حمام وزیری

حمام وزیری کجاست؟ معرفی + راه‌های دسترسی

حمام وزیری کجاست؟ ساری مرکز استان مازندران از شمالی ترین شهرهای ایران است و سالانه میزبان خیل عظیمی از مسافران از اقصی نقاط کشور می باشد. با اطمینان می توان گفت تا هر فرصتی برای افراد اهل سفر پیش می آید، از آن استفاده کرده و خود را به شمال و دریای خزر می رسانند تا نهایت لذت را از تعطیلات ببرند.

فارغ از دریای خزر و سواحل آن، ساری مملو از جاذبه های گردشگری است، که موجب کشش مسافران به آن می شود. برخی از این جاذبه ها تفریحی و برخی دیگر تاریخی هستند و مخاطبان خاص خود را جذب می کنند. در اینجا می خواهیم شما را با یکی از حمام های باستانی خانوادگی و با اصالت به نام حمام وزیری که در یک محله قدیمی تاسیس شده، آشنا کنیم.

درباره حمام وزیری

درباره حمام وزیری

این حمام اثری است که از عصر قاجاریه باقی مانده و در یک بازه زمانی، جزء عمارت وزیری محسوب می شد. برای اینکه تعداد قابل توجه ای از جاذبه های ساری را یک جا ببیند، سری به کوچه آب انبارنو که در خیابان انقلاب قرار دارد، بزنید.

این کوچه از محله های کهن و بنام ساری است که چند جاذبه باستانی معروف که اغلب متعلق به دوره قاجاریه هستند را در خود جای داده است. سراغ حمام وزیری را نزدیک خانه کلبادی بگیرید. آثار بجای مانده در این کوچه، همگی در چارچوب یک موزه تحت عنوان موزه صنایع دستی و هنرهای سنتی معرفی شده و در مدیریت موزه تاریخ ساری قرار دارد.

این موزه به سه قسمت عمده تقسیم می شود و شامل: خانه کلبادی، حمام کلبادی و حمام وزیری می باشد. مهم ترین بخش این موزه همان خانه کلبادی است که قدمت آن به اواخر عصر قاجاریه بر می گردد و یک خانه با معماری ایرانی می باشد.

در حیاط این خانه یک درب ورودی وجود دارد که هدایت کننده بازدیدکنندگان به حمام وزیری می باشد. متراژ این حمام تقریبا 200 مترمربع بوده و تمام اجزای یک حمام قدیمی ایرانی از جمله: ورودی، رخت کن، دهلیز، گرم‌ خانه، انبار آب گرم و آب سرد و سرویس‌های بهداشتی را در بر می گیرد.

حمام وزیری قسمتی از منزل خانواده وزیری بوده که با گذشت زمان بخش هایی از آن جدا شد و طی بازسازی هایی که روی آن صورت گرفت به محلی جداگانه برای بازدید تبدیل گشت. این حمام در واقع در بخش شمالی خانه کلبادی مستقر شده است.

سال ها پیش برای رفتن به حمام وزیری دو راه وجود داشت که یکی از آنها همان کوچه آب انبار نو بوده که در آن قرار دارد و راه بعدی خیابان ۱۸ دی می باشد.

در حال حاضر از هیچ کدام از این دو راه نمی توان وارد حمام شد زیرا مسیر آنها به حمام مسدود شده است و تنها راه ورود همان حیاط خانه کلبادی می باشد. اگر می خواهید به دیدن این حمام قدیمی در ساری بروید، بهتر است ابتدا سری به مجله مستر بلیط بزنید و در آنجا اطلاعات لازم در خصوص گردشگری را بدست آورید.

تاریخچه حمام وزیری

دیرینگی حمام وزیری به سال های آخر عمر قاجار بر می گردد. همانطور که در بالا اشاره کردیم بخشی از خانه معروف وزیری بود که به خانواده وزیری ها تعلق داشت.

با گذشت زمان از این خانه با شکوه تنها حمام عظیم آن بر جای ماند و عمارت اصلی ویران شد و این اتفاق موجب گشت تا نام عمارت بر روی حمام آن باقی بماند. بازار والاتبار نام بازاری است که بر ویرانه های خانه وزیری ساخته شد.

سازمان میراث فرهنگی در سال 1379 تصمیم به مرمت این حمام آسیب دیده گرفت و از آنجایی که از حیث تاریخی اهمیت زیادی داشت در مهرماه سال 1381 در لیست آثار ملی ثبت گردید. معماری خاص این بنا و مصالح به کار گرفته شده در آن موجب شده حمام وزیری به یکی از سازه های تاریخی و مهم ساری تبدیل شود.

نقشه و معرفی بخش های مختلف

حمام وزیری مانند سایر حمام های سنتی ایرانی دارای بخش های مختلفی است. همین که ورودی آن را پشت سر بگذارید با قسمت هایی مانند: رخت کن حمام، دالان هشت ضلعی، گرمینه، سرسرای طولانی، انبار آب گرم، انبار آب سرد، آتشدان حمام و در نهایت سرویس بهداشتی آن روبه رو می شوید.

اولین قسمتی که با آن بر خورد خواهید داشت همان رخت کن حمام است که لباس های حمام رفتگان در آنجا نگهداری می شود. پس از آن یک حوض به شکل هشت ضلعی در مرکز حمام وجود دارد که پیرامون آن را 4 سکو سنگی تشکیل می دهد.

این سکوها برای نشستن افراد طراحی شده بود و در مجاورت آنها جایگاهی به نام پاشویه تعبیه شده است. هدف از ساخت این پاشویه ها این بود که مراجعه کنندگان پای خود را در این مکان بشویند تا از ورود چرک و آلودگی به قسمت های اصلی جلوگیری شود.

نقشه و معرفی بخش های مختلف

هر گاه افراد می خواستند از حمام خارج شوند برای اینکه قدری خنک شوند باز پای خود را در این پاشویه می شستند و تقریبا دمای بدن را متعادل می ساختند. در گرمخانه که محیطی گرم دارد، تنها یک ورودی و خروجی تعبیه شده تا از برون رفت هوای گرم جلوگیری شود، شما این نوع طراحی را در حمام وزیری خواهید دید.

جالب است بدانید که راه رو پیچ در پیچ حمام به گونه ای بوده که هوای سرد از بیرون به داخل رخنه نکند و همچنین هوای گرم محیط نیز خارج نشود. از همین راهرو می توان به سرویس بهداشتی که در درون حمام ساخته شده، دسترسی داشت. معماری گرمخانه این حمام به صورت 8 ضلعی بوده و سقف آن از حفره هایی برخوردار است که دارای ماده ای شیشه ای شکل می باشد.

قرار دادن این حفره ها برای با خبر شدن از زمان بوده و هیچگونه دیدی از آنها به داخل حمام امکان پذیر نیست. در ضلع جنوبی این حمام آب انبارها وجود دارند. یک قسمت مستطیل مانند در گرمخانه حمام طراحی شده که تا حدودی پایین تر از کف حمام می باشد و با نام تون یا همان آتشدان حمام شناخته می شود.

یک راه ورود هم از قسمت خارجی تون به داخل این بنا که در ضلع شرقی است، وجود دارد. جالب اینکه بدانید لوله هایی که در کف حمام قرار داشتند و کاربرد آنها منتقل کردن گرمای ناشی از آتش گرفتن چوب و زغال جهت گرم کردن آب بود، باعث میکروب زدایی کف حمام و گرم شدن محیط آن می شدند.

به فضای حمام وزیری که بنگرید متوجه عظمت و شکوه یک حمام اعیانی در زمان قاجاریه خواهید شد که اکنون به یک موزه تبدیل شده است. برخی از لباس های سنتی، مشاغل و حتی آداب و رسوم ایرانیان کهن در این حمام به نمایش گذاشته می شود.

شرايط بازديد حمام 

برای اینکه به شهر ساری سفر کنید امکانات حمل و نقل عمومی در اختیار شماست تا از این طریق در هزینه ها صرفه جویی کنید. از طرفی می توانید با تورهای گردشگری به این شهر سفر کرده و از جاذبه های توریستی و تاریخی آن دیدن نمایید.

اگر برای رفتن به ساری خیلی عجله داشته و یا دوست دارید در کوتاه ترین زمان ممکن خود را به آنجا برسانید با دریافت بلیط هواپیما ساری خیال خود را آسوده کنید. سایت های زیادی در این راستا وجود دارند که به شما خدمات رسانی می کنند. برای بازدید از حمام وزیری شرایط خاصی پیش رو ندارید و ورودی آن نیز رایگان است.

شرايط بازديد حمام 

آدرس و نحوه دسترسی

از آنجایی که حمام وزیری در مرکز شهر ساری قرار دارد، دسترسی به آن از طریق ناوگان حمل و نقل عمومی مثل تاکسی و اتوبوس به سادگی صورت می گیرد.

آدرس حمام وزیری: مازندران، ساری، خیابان انقلاب، محله انبار نو، حمام وزیری

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *