ملایر یکی از شهرستان های، استان همدان به شمار می آید که از تاریخی بالا برخوردار است. آبادانی ملایر در اواخر دوره سلطنت فتحعلی شاه قاجار و بدست شیخ علی میرزا شیخ الملوک شروع شد. وی به رقابت با برداران خویش که در بروجرد و اراک و کرمانشاهان سلطه داشتند، مصمم به احداث شهر ملایر می شود. در ابتدا مدرسه، حمام، بازار، کاروانسرا و عماراتی بنا نمود و تدریجا از قصبات اطراف و از سایر شهرستان ها اشخاص را برای توطن و سکونت دعوت نمود، تا رفته رفته جنبه شهری بخود گرفت. بیشتر از طرف خوانسار و اصفهان و بخش های اراک مانند آشتیان و تفرش، کم و بیش هم از همدان از وطن خود جدا شده و در این شهرستان شاکن شدند. خوانین و مالکین دهات اطراف نیز سکونت در این شهر را ترجیح دادند. در این شهر آثار تاریخی زیادی وجود دارد که هر یک از آنها نشان از آبادانی این شهر در گذشته دارند. یکی از این آثار تاریخی یخچال میرفتاح نام دارد که در ای بخش از مجله مستر بلیط در مورد این اثر تاریخی اطلاعاتی جمع شده است که در اختیار شما قرار می گیرد. پس اگر علاقه دارید در مورد این اثر تاریخی بیشتر بدانید ادامه این مطلب را حتما دنبال کنید.

معرفی یخچال میرفتاح

معرفی یخچال میرفتاح

در کشور ایران بسته به شرایط متغیر آب وهوایی، راهکار های گوناگونی جهت بهینه سازی شرایط آسایش انسان به کار گرفته شده است. معماران سعی بر آن داشته اند که از شرایط طبیعی و اقلیمی بیشترین بهره را در بناها ببرند و یکی از این شرایط، سرمای بیش از حد زمستان است که با استفاده از این سرما و شب های یخبندان زمستان، یخ مورد نیاز را برای فصل گرم تابستان تولید و ذخیره کنند. به همین جهت معماران، فضای معماری ویژه ای به نام یخچال طراحی و ساخته اند. یخچال میرفتاح در شهرستان ملایر استان همدان قرار دارد و در بلوار پانزده خرداد واقع شده شده است. این بنا از آثار به جا مانده در دوره قاجار است که امروزه به عنوان اثری تاریخی شناخته می شود. آب انبار توسط فردی به نام میرفتاح بنا شده، به همین خطر با نام میرفتاح شهرت پیدا کرده است.

معماری یخچال میرفتاح

آب انبار ها جزء بنا هایی هستند که بر اساس یک الگوی خاص ساخته می شوند. ساختمان یخچال ها از پیچیدگی خاصی برخوردار نیست. اجزای اصلی یخچال شامل دیوار سایه انداز اصلی، دیوار سایه انداز فرعی، حوضچه های تولید یخ، ساختمان مخزن یخچال، انبار، اتاق یخچال بان و ورودی است؛ اما همه این اجزا در همه یخچال ها وجود ندارند و یا مانند هم نیستند. به طور کلی اجزای اصلی، دیوار سایه انداز، حوضچه های تولید یخ (یخبند، یخچائون یا یخساز) و مخزن یخ (گود اصلی یا یخچال با سقف گنبدی) هستند. این بنا نیز دارای این قسمت هاست  و ارتفاع بنا از کف تا گنبد ۱۲ متر و از سطح تا منبع ذخیره یخ ۴ متر می شود. این یخچال دارای دو ورودی است. یکی به شکل دهلیز که مخصوص ریزش و تخلیه یخ و دیگری که محل رفت‌وآمد بوده‌است، با پلکانی به قسمت انتهایی یخدان و محل برداشت یخ منتهی می‌شود. ضخامت دیوارهای گنبد در قسمت تحتانی ۹۲ سانتی‌متر و در بالا به سه ردیف آجر ۲۰ سانتی‌متری می‌رسد. تنها عامل تزئینی بنا دو ردیف آجر کاری است که به شکل کمربندی و به ضخامت ۲۲۰ سانتی‌متر، داخل بنا را پوشانده ‌است. در قسمت بیرونی و داخلی یخدان دو ردیف خشت به کار رفته‌ است که نقش عایق را دارند و در فصل تابستان مانع از نفوذ گرما و ذوب شدن یخ‌ ها می‌ شده‌ است.

برای سفر به ملایر می توانید از اتوبوس استفاده کنید و خرید بلیط اتوبوس ملایر را از مستر بلیط به صورت آنلاین انجام دهید و از مزایای آن بهره مند شوید.

راه های دسترسی به یخچال

راه های دسترسی به یخچال

برای اینکه بتوانید از این بنا دیدن کنید باید به شهر ملایر سفر کنید، و سپس با کلیه وسایل نقلیه  عمومی موجود در شهر خود را به این بنا برسانید.

بازدید از یخچال میرفتاح

برای دیدن از این بنا نیازی نیست هزینه ای را بپردازید و به صورت رایگان می توانید از آن دیدن کنید. زمانی حدود یک ساعت برای این کار احتیاج دارید و پس از آن می توانید زمانی را به تفریح در شهر بگذرانید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *