی محل چائیدن یخ شامل دو سازه «دیوار سایه انداز» و «سرپناه» می شد. «یخدان» نيـز دو سازه «چال» و «سرپناه» را در بر می گرفت. یخدان میامی نیز از این قسمت ها مستثنی نیست و کلیه این مناطق را در بر می گرفت. در ساخت آن نیز از خشت و گل بهره برده بودند، که با توجه به اقلیمی که در آن قرار دارد امری طبیعی بود.

راه های دسترسی به یخدان تاریخی میامی

راه های دسترسی به یخدان تاریخی میامی

این سازه در شهر میامی قرار دارد و به خاطر همین باید برای رفتن به این مکان باید به شهر میامی استان سمنان سفری داشته باشید. رسیدن به این بنا را نیز می توانید با کلیه وسایل حمل و نقل عمومی انجام دهید.

بازدید از یخدان تاریخی میامی

دیدار این بنا شرایط خاصی ندارد و در کلیه روزهای سال می تواندی از آن دیدن کنید. ولی بهتر است در فصول خنک سال به این ناحیه سفر کنید تا از دست گرمای هوا در امان باشید و دچار مشکل نشوید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *